
‘Europa moet het hoofd koel houden. Niet overreageren. Antropologisch gezien is Amerika het land van het spektakel: Broadway, Hollywood … Trump is daar een typisch product van, met zijn voorliefde voor conflict en reality-tv. Hij eindigde zijn woordenwisseling met Volodymyr Zelensky laatst met de grap dat dit een mooi tv-moment was. Daar is alles mee gezegd: dit is precies wat wij Europeanen niet zijn.”
Het kan nooit kwaad om te rade te gaan bij Pascal Lamy, oud-Eurocommissaris voor Handel en voormalig directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Nu helemaal niet, nu de wereld dagenlang in de greep is van wilde paniek, vanwege Trumps hoge importheffingen. Lamy blijft doodkalm. In het Franse tijdschrift L’Express wijst hij er fijntjes op dat „de Amerikaanse import 13 procent van alle mondiale import bedraagt”. Ofwel, er is geen reden voor de overige 87 procent om zich door Trumps gekte te laten meeslepen.
Bovendien zijn import en export twee, drie keer meer met elkaar verweven dan in de jaren ‘90. Dus als je hoge tarieven heft op importgoederen die je vervolgens tot iets anders verwerkt en weer exporteert, maak je je eigen export duurder. Met protectionisme schiet je jezelf nu grandioos in de voet. Wat Trump afgelopen week deed „is compleet absurd”, constateert Lamy.
Universiteiten, rechtbanken en media geknecht en afgeperst in VS
De EU heeft de goede strategie gekozen in Trumps heffingenstorm. Ten eerste: niet meteen terugslaan, maar aanbieden om via onderhandelingen terug te keren naar nultarieven of daaromtrent – en alleen als dat op niets uitloopt, gerichte, harde tegenmaatregelen nemen. In Brussel gingen ze ervan uit dat ze dit rustig konden uitzingen. Inderdaad, financiële markten reageerden zo heftig op Trumps heffingen dat er twee opties overbleven: of het Amerikaanse systeem zou afrekenen met Trump en zijn incompetente kliek, of Trump zou voor die tijd inbinden en de heffingen afblazen. Hij deed het laatste (behalve voor China), voor hem een immense afgang.
Trump is een mercantilist. Hij gelooft dat handel een ‘zero-sum game’ is: als ik iets niet krijg, krijgt de ander het, dus graai ik zoveel mogelijk voor zijn neus weg. De EU daarentegen heeft een liberaal systeem, geënt op uitwisseling. De gedachte is dat beide handelspartners daarvan profiteren. De Amerikanen hebben welgevaren bij dit mondiale, liberale handelssysteem. Trump mag zeggen dat Amerika zwak is, met zijn hoge staatsschuld waar de rest van de wereld van profiteert, maar dat is flauwekul. De Amerikaanse economie draait als een tierelier, alleen profiteren armere Amerikanen daar niet van omdat er amper sociale herverdeling is. Amerikanen consumeren meer dan ze produceren, en toch kunnen ze met dat tekort leven omdat de dollar sterk is – zo machtig is Amerika.
Ironisch genoeg zet Trump daar nu zelf de bijl in: met gezigzag, corruptie en driftbuien jaagt hij beleggers weg die stabiliteit en voorspelbaarheid nodig hebben, en zorgt hij ervoor dat andere landen samenwerken om het bestaande liberale systeem overeind te houden. Zelfs Europese bedrijven, meldde de Financial Times donderdag, proberen te „de-amerikaniseren”.
Dat is het tweede paard waar de EU op wedt: de liberale wereldorde op de rails houden, desnoods zonder Amerika. De WTO, die internationale handelsregels bewaakt, kan niks doen tegen Trumps heffingen: de Amerikanen zijn nagenoeg uitgecheckt. Toch gaat 75 procent van alle WTO-werkzaamheden gewoon door, omdat veel landen door willen. Europa heeft hierin als een van de grootste handelsblokken een cruciale stem.
Daarmee drukt Europa niet alleen een stempel op de wereldhandel en welvaart, maar houdt het, tot Lamy’s vreugde, ook onderliggende principes hoog: multilateralisme, democratie, de rechtsstaat. Amerika is een maffiastaat geworden, die universiteiten, media en rechtbanken knecht en afperst. Als Europa een coalitie bijeen kan houden (of vergroten) die met respect voor internationaal recht ook afspraken blijft maken over bankenregulering, klimaat, Oekraïne en AI, kan de wereld Trump best overleven.
