19 december 2015Het begin van een droom
In de Vondelkerk luistert een klein publiek naar een nieuw ensemble: de Jonge Strijkers Amsterdam. Ik heb het opgericht omdat ik naast mijn baan als eerste violist bij het Residentie Orkest ook vioolles geef en merk dat mijn leerlingen nergens goed kunnen samenspelen. Bij de Jonge Strijkers ervaren ze de lol van sámen musiceren in plaats van thuis, alleen.
Als Nico Schippers, trombonist bij het Koninklijk Concertgebouworkest, er in 2016 bijkomt, raakt alles in een stroomversnelling. De artistieke leiding doen we vanaf nu samen, en Nico dirigeert. Ons ensemble groeit uit tot drie strijkorkesten voor kinderen van zeven tot twintig. We veranderen onze naam in Jonge Strijkers Nederland, we spelen regelmatig in het Concertgebouw, we organiseren jaarlijks zomerkampen op Nyenrode, zelfs Jaap van Zweden heeft ons gedirigeerd.
Na tien jaar komt het besef: dit succes moeten we vieren met een tournee, liefst onvergetelijk. New York, Carnegie Hall, waarom niet? If you haven’t played it, you haven’t made it! Het lijkt een onhaalbare droom, maar we worden zowaar geselecteerd voor het New York International Music Festival. Soms moet je durven dromen.
Voorjaar 2024Geen subsidie voor snoepreisjes
Met 32 tieners, begeleiders én hun instrumenten naar de VS? Het is nogal wat. En voor een ‘snoepreisje’ krijg je geen subsidie, al weet iedereen dat het zoveel méér is dan dat. Lang blijft onzeker of we de begroting rond krijgen. Tot Jaap van Zweden ons dirigeert in het Concertgebouw. „Jullie zijn de musici van de toekomst. Ik ga jullie helpen”, zegt hij – en voegt genereus daad bij woord. En met hem vele andere sponsoren en donateurs.
Intussen leidt Nico de wekelijkse repetities alsof zijn leven ervan afhangt. Met veel humor en vertrouwen in de kinderen en wat ze aankunnen, maar ook gedreven en precies. „How do you get to Carnegie Hall? Practice, practice, practice”. (Jascha Heifetz)

Maart 2025Knijpen, zwaaien, preppen
De tickets zijn geboekt, het festival betaald. Voor ons uitzwaaiconcert op 29 maart zit de Vondelkerk bomvol. In hun nieuwe tourneehoodies spelen de kinderen Sinatra’s New York, New York. Nog een week en ze zijn dáár! Ook ik moet mezelf soms even knijpen.
Intussen zijn er steeds níeuwe laatste voorbereidingen. Hoe komen we met onze instrumenten de grens over? Als er beschermde materialen in zitten, zoals ivoor of palissander, mag je de VS niet in. Sommige strijkstokken blijven thuis, op het nippertje worden vervangende exemplaren geregeld. Hier en daar worden stemknoppen vervangen. De appgroep draait overuren. „Kun je die foto met dat Trump-petje weghalen?”, vraagt een hulpouder. Een ander deelt twijfels over haar regenboog-sleutelhanger. Mag die mee? Intussen scrollen we preventief door onze socials. Staan er geen ‘gekke dingen’ op?
Zaterdag 5 april 2025Zweterige handjes
Op Schiphol worden de violen onderzocht alsof ze smokkelwaar zijn. Na acht uur vliegen, in het vliegtuig met de naam ‘Viooltje’, staat de Customs and Border Protection in New York klaar met serieuze blikken en knuppels. Sommige tieners krijgen hun vingerafdruk niet gescand door de gespannen zweethandjes… Maar we zijn binnen! Met violen, carbonstokken en heel veel gezelligheid. En met onze echte boodschap: muziek verbindt, juist nu, in deze verdeelde wereld.

