Luidruchtig rennen de kinderen uit hun lokalen naar beneden, de trappen af. Gillende meisjes met hun haren in strakke vlechten, stoeiende jongens tuimelen over elkaar heen. Het is elf uur ’s ochtends op Nueva Escuela Instituto Hegel, een particuliere basisschool in Tecatepec, een buitenwijk van Mexico-Stad, en de scholieren hebben trek.
Het gros van de kinderen stuift richting de kantine, een klein lokaal waar drie vrouwen taco’s met bonensaus serveren. Een handvol anderen, die zakgeld hebben gekregen van hun ouders, loopt naar het winkeltje in de hoek van het plein. Even later lopen ze vrolijk smakkend naar buiten, felgekleurde snoeprepen en krakende zakjes pinda’s in hun hand.
Susana Reyes Islas is de directeur van de school. Met een brede glimlach kijkt ze toe hoe „haar kinderen”, zoals ze hen liefkozend noemt, over het plein rennen. Toen de Mexicaanse regering eind 2024 voor het eerst een plan presenteerde om gezonder eten op scholen te promoten, was haar school er snel bij om veranderingen door te voeren, vertelt ze.

Driekwart Mexicanen te zwaar
Mexico staat hoog in wereldwijde obesitasranglijsten, en voert die van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zelfs aan. Een op de drie Mexicaanse kinderen tussen de 5 en 19 jaar heeft overgewicht of obesitas volgens Unicef, en driekwart van de volwassenen. Een percentage dat in de afgelopen decennia enorm is gestegen.
Die stijging is deels te wijten aan het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (NAFTA) uit 1994, de voorloper van het huidige vrijhandelsakkoord USMCA tussen Canada, Mexico en de VS. Amerikaanse bedrijven kregen na invoering onbelemmerd toegang tot Mexico, waar zich een enorme nieuwe afzetmarkt opende voor fastfoodketens en fabrikanten van ultrabewerkt voedsel. De traditionele Mexicaanse eetgewoonten veranderden voorgoed – en daarmee de gezondheid van de Mexicaanse bevolking.
Chocoladerepen, zakjes chips, flesjes frisdrank en snoep worden zelfs verkocht in de vele apotheken die Mexico rijk is. In een Oxxo, een keten van buurtsupermarkten met door het land ruim twintigduizend vestigingen, moet je lang zoeken naar gezond eten. Op straathoeken, vlak bij scholen, op sportclubs: overal wordt fastfood of bewerkt eten verkocht. Gezond, vers eten is vaak veel lastiger te krijgen en duurder.
„In onze kantine bieden we sinds jaar en dag eten dat is bereid door een ingehuurde catering. Sinds vorig jaar hebben we alle gefrituurde dingen van het menu geschrapt”, zegt schooldirecteur Reyes. Ze wijst het weekmenu aan. „We maken nu maaltijden die op de dag zelf worden bereid, bijvoorbeeld vleestaco’s zonder vet. We letten er daarnaast strenger op dat onze studenten ook fruit en groente eten.”
Op school eten de kinderen twee maaltijden: ontbijt bij binnenkomst en een paar uur later een warme lunch. Volgens Reyes heeft de school echter maar een beperkte invloed op een gezonde levensstijl voor de kinderen. In Tecatepec, een wijk waar veel Mexicaanse families onder de armoedegrens leven, is het niet vanzelfsprekend dat kinderen thuis gezond en vers eten. „Overheidsfunctionarissen hebben praatjes op school georganiseerd, maar gezond eten is helaas ook een financiële kwestie”, zegt Reyes. „Ook hebben veel ouders geen tijd om gezond te koken.”


