Opinie | De PFAS-eieren zijn slechts het symptoom

Hobby-kiphouders moeten voortaan de eieren van hun geliefde vogels direct de composthoop op gooien, volgens nieuw advies van het RIVM. Hoewel dat mogelijk ook niet verstandig is, want de eieren van hobby-kippen bevatten PFAS. Niet goed voor de mens, maar ook niet voor de omgeving. Dus voordat een discussie uitbreekt over het daadwerkelijke gevaar van PFAS, zouden we moeten stilstaan wat de waarschuwing van het RIVM zegt over de staat van onze bodem – de staat van onze leefomgeving.

Het drastische advies volgt na een grootschalig onderzoek. Op zestig locaties, verspreid over alle twaalf provincies, zijn eieren verzameld om te onderzoeken hoe schadelijk het is om deze te consumeren. Alleen de eieren in de buurt van Assen bleken PFAS-vrij. Het RIVM vermoedt dat de eieren vervuild zijn doordat kippen regenwormen eten die leven in een PFAS-vervuilde bodem. Groente en fruit uit eigen tuin kan, volgens de onderzoekers van het RIVM, nog veilig gegeten worden. PFAS bindt aan eiwitten en omdat groente en fruit niet veel eiwit bevat, lijkt de moestuin-oogst veilig te zijn. Maar er is geen reden om opgelucht adem te halen.

Omgeving vergiftigd

Voordat we de gevaren van PFAS gaan relativeren of massaal supermarkt-eieren gaan inslaan, moeten we stilstaan bij wat dit onderzoek indirect laat zien. Het onderzoeksresultaat toont namelijk aan dat de Nederlandse bodem, van het hoge noorden tot het zuiden, verontreinigd is. De bodem waar wij in wroeten, waar kinderen mee spelen en de aardappels in groeien, is zodanig vervuild dat het onverstandig is om eiwitrijke producten, indirect afkomstig van die bodem, te consumeren. We hebben letterlijk onze leefomgeving vergiftigd.

Typerend is dat het advies gericht is op de gezondheid van de mens, niet op de gezondheid van de dieren, laat staan op de staat van de leefomgeving. De mens mag de verontreinigde eieren niet meer eten, maar hoe zit het met de kip en de bodem zelf?

Door dit advies wordt de vrijgevochten kip weer in een hokje gestopt, waar het veilig PFAS-vrij voedsel krijgt, zodat wij haar eieren veilig kunnen blijven consumeren. Dat kippen bosdieren zijn en liever buiten leven, doet er blijkbaar niet toe. Wij kunnen gewoon eieren blijven eten uit de supermarkt, gelegd door kippen die hutjemutje leven in legbatterijen. Probleem opgelost.

Het onderzoek is gericht op de eieren omdat men wist dat PFAS accumuleert in eieren, maar het hele ecosysteem bevat PFAS. Het RIVM onderzoekt nu de potentiele bronnen en schrijft dus dat regenwormen mogelijk de oorzaak zijn.

De regenworm de oorzaak? Nee, de mens is de oorzaak. Als PFAS in de bodem zit, heeft de regenvorm er last van, net als de consumerende merel en kip.

Strengere controle

Het PFAS-probleem moet bij de wortels aangepakt worden: stop met het vervuilen van dier en leefomgeving. Vergunningen voor bedrijven om PFAS te lozen in oppervlaktewater, zouden moeten worden ingetrokken. Ook is een strengere controle nodig. Door de lozingen zit PFAS in de lucht en in het water; eigenlijk zit het overal. Omdat de stoffen niet afbreekbaar zijn, hebben niet alleen wij maar ook komende generaties er last van.

Vorig jaar zijn elf belangenorganisaties naar de rechter gestapt om de Nederlandse overheid te dwingen tot een verbod op PFAS, de zaak wordt waarschijnlijk pas later dit jaar inhoudelijk behandeld. In 2023 waren er wel landen – waaronder Nederland – die aandrongen op een Europees verbod op de verzameling stoffen, maar dat lijkt er voorlopig niet te komen.

De waarschuwing van het RIVM is belangrijk voor de enkeling die ruimte heeft in eigen tuin voor kippen. Maar de echte waarschuwing hier betreft de achteruitgang van onze leefomgeving.

Liefde in stemhokje

De inwoners van Nederland zouden gebaat zijn bij een overheid die investeert in een gezonde leefomgeving. In plaats daarvan is er 900 miljoen euro extra vrijgemaakt voor asielbeleid vanwege een zogenaamde asielcrisis. Van het huidige kabinet kunnen we dus niet veel verwachten.

Mijn hoop is dat de burger bij een volgende verkiezing niet met angst voor reizigers naar het stemhokje gaat, maar met liefde voor de leefomgeving. Want de waarschuwing van het RIVM laat zien dat het hoog tijd is om te streven naar een gezonde leefomgeving.