Havenstad in Soedan doelwit van aanhoudende drone-aanvallen

Port Sudan, een havenstad in Soedan, is de afgelopen dagen herhaaldelijk aangevallen door drones. Dat melden internationale persbureaus. Volgens de Britse maritieme veiligheidsfirma Ambrey zijn de aanvallen uitgevoerd door de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) en gericht op cruciale infrastructuur, waaronder de containerterminal, brandstofdepots en het vliegveld.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Soedan tot de recente overname van Khartoem door het regeringsleger gold Port Sudan als de facto hoofdstad van het door oorlog verscheurde land. Ministeries en hulporganisaties verhuisden naar de havenstad. De aanvallen hebben geleid tot grootschalige stroomuitval en ernstige verstoringen van humanitaire hulpverlening via de belangrijkste haven van het land.

Op 7 mei meldde het Soedanese leger dat het drones had onderschept die gericht waren op de Flamingo-marinebasis in Port Sudan. Desondanks werden er explosies gehoord in de stad, wat wijst op voortdurende aanvallen. Deze aanvallen markeren een significante escalatie in het conflict, aangezien Port Sudan tot nu toe relatief gespaard was gebleven sinds de burgeroorlog in april 2023 uitbrak.


Lees ook

Soedan, twee jaar later: een oorlog zonder genade, zonder einde

Mensen die het ontheemdenkamp Zamzam in Darfur ontvluchtten na de inname de RSF, op 13 april nabij Tawila in de westelijke regio van Soedan. Foto AFP

Nieuwe fase in conflict

De recente aanvallen hebben niet alleen militaire doelen getroffen, maar ook civiele infrastructuur. Het gaat onder meer om een hotel nabij de residentie van generaal Abdel Fattah al-Burhan, het hoofd van de Soedanese overgangsraad. Hoewel de RSF geen directe verantwoordelijkheid hebben opgeëist, worden zij algemeen beschouwd als de daders van deze aanvallen. De inzet van drones door de RSF kenmerkt een nieuwe fase in het conflict, waarbij geavanceerde technologie wordt ingezet om strategische doelen te treffen.

Internationaal is er bezorgdheid geuit over de verslechterende humanitaire situatie in Soedan. De Verenigde Naties hebben vluchten met humanitaire hulp opgeschort vanwege de onveilige omstandigheden, en er zijn oproepen gedaan aan alle partijen om het internationaal humanitair recht te respecteren en veilige toegang voor hulpverlening te garanderen.

De Soedanese regering heeft ondertussen de diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verbroken, onder beschuldiging van steun aan de RSF. Het zou onder meer om de levering van drones gaan. Dergelijke beschuldigingen worden door de Emiraten ontkend. Eerder deze week heeft het Internationaal Gerechtshof een door Soedan aangespannen genocidezaak tegen de VAE verworpen. Het hof stelt dat het „niet bevoegd” is om te oordelen in de zaak.

Met medewerking van Eva Oude Elferink en Koert Lindijer.


Lees ook

De oorlog in Soedan wordt gevoed met wapens, goud en geopolitiek opportunisme. Met hun steun aan de van genocide beschuldigde RSF spelen de Verenigde Arabische Emiraten een sleutelrol

Amiera AlHefeiti (links), vertegenwoordiger van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bij de VN, op 10 april tijdens een verhoor bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar de zaak dient van Soedan. Foto Remko de Waal / ANP