De kantine van de school serveert vers eten met weinig vet.
Foto’s Alejandro Cegarra
Nanny’s en suv’s
Hoezeer het voedingsprobleem van Mexico een socio-economisch probleem is, valt te zien bij de montessorischool in de dure wijk Condesa in Mexico-Stad. Bij het uitgaan van de school staan meer nanny’s dan ouders om de kinderen op te halen en een file van glimmende suv’s draait stationair langs de brede stoep.
Op deze school is het nieuwe overheidsprogramma niet ingevoerd, vertelt directeur Carmen Ramos Méndez. „Met alle respect, onze school heeft geen problemen met overgewicht”, begint ze. „Wij verkopen geen eten op school, de ouders maken alles zelf thuis.”
Ouders van kinderen tussen de drie en zes jaar moeten volgens een rooster een paar keer per jaar een week lang de lunch voor de hele klas van hun kind verzorgen. „Wij geven ze tips, over hoeveel groenten en zout erin mag zitten. En zo kunnen kinderen verschillende soorten voedsel uitproberen”. Volgens Ramos zorgen ouders ervoor dat hun kinderen in die week indruk maken met extra lekkere en gezonde maaltijden. „En zo krijgen onze klassen iedere dag goed te eten.”
‘Leef gezond, leef gelukkig’
De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum wil met haar in oktober 2024 gelanceerde plan ‘Leef gezond, leef gelukkig’ via zowel publieke als particuliere scholen een gezondere en actieve levensstijl aanmoedigen onder jongeren. Een plan dat meteen ook kritiek oogstte: de regering wil bijvoorbeeld dat kinderen meer water drinken, maar twee op de tien scholen in Mexico heeft helemaal geen stromend water. Sportvoorzieningen zijn er vaak ook niet. Begin eerst bij zulke basisvoorzieningen, zeggen critici.
Voor de tienjarige Génesis García Basán was het vooral moeilijk om haar ouders ervan te overtuigen gezonder eten mee te geven naar school. Met een zachte stem vertelt ze hoe het schoolprogramma haar leerde over een gezond en gevarieerd dieet. Toen ze thuiskwam, vertelde ze het trots aan haar vader. „Hij moest een beetje lachen. Thuis eten we vaak eten dat niet heel gezond is”, zegt Génesis.
Volgens directeur Reyes hebben de ouders van Génesis daarna begeleiding gekregen bij het bereiden van gezondere maaltijden. Trots vertelt Génesis. „Fruit, groente en granen. En af en toe een klein beetje zoetigheid, dat mag best.”
Ook het financiële model van scholen is een obstakel bij verbeteren van het aanbod van eten en drinken in kantines en winkeltjes op school. Grote merken, zoals Coca-Cola, Lays en het Mexicaanse Jumex, dat zoete sapjes verkoopt, hebben vaak langlopende contracten op scholen en betalen mee aan de watervoorziening; schoon drinkwater is schaars. Pogingen in de afgelopen jaren om het voedselaanbod op scholen te verbeteren, werden steevast geblokkeerd bij de rechter, doordat de machtige bedrijven eisten dat ze hun producten mochten blijven verkopen.
In maart maakte Mario Delgado, staatssecretaris voor publiek onderwijs, bekend dat de regering een akkoord heeft gesloten met onder meer Coca-Cola. Hieronder zullen nieuwe rechtszaken uitblijven en zal het frisdrankbedrijf niet langer zijn drank verkopen op basisscholen. In het midden bleef of de verkoop op middelbare scholen en universiteiten wel doorgaat.

Etiketten helpen amper
Liliana Bahena is verbonden aan consumentenorganisatie Poder del Consumidor. Ze vraagt zich af of het sluiten van overeenkomsten met machtige bedrijven als Coca-Cola zin heeft. Gezeten tussen stapels voorlichtingsposters zegt Bahena dat er veel meer nodig is dan een interventie op scholen. Ze heeft het over een volledige cultuurverandering.
„In ons land hebben we te maken gehad met een invasie van ongezond eten. Gemiddeld krijgt een Mexicaans kind ongeveer drie soorten ongezond voedsel per dag binnen: frisdrank, gefrituurd voedsel en snoep en ijs”, zegt Bahena. „Dat zijn heel wat extra calorieën en op den duur heel wat extra kilo’s.”
In ons land hebben we te maken gehad met een invasie van ongezond eten
Het Mexicaanse zorgstelsel wordt hier enorm door belast. „Een derde van de overlijdens in de afgelopen vijftien jaar in Mexico hield verband met slechte voeding. Hoge bloeddruk, diabetes, kanker, noem maar op.”
In 2020 zijn producten in de supermarkt voorzien van zwarte labels als er bovenmatig veel suiker, calorieën of zout in zit. Mexico was een van de eerste landen ter wereld die deze waarschuwingsetiketten invoerden, en bedrijven als Coca-Cola en PepsiCo probeerden de maatregel aan te vechten.
Desondanks bleek kort na de invoering dat maar een klein deel van de bevolking haar voedingspatroon echt aanpaste. „Mensen zien de waarschuwingen niet eens meer”, zegt Bahena. „Het drinken van frisdrank, het eten van fastfood, het zit zo in ons systeem dat we die labels voor lief nemen.”

Foto’s Alejandro Cegarra
Stalletjes buiten school
In Tecaltepec, de buitenwijk van Mexico-Stad, is de Nueva Escuela Instituto Hegel inmiddels uit. Voor de school hebben straatverkopers hun stalletje neergezet. Een man met een witte muts verkoopt felgekleurd schaafijs. Daarnaast staat een man met een grote, vierkante vitrine, waarin zakjes chips liggen. Voor vijftig pesos (ruim 2 euro) extra kan er een flinke dot saus op gespoten worden.
Ook Elma, een van de straatverkopers, heeft een breed assortiment aan snoep uitgestald op haar karretje. „Ik heb vorige maand gesproken met de school, ze vroegen mij om gezonder eten aan te bieden. Ik verkoop nu ook komkommerpartjes”, zegt ze trots. Toch vreest ze voor haar omzet. „Als de gemeente ingrijpt, kunnen ze bepalen dat ik niet langer bij scholen mag verkopen. Dan verlies ik mijn inkomen. Ik heb zelf ook kinderen. Hoe moet ik die onderhouden?”
Elma wordt onderbroken door een klasgenootje van Génesis, die haar vader heeft meegetrokken naar de snoepkraam. Ze knipt een pakje zoet sap open, en schudt er een zakje gummiberen in leeg. Schuldbewust lacht Elma: „Uiteindelijk kiezen de kinderen toch vooral wat ze lekker vinden.”

