
Gemakkelijk met je smartphone betalen voor je parkeerplek? Dat wordt voor gebruikers van de populaire parkeerapp EasyPark binnenkort in veel gevallen duurder. Waar de app eerst 0,39 euro transactiekosten per parkeersessie vroeg, zal EasyPark vanaf nu 15 procent van het volle parkeertarief vragen, tot maximaal 7 euro. Duur dus. Wat zijn de alternatieven?
Zo werkt het parkeren per smartphone
Waarom kies