De 25-jarige zanger Master Peace staat op een kruispunt: zijn liefdesleven is gecompliceerd, maar zijn carrière gaat als een speer

De ontmoeting met de Britse zanger Master Peace, bekend om zijn uitbundige optredens, loopt anders dan verwacht. Op een terras op de Amsterdamse Wallen, omgeven door wietdamp, is Peace in mineurstemming. Dat komt door zijn liefdesleven. Het is moeilijk om als artiest een relatie te onderhouden, zegt hij. „Vrouwen komen af op de glamour, maar zijn teleurgesteld als ik lang van huis ben.” Zo is hij nu al een maand op tournee als voorprogramma van de Schotse band Franz Ferdinand, en is zijn relatie, thuis in Engeland, aan het wankelen.

„Dat gebeurt me zo’n beetje elke zes maanden.” Hij wrijft door zijn smalle dreadlocks en bestelt een chocolademelk. „Steeds weer die onzekerheid over wat me te wachten staat en die twijfel. Niet aan mijn kant, aan die van haar.” Hij zucht. „Het is een crazy bestaan.”

De 25-jarige Master Peace, artiestennaam van Peace Okezie, staat op een kruispunt: zijn liefdesleven is gecompliceerd, maar zijn carrière loopt voorspoedig. Een jaar geleden verscheen zijn debuutalbum How To Make A Master Peace en een maand later won hij de Britse Ivor Novello-prijs, in de categorie nieuw talent. De melodieën op het album zijn explosief, de zangpartijen opruiend, doorsneden met schrille gitaarpartijen en grappig luchtige ‘oohs’ en ‘aahs’.

Complete band

Master Peace treedt zaterdag 19 april op tijdens festival Motel Mozaïque in Rotterdam. Afgelopen jaar stond hij op festivals als Lowlands waar hij het publiek direct in zijn greep had: linksom draaien, rechts, knielen, springen. En al is hij samen met slechts één gitarist en een drumcomputer, hij klinkt als een complete band. Spelen als een indie-band was een doel van Okezie, die als jongen fan was van groepen als No Doubt en The 1975.

Toen hij zijn eerste album had opgenomen ontdekte Okezie dat het voor hem, als Brit met Nigeriaanse ouders, niet vanzelfsprekend was om indie-rockmuziek te spelen. „Mijn vrienden met dezelfde achtergrond vonden dat ik ‘wit’ klonk en dat ik me wit gedroeg.”

Hij zag dit ook bij zangers als Kele Okereke van Bloc Party en Bakar, die ook rock spelen. „Er wordt meteen aangenomen dat we rap of r&b zullen maken. Geen indierock met elektronische invloeden.” Hij zong al over die verwachting in zijn nummer ‘Shangaladang’: „I’m a black boy living in a white country/ And a white boy living in a black country.” Master Peace en zijn liedjes passen bij ‘indie sleaze’, een sinds kort populaire stroming die teruggrijpt op het overstuurde synthesizergeluid van bijvoorbeeld de groepen Justice en LCD Soundsystem van ongeveer twintig jaar geleden.

Roekeloos

Volgens Okezie slaat sleaze vooral op een ‘gevoel’. „Zoiets als sex, drugs ’n rock and roll, maar dan de elektronische versie.” Hij vindt dat je het zelf meegemaakt moet hebben om erover te kunnen zingen. „Ik hoor aan de muziek of iemand uit ervaring spreekt. Anders klinkt het nep. Mijn nummer ‘Los Narcos’ heeft als eerste regel ‘Girls and the chicks and the drugs and the whips [auto’s]’. Ik weet waar ik het over heb.”

www.youtube.com/watch?v=ezm7V-9J670

Hij vindt het ‘cool’ om roekeloos te zijn, waarna hij meteen toevoegt dat hij inmiddels meer werkt dan feest. Zijn tweede album, opgenomen in Nashville met producer Julian Bunetta, bekend van zijn producties voor popster Sabrina Carpenter, is al af en verschijnt in september.

Na de chocolademelk staat Okezie op want hij moet soundchecken in Paradiso, waar hij straks optreedt met Franz Ferdinand. Maar eerst zal hij nog even luisteren naar een van zijn favoriete bands, Bar Italia. „Hun muziek is somber. Het liedje ‘Changer’ bijvoorbeeld gaat over een liefdesbreuk. En het kan niet anders dan dat het uit eigen ervaring geschreven is. Het raakt me elke keer weer.”

Foto Ewen Spencer