Onduidelijkheid blijft: hebben Trump en Xi nu wel of niet gesproken over een deal?

Tsja. De handelsoorlog die door de Amerikaanse president Donald Trump is begonnen, was al bijna niet te volgen. Afgelopen dagen ging er nog een schepje bovenop. Waar Trump beweerde dat zijn Chinese evenknie Xi Jinping hem zou hebben gebeld – en daar zelf aan toevoegde dat hij dat een teken van zwakte vond van Xi – heeft China nu al meermaals ontkend dat naar het Witte Huis gebeld is. Terwijl die opmerkingen van Trump mede de oorzaak waren van de rally op Wall Street vorige week.

Het Chinese handelsministerie stelde dit weekend dat er „geen overleg of onderhandelingen tussen China en de VS over tariefkwesties zijn geweest, laat staan dat er enige overeenkomst is”. Beweringen over een dialoog zouden „niets anders dan misleidend” zijn. „Als de VS het probleem echt via dialoog willen oplossen, moet het eerst de fouten corrigeren, stoppen met het bedreigen en onder druk zetten van anderen, en alle eenzijdige tariefmaatregelen tegen China volledig intrekken”, zo vertaalden persbureau ANP en AFP het bericht van het ministerie.

En dat was niet het enige. De Amerikaanse handelsminister Scott Bessent gaf Trump namelijk geen rugdekking. Hij zei dit weekend wel contact te hebben gehad (tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds in Washington) met zijn Chinese evenknie – de afzender dus van bovenstaande ontkenning. Maar dat dat niet ging over de impasse rond de heffingen. En sterker: Bessent zei dat hij ook „niet weet of president Trump heeft gesproken met Xi.”

Op de financiële markten lijkt de stemming niet superpositief. In Azië laten de indices een gemengd beeld zien, de futures voor Europa wijzen op een lagere (VK en Fr) en hogere (NL en Dld) opening. Voor de Verenigde Staten staan alle voorspellers voor de beursopeningen licht op rood. Dát zou te maken kunnen hebben met de eerste economische effecten die doorsijpelen door de onzekerheid rond Trumps oorlog. Zo bericht The Wall Street Journal dat bedrijven grijpen naar dat enige middel dat ze wel onder controle hebben: kostenbesparingen doorvoeren. De Financial Times schrijft dat Amerikaanse (lucht)havens die vracht verwerken de onzekerheid voelen: de boekingen lopen achter in afwachting van een deal tussen Trump en Xi.

Verder lazen we dit weekend en deze ochtend:

  • Na jaren dat AkzoNobel vooral met zichzelf bezig was vanwege herstructureringen en de afsplitsing van de chemietak, zou het verf- en coatingbedrijf op overnamepad zijn. Akzo zou namelijk interesse hebben in de door de Duitse concurrent BASF te koop gezette coatingdochter. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van bronnen. De BASF-dochter zou ongeveer 6 miljard euro moeten kosten. Er zou volgens de bronnen wel nog geen concreet bod liggen.
  • De verkorting van de WW-uitkering met zes maanden, zoals het plan is van het kabinet, dupeert 65.000 langdurige werklozen „ernstig”. Dat stelt het CNV op basis van een eigen economische analyse. Door de WW te verkorten van twee jaar naar 18 maanden, waardoor werklozen eerder in de bijstand moeten, loopt deze groep gemiddeld 8.500 euro per jaar mis aan inkomen, stelt de vakbond. Voor veel 55-plussers zal het nog erger zijn: veel van hen hebben een huis met een overwaarde van meer dan 64.000 euro. Dan vervalt het recht op bijstand ook nog eens.
  • Nog meer nieuws van onze roze concurrent: accountantskantoren hebben zo veel moeite met nieuw Nederlands personeel vinden, dat ze steeds vaker werven in het buitenland. In Zuid- en Oost-Europa, maar ook in Zuid-Afrika en Sri Lanka. Dat meldt het FD na een rondgang langs kantoren. De vaak goedkopere medewerkers uit die landen doen veelal saaiere en repetitieve werkzaamheden, waardoor Nederlandse medewerkers sneller aan ingewikkelde taken kunnen beginnen – wat weer helpt om talent hier binnen te halen.
  • En tot slot een kop waar ik moest van grinniken dit weekend: ‘Klaas Knot klapte ook mee bij staande ovatie voor Fed-baas Powell’. Powell kreeg de zaal – en de bijna vertrekkende DNB-president – uit de stoelen tijdens een speech bij het IMF. Het door Trump verafschuwde hoofd van de Amerikaanse centrale bank hield een speech over de bescherming van centrale banken tegen politieke invloeden. Zou ook gek zijn als Klaas was blijven zitten, niet?

Lees hier het blog van vorige week terug:


Lees ook

Tata Steel verliest cruciale rechtszaak, rechter moet Van Dale raadplegen voor oordeel

Vrachtwagens geladen met containers rijden over een brug vlakbij de Yangshan-haven buiten Shanghai.
Foto Go Nakamura/Reuters