Internetbank bunq betaalde 10 miljoen aan slachtoffers oplichting

De Amsterdamse internetbank bunq heeft vorig jaar ruim 10 miljoen euro uitbetaald aan klanten die slachtoffer zijn geworden van oplichting. Dat meldt de bank in het jaarverslag over 2024 dat dinsdag is gepubliceerd.

In mei vorig jaar meldden NRC en NOS dat tientallen klanten van bunq binnen enkele minuten tot wel 200.000 euro per persoon kwijt waren geraakt aan oplichters, die zich voordeden als medewerkers van de bank en zo inloggegevens bemachtigden. Bij bunq was het overmaken van grote bedragen eenvoudiger dan bij andere banken, wat de bank relatief aantrekkelijk maakte voor oplichters. Ook klaagden klanten over een onbereikbare klantenservice.

In tegenstelling tot veel andere banken wilde bunq de slachtoffers van oplichting in eerste instantie in het geheel niet compenseren. Bunq-topman Ali Niknam zei daarover tegen een slachtoffer dat meer dan een ton verloor dat zij „haar autosleutels had weggegeven”. Demissionair minister van Financiën Van Weyenberg (D66) noemde dat later in de Tweede Kamer „volstrekt ongepast”.

In reactie op de publicaties besloot bunq particuliere klanten die slachtoffer waren geworden van fraude alsnog te compenseren, voor gemiddeld 85 procent van hun schade. Dat gold niet voor zakelijke klanten, die geen compensatie kregen aangeboden. Zij vochten dat aan bij de rechtbank, maar werden in het ongelijk gesteld. Een bank is niet wettelijk verplicht klanten te compenseren die zelf hun inloggegevens hebben afgegeven.

In reactie op de fraudegevallen besloot bunq vorig jaar wel tot het invoeren van een nieuwe hulplijn die 24/7 bereikbaar is en het doorvoeren van extra veiligheidsmaatregelen om klanten tegen oplichting te beschermen. Volgens bunqs jaarverslag is het aantal fraudegevallen sindsdien „significant verminderd”.


Lees ook

Lees ook: 101.410 euro kwijt in 39 minuten: het sms’je bleek toch niet van bunq te zijn

101.410 euro kwijt in 39 minuten: het sms’je bleek toch niet van bunq te zijn

Groei in spaargeld

Uit het jaarverslag blijkt verder dat bunq (650 werknemers) vorig jaar een nettowinst maakte van 63,6 miljoen euro, tegenover 53,2 miljoen euro een jaar eerder. Die winstgroei dankt het bedrijf, dat Niknam in 2012 oprichtte, vooral aan het feit dat klanten meer spaargeld stalden bij de bank. Bunq biedt een relatief hoge spaarrente.

De bank parkeert driekwart van al het aan haar toevertrouwde spaargeld – eind vorig jaar in totaal 7,9 miljard euro – bij de Europese Centrale Bank (ECB). Daarover ontvangt bunq meer rente dan het klanten uitbetaalt.

Een gevolg van de groei in spaargeld is dat topman Niknam, die bijna alle aandelen in bunq bezit, vrijwel elk jaar moet bijstorten om de kapitaalbuffers van zijn bank op peil te houden. Vorig jaar stortte Niknam 29 miljoen euro bij, waarmee hij naar schatting in totaal 200 miljoen euro van zijn persoonlijk vermogen in bunq heeft geïnvesteerd.

Ook de inkomsten uit fees, abonnementsgelden die klanten betalen om van de diensten van bunq gebruik te maken, stegen fors, van 39 miljoen euro in 2023 naar 54 miljoen vorig jaar.

Bunq maakte tevens bekend een dealer-brokervergunning te hebben aangevraagd in de Verenigde Staten, een eerste stap richting een bankvergunning. In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNBC zei Niknam dat bunq later dit jaar een Amerikaanse bankvergunning wil aanvragen. Een eerdere poging daartoe strandde vorig jaar, nadat Amerikaanse toezichthouders aanvullende eisen stelden.

Met medewerking van Joris Kooiman en Merijn Rengers