Trumps handelsoorlog heeft niks met economie en alles met politiek te maken. Het door de Amerikanen zelf geschapen wereldhandelssysteem had twee doelen: het voorkomen van de herhaling van de economische depressie uit de jaren dertig van de vorige eeuw enerzijds en het winnen van de ideologische strijd met het sovjetcommunisme anderzijds. Dit systeem was ongekend succesvol en heeft de Amerikanen een dominante positie opgeleverd, zeker na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989.
Een gevolg van dit systeem was ook dat handel steeds grotere delen van de wereld hielp uit armoede en achterstand te komen, gekoppeld aan steeds grotere onderlinge afhankelijkheid door de optimalisering van productieprocessen wereldwijd. Als gevolg daarvan moesten de Amerikanen wel accepteren minder dominant te worden: economische groei en vooral technologische innovatie leverden andere wereldspelers op, China voorop. Door fors te blijven investeren in innovaties en tegelijkertijd de internationale spelregels te handhaven, konden de VS de rivaliteit met China goed het hoofd bieden. Maar dan moesten ze wel accepteren dat de VS niet langer de dominante wereldmacht zijn. En dat past niet in het ideologische straatje van MAGA.
De wereld van Trump en de zijnen bestaat uit heersers en overheersten. Wie de macht heeft, oefent haar zonder restricties uit. Dit alles staat haaks op het door de VS zelf vormgegeven internationale systeem. Volgens Trump is het systeem ‘kapot’ en zal het dus gesloopt moeten worden, waarbij zijn oude obsessie met de oneerlijkheid van vrijhandel samenvalt met de wens van radicaal rechts om dingen te slopen zodat in de daarop volgende chaos hun ‘nieuwe orde’ kan ontstaan.
Nog veel te doen
Maar hoe machtig de Amerikanen ook nog zijn, de rest van de wereld hoeft zich dit niet aan te laten leunen. Er is een kans te laten zien dat een op regels en onderhandelingen gebaseerd mondiaal handelssysteem ver te prefereren is boven de brute machtspolitiek van Trump. China is ook machtig en aarzelt niet die macht ook zonder reserves in te zetten, maar heeft tegelijk groot belang bij een goed functionerende wereldmarkt. Ook Europa heeft groot belang bij het versterken van de relaties met het opkomende zuiden, vooral omdat dat deel van de wereld het meest zal groeien in de komende decennia.
Europa is op dit moment gewoon nog niet klaar voor deze breuk met het huidige systeem. Om in het belang van onze burgers en hun nazaten onze toekomstige duurzame welvaart veilig te kunnen stellen, hebben we veel te doen. Daarvoor is dringend meer eenheid op politiek, militair en fiscaal gebied nodig. We hebben een achterstand op China en de VS, maar kunnen die goed maken als we snel ons investeringsvermogen en weerstandsvermogen vergroten met een Europese kapitaal- en bankenunie, met een echte energie-unie en forse investeringen in nieuwe technologieën, toekomstgerichte industrieën en wetenschap op het allerhoogste niveau.
De Duitse keuze om in de komende tien jaar op grote schaal te investeren en daarvoor ook te lenen, verdient brede navolging. De Nederlandse belangen vallen geheel samen met de Duitse. Onze krijgsmachten, onze (maak)industrie, onze (energie)infrastructuur en onze huidige en toekomstige technologische en wetenschappelijke infrastructuur zullen nog verder moeten integreren om de vele uitdagingen aan te gaan. Dat levert extra veiligheid op, technologische vernieuwing, hoogwaardige banen en een versnelde energietransitie.
Meer urgentie
Om een gelijkwaardige en betrouwbare partner te zijn zullen we ook naar verhouding moeten investeren. Het laatste dat we nu moeten doen, is bezuinigen op onze verzorgingsstaat. We hebben juist een Toekomstfonds nodig. Daarvoor leningen aangaan, zeker als tegelijkertijd de Europese kapitaalunie vorm krijgt, is verstandig. Het is evident dat de kosten dan veel lager zijn dan de baten. Als de Nederlandse regering blijft navelstaren en knakenpoetsen, laat ze een unieke kans verloren gaan.
Ons gevoel van urgentie moet wel dringend omhoog. Het gevaar van de Russische agressie wordt nu gelukkig breed onderkend. De grote gevolgen van Trumps handelsoorlog worden echter nog steeds onderschat. Het duizelt iedereen van de duizenden miljarden die op de beurs verloren gaan. Deze instabiliteit zal per definitie snel doorwerken in de gehele economie en een negatief effect hebben op prijzen en investeringen. Dat gaat iedereen merken, doordat boodschappen, duurzame goederen en diensten duurder gaan worden. Een groot gevaar dreigt ook op de kapitaalmarkten, doordat het vertrouwen in Amerikaanse obligaties keldert, met het risico van een domino-effect op een financieel systeem.
Bijna een eeuw geleden brak mede door handelstarieven een recessie uit, een recessie die pas een depressie werd toen de financiële markten instortten. Het was de brandstof die politieke krachten aan de macht bracht die de wereld in het verderf stortten. De geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt wel. En een gewaarschuwd mens telt voor twee.