Zondag 6 april 2025Jetlag, jetset en tango
Nu begint een trip vol ongeloof en verwondering. Na de incheck in het hotel wandelen we maar meteen naar Times Square. Jetlag? Adrenaline doet wonderen.
De volgende ochtend staan de Jonge Strijkers direct op het podium van Grimm Gallery, waar we via The Netherlands Club ons eerste concert geven. In de avond is er een salonconcert in een negentiende-eeuws ‘Brownstone Townhouse’ aan de Upper West Side, voor een bruisend jetset publiek. Dirigent Nico krijgt meteen een glas champagne in zijn hand en wordt omringd door een groepje single New Yorkse dames die veel interesse tonen in ‘de maestro’; hij is sinds 2018 behalve mijn collega ook mijn levenspartner. Eén dame grijpt haar kans en sleept Nico de dansvloer op voor een tango. Had hij maar een trouwring om, denk ik even.


Foto’s Maarten Heijer
Maandag 7 april 2025Top of the World
Alles wat je je bij New York voorstelt, beleven we. We staan op de Top of the Rock, wandelen door Central Park, rijden met de metro, bezoeken het Metropolitan Museum en het MoMA, ontbijten met fruity pancakes, dineren met New York Pizza, drinken mocktails en shoppen op 5th Avenue.
Vandaag bezoeken we ook de Juilliard School of Music, waar Jaap van Zweden studeerde en violist Itzhak Perlman lesgeeft. We kijken ademloos toe bij een repetitie van de New York Philharmonic. Muziek stroomt hier overal.
’s Avonds maken we een dinnercruise met alle andere jeugdorkesten die voor het festival zijn geselecteerd. Honderden talenten uit allerlei windstreken staan te hossen op ‘Gangnam Style’, de ‘Macarena’ en liedjes van Roxy Dekker. „Dit is de mooiste avond van mijn leven”, zegt een van de tieners. De skyline van New York en de Brooklyn Bridge flitsen voorbij, het Vrijheidsbeeld glanst in de verte.
Dan gebeurt het: Nico gaat op één knie. In Carnegie Hall! Hij houdt me een verlovingsring voor die je in het donker nog ziet glinsteren. Het orkest zet Mendelssohns Bruiloftsmars in.

Dinsdag 8 april 2025Carnegie Hall en het aanzoek
Tonight is the night. Iedereen is heel gespannen. Ook ik. Vandaag spelen ‘mijn’ Jonge Strijkers in Carnegie Hall, mét mijn vriend Nico als dirigent. Ze zijn er klaar voor. Concertoutfits aan, reservesnaren bij de hand. En ja, ook de maestro trilt een beetje.
Tijdens de repetitie maak ik stiekem foto’s vanuit de zaal (mag niet in Carnegie, sorry hoor). Tot Nico me het podium op vraagt. „Eerste violen, lange lijnen in Sibelius en denk aan dat vibrato op de kleine nootjes!”, roep ik, quasi-jufachtig. Maar dan gebeurt het: Nico gaat op één knie. In Carnegie Hall! Hij houdt me een verlovingsring voor die je in het donker nog ziet glinsteren. Het orkest zet Mendelssohns ‘Bruiloftsmars’ in. Ik zie meiden spelen met tranen over hun wangen. Achteraf zeggen ze: „We waren zenuwachtiger voor het aanzoek dan voor het concert.” Ze zaten allemaal in het complot. En ik? Ik zei ja!
Een halfuur later is het showtime. Ik hoor de eerste noten van Sibelius’ ‘Andante Festivo’ en krijg kippenvel. Griegs ‘Holberg Suite’, brok in mijn keel. Sjostakovitsj, denderend en vol vuur. Geen fout te bekennen. Een lange stilte na de laatste noot en dan… een staande ovatie. „There’s something about playing at Carnegie that makes you want to rise above yourself”, zei cellist Yo-Yo Ma ooit, en dat is precies wat hier gebeurt. De kinderen spelen alsof hun leven ervan afhangt. Deze tournee is voor hen een ervaring die aan alles raakt: inspiratie, vriendschap, vertrouwen, het verandert iets in hen. Het is niet alleen een reis, het is een sprong, een herinnering die blijft glanzen, hun leven lang. Niet alleen omdat het New York was. Maar omdat ze het samen deden. Omdat ze voelden: ik hoor erbij. Ik ben deel van iets groots.
En ik? Ik ben nog nooit zó trots geweest. Op hen. Op hem. Op ons.

