Het Alma Quartet begeleidt de beroemde nazi-propagandafilm ‘Triumph des Willens’ met treurmuziek: ‘Hier voel je het oorlogsleed’

Wat gebeurt er als je een van beroemdste propagandafilms uit de twintigste eeuw confronteert met de aangrijpende muziek van componisten die zelf de schaduw van oorlog en onderdrukking ondervonden? In het filmconcert Project Parallel Truths, dat rondom de Dodenherdenking op 4 mei twee keer wordt uitgevoerd, onderzoekt het strijkkwartet Alma Quartet deze spanning. Fragmenten uit Triumph des Willens, de nazi-propagandafilm van Leni Riefenstahl uit 1935, worden live begeleid door emotionele strijkkwartetten van componisten Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) en Erich Wolfgang Korngold (1897-1957).

Triumph des Willens geldt als een van de meest invloedrijke propagandafilms ooit gemaakt. In opdracht van Adolf Hitler legde Riefenstahl het zesde partijcongres van de NSDAP in Neurenberg vast. Hitler was groot fan van Riefenstahl en haar filmkunst. Er heerste lange tijd veel onduidelijkheid over haar politieke visies, zelf ontkende ze dat ze de nazi-ideologie uitdroeg, maar beweerde ze dat Hitler haar had verleid om voor hem te werken. Meer dan twintig jaar na haar overlijden is recent de nieuwe documentaire Riefenstahl uitgekomen. Andres Veiel, de regisseur van die documentaire, kreeg toegang tot Riefenstahls privéarchief, bestaande uit telefoongesprekken, brieven en niet eerder vertoonde films. Met dit onbewerkte materiaal geeft Veiel nieuwe perspectieven op Riefenstahl, waarbij hij aantoont dat ze wel degelijk „een fanatieke nazi” was – zoals ze het zelf omschreef in een door Veiel teruggevonden interview met de Britse krant The Daily Express.


Lees ook

het interview met filmregisseur Andres Veiel: Nazi-propagandist Leni Riefenstahl was niet slechts een meeloper, blijkt uit de nieuwe documentaire ‘Riefenstahl’

Nazi-propagandist Leni Riefenstahl was niet slechts een meeloper, blijkt uit de nieuwe documentaire ‘Riefenstahl’

Massale parades, juichende massa’s en Hitlers glorieuze aankomst per vliegtuig verheerlijken in Triumph des Willens de nazi-ideologie. De originele filmmuziek van de Duitse componist Richard Wagner is opgewekt, haast heroïsch. Maar in filmconcert Parallel Truths is die vervangen door sombere en duistere muziek. „Wij willen laten zien hoe belangrijk het is om je af te vragen wat waarheid is. Dat is actueler dan ooit. We leven in een bizarre tijd, met leiders als Trump en Poetin die valse waarheden verspreiden en informatiestromen die maar blijven komen via sociale media. Je weet nooit zeker wat daarvan waar is”, vertelt violist en mede-organisator Kilian van Rooij. De beelden worden gepresenteerd als voorbeeld van hoe beeldvorming en framing inwerken op het begrip van de waarheid.

Psychologische thriller

Om te voorkomen dat de filmbeelden geromantiseerd worden, kozen de makers zorgvuldig voor de muziek van de componisten Sjostakovitsj en Korngold. Van Rooij: „De beelden schuren ontzettend met de muziek die we hebben gekozen. Het is heftige, intense muziek, waardoor het verhaal van de film compleet verandert. Het wordt bijna een psychologische thriller. Je ziet bijvoorbeeld allemaal blije Duitse jongens en daaronder hebben we heel donkere, zware muziek geplaatst.”

Het Alma Quartet speelt onder meer het Achtste Strijkkwartet van Sjostakovitsj, een werk dat de Sovjet-componist schreef in 1960 tijdens een bezoek aan het verwoeste Dresden. Van Rooij vertelt dat hij het stuk opdroeg aan de slachtoffers van oorlog en fascisme, maar het is ook een persoonlijk werk en draagt iets sombers in zich.

Daartegenover klinkt het Derde Strijkkwartet van de Joods-Oostenrijkse Korngold, die ook veel filmmuziek componeerde. Hij schreef het kwartet vanuit de depressie die hij in de Tweede Wereldoorlog opliep, vertelt Van Rooij: „Zijn muziek klinkt lichter en romantischer, maar ook hier voel je het oorlogsleed.”

Repetitie voor ‘Triumph des Willens’ door het Alma Quartet in het Vrijheidskwartier in Wageningen.

Foto Guus Bijl

Confronterend

De film wordt tijdens het concert niet in zijn geheel vertoond, het gaat om geselecteerde fragmenten. „Toch blijft het confronterend om propaganda op het grote scherm te zien”, legt Hein van Beek uit, mede-organisator van het project. „Riefenstahl was filmtechnisch revolutionair, maar haar werk is doordrenkt van ideologie. Juist door die beelden in een andere context te plaatsen, dwingen we het publiek om na te denken: wat zie ik eigenlijk? En wat betekent dat?”

Hoewel de film uit de jaren dertig van de vorige eeuw komt, richt Parallel Truths zich ook tot het heden. „Uiteindelijk gaat het er vooral om hoe belangrijk het is om de waarheid te achterhalen. Vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend, er zijn nog steeds autoritaire wereldleiders aan de macht. Je moet je constant afvragen wat waar is en voorbij beeldvorming kijken”, zegt Van Rooij.

Op zondag 4 mei wordt Project Parallel Truths twee keer uitgevoerd, ’s middags in Rotterdam en ’s avonds als onderdeel van Theater Na de Dam in Amsterdam. Na de Nationale Dodenherdenking worden er op diverse plekken in Nederland 150 voorstellingen gespeeld, onder de naam Theater Na de Dam. Info: theaternadedam.nl