Nederland, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Noorwegen gaan intensiever samenwerken om het ronselen van jongeren voor de zware criminaliteit tegen te gaan. Opsporingsdiensten in die Europese landen zullen meer inlichtingen met elkaar uitwisselen en gerichter internationaal onderzoek uitvoeren om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Dat staat in een dinsdag gepresenteerd plan van Europol, dat al langer zorgen uit over de betrokkenheid van jongeren bij zware misdaad.
De werving van tieners, soms zijn ze nog maar veertien of vijftien jaar oud, gebeurt volgens Europol vooral via sociale media. Criminele kopstukken leggen contact en geven vervolgens (betaald) opdracht voor zware delicten, zoals moord, afpersing, ontvoering of overvallen. De jonge ‘uitvoerders’ zijn zich vaak niet bewust van de risico’s of kennen niet de identiteit van hun opdrachtgevers, die zelf vaak buiten beeld van de opsporingsdiensten blijven.
De jongeren „krijgen zelden het geld dat hen is beloofd” en lopen het risico op gewelddadige repercussies of chantage, zei de Nederlandse Europol-chef Andy Kraag hierover onlangs tegen NRC. Op basis van eigen onderzoek stelde Europol al dat het rekruteren en uitbuiten van jongeren een nieuwe „belangrijke dreiging van de georganiseerde misdaad voor Europese burgers” vormt. De criminele trend is in Zweden, dat de leiding heeft in de dinsdag gelanceerde internationale aanpak, begonnen en is daarna overgeslagen op andere Europese landen.
Techbedrijven
Criminelen gebruiken onder tieners populaire netwerken zoals Snapchat, Telegram of Discord om de jonge uitvoerders te benaderen en te werven. Met video’s waarin ze een luxueus en geromantiseerd leven krijgen voorgeschoteld, worden ze verleid tot het criminele circuit.
In Nederland is bekend dat plegers van aanslagen met vuurwerkbommen vaak op die manier zijn gerekruteerd. Voor handlangers die cocaïne uit containers halen in de haven van Rotterdam geldt vaak dezelfde wervingstactiek. Zij krijgen filmpjes te zien die inhoudelijk en qua taalgebruik passen in hun belevingswereld. Vervolgens leggen de criminelen contact via privéberichten, waarna de opdracht en (financiële) beloning wordt besproken. Het is voor de jongeren daarna vrijwel onmogelijk om nog uit die omgeving te stappen.
De nieuwe Europol-aanpak richt zich onder meer op samenwerking met de verantwoordelijke techbedrijven, zodat werving op de platformen wordt gesignaleerd en voorkomen. De betrokken landen zullen daarnaast meer data met elkaar delen. Ten slotte heeft Europol een ‘waarschuwingsgids’ voor ouders gepubliceerd, waarin staat welke signalen mogelijk duiden op criminele samenzwering van jongeren.
Lees ook
‘Ik heb zo veel vragen’, zegt de moeder van de dertienjarige jongen die werd doodgestoken in Schiedam
