‘Meer Frans-Duitse defensiesamenwerking kan leiden tot Europese veiligheidsraad’

Onder leiding van de dinsdag aangetreden bondskanselier Friedrich Merz wil Duitsland de samenwerking met Frankrijk verstevigen. Samen met de Franse president Emmanuel Macron kondigde Merz woensdag, traditiegetrouw voor zijn eerste bezoek als kanselier in Parijs, een gezamenlijke veiligheids- en defensieraad aan. Deze Frans-Duitse samenwerking, zegt buitenlanddeskundige David Criekemans van de Universiteit Antwerpen, kan de basis leggen voor een toekomstige Europese veiligheidsraad met een nucleaire component.

Kort voor hun persconferentie lichtten de beide leiders in een opiniestuk in het Franse Le Figaro en het Duitse Die Welt hun plannen toe. Er waren al van tijd tot tijd gezamenlijke kabinetsvergaderingen, nu zal ook met regelmaat deze gezamenlijke veiligheidsraad bijeenkomen om over strategische, defensie- en veiligheidskwesties te praten.

Dat moet zorgen voor een betere Frans-Duitse afstemming, bijvoorbeeld over steun aan Oekraïne en de gezamenlijke productie van defensiemiddelen. Daarnaast willen beide landen het aantal verschillende wapensystemen in Europa terugdringen. „Frankrijk en Duitsland moeten nauwer dan ooit samenwerken”, verduidelijkte Merz tijdens de persconferentie.

Volgens David Criekemans, hoogleraar internationale politiek, kan de Frans-Duitse raad zelfs de kiem vormen van een toekomstige Europese veiligheidsraad. „We zien hier het begin van een gestructureerde afstemming van beleid tussen beide landen”, aldus Criekemans. „Het is een eerste poging om strategische denkkracht op Europees niveau te organiseren.”

Keerpunt

De samenwerking lijkt een keerpunt in de Frans-Duitse relatie, die de afgelopen jaren mankementen vertoonde. Zo had de vorige Duitse bondskanselier Olaf Scholz over cruciale Europese thema’s vaak andere opvattingen dan Macron, bijvoorbeeld over de relatie tot Rusland.

„Scholz bleef vasthouden aan diplomatie met Moskou, terwijl dat in Parijs tot groeiende frustratie leidde”, zegt Criekemans. „Merz daarentegen kiest duidelijker positie en zet in op strategische helderheid.”

Niet alleen politiek-inhoudelijk, maar ook persoonlijk lijkt het nu al beter te klikken tussen Merz en Macron. Waar Scholz te boek stond als technocraat, is Merz meer uitgesproken en bereid grote stappen te zetten. „Hij doorbrak bijvoorbeeld de Duitse schuldenrem om miljarden vrij te maken voor defensie-uitgaven. Dat sluit aan bij de Franse inzet op een nieuw Europees verdedigingsmodel.”

Een andere kwestie die volgens Criekemans op de achtergrond meespeelt, is een mogelijke (economische) samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland op het vlak van nucleaire afschrikking. Nu het besef is ingedaald dat de Verenigde Staten wegvallen als vanzelfsprekende bondgenoot, groeit de roep om een eigen Europese nucleaire paraplu.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn nu de enige Europese landen met kernwapens. Macron streeft al langer naar meer Europese samenwerking op dit vlak. „Ik kan mij voorstellen dat Duitsland in de toekomst financieel gaat bijdragen aan de Franse nucleaire capaciteit”, zegt Criekemans. „In ruil zou Frankrijk die capaciteit in een Europees noodscenario ook kunnen inzetten. Dat debat komt eraan.”


Lees ook

Frans-Duitse eenheid als recept tegen morose EU

Bondskanselier Merkel met opeenvolgende Franse presidenten: Chirac (rechtsonder), Hollande (linksonder) en Sarkozy (boven).