Is VR zo vluchtig als een performance?

Stel: je maakt een Virtual Reality-film over het belang van artefacten voor het levend houden van geschiedenis. De kans bestaat echter dat die film zelf over een paar jaar niet meer bekeken en ervaren kan worden. Maak je dan kunst voor de vergetelheid? Dat is de vraag die voor filmmakers Nienke Huitenga-Broeren en Maartje Wegdam weer opspeelde toen afgelopen week bekend werd dat hun VR-documentaire Lacuna is geselecteerd voor de Compétition Immersive in Cannes. En de interactieve VR-opera From Dust van Michel van de Aa, deze zomer te zien op het Holland Festival, is een van de negen kanshebbers voor de nieuwe prijs op het meest prestigieuze filmfestival ter wereld. Na eerder succes voor VR-films in Venetië behoort Nederland momenteel tot de koplopers op het gebied van artistieke VR.

Maar kunnen we wel geschiedenis schrijven als die films over tien jaar niet meer te zien zijn omdat de hardware om ze af te spelen is verouderd of uit de handel gehaald? VR-brillen uit 2015, het jaar waarin VR op grote schaal doorbrak, zijn nu al niet meer bruikbaar als ze nooit werden geüpdatet.

Lacuna maakt dat allemaal extra urgent. Het werk ontstond toen Maartje Wegdam onderzoek deed naar voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog waarvan de bijbehorende verhalen zijn verdwenen. Het uitgangspunt waren drie servetringen die waren gevonden op het terrein van een Joodse psychiatrische instelling. Door het openbaar maken van steeds meer archieven kon uiteindelijk Sonja de Lange worden opgespoord, voor wie de servetringen tot de weinige tastbare herinneringen aan haar ouders behoorden die werden weggevoerd toen zij drie jaar oud was. Lacuna is als een geheugenpaleis in de mist. Rondlopend door de virtuele wereld activeer je Sonja’s geheugen. Tegelijkertijd realiseer je je dat de vragen die zij als kind niet aan haar ouders kon stellen, nu voor altijd onbeantwoord blijven.

Ik bel Wegdam om te vragen hoe ze het vindt dat een film over het belang van collectief geheugen zelf het risico loopt vergeten te worden. „Toegang tot geschiedenis en de werken daarover is sowieso belangrijk”, zegt ze. Reden dat ze Lacuna een semipermanente plek wil geven in een museum of herinneringscentrum. „Maar misschien is VR wel meer vergelijkbaar met performancekunst en moet je accepteren dat de ervaring verloren gaat en je alleen beschrijvingen of een filmische walk-through overhoudt als referentie.”

Nienke Huitenga-Broeren is niet alleen maker, maar ook producent en filmwetenschapper. „Misschien komt het wel daardoor dat ik me bewust ben hoe snel filmgeschiedenis in de vergetelheid raakt”, zegt ze. „Veel vroege film is verdwenen of ontoegankelijk. XR [Extended Reality] beleeft nu een grote bloei in Nederland, maar je moet echt speurneuzen om filmpjes van tien jaar geleden terug te kunnen kijken. Hoe kun je dan voorkomen dat elke generatie opnieuw het wiel moet uitvinden?”

Daarom is Huitenga-Broeren bezig met een handleiding voor zelf-archivering. Door vast te leggen hoe het werk in de toekomst gereproduceerd kan worden bijvoorbeeld. Maar ook door recensies te verzamelen die op de ervaringen reflecteren. Zo wil ze voorkomen dat VR-films de toverlantaarns van de toekomst worden. Hebben we eindelijk eens succes in Cannes… kan niemand het zich herinneren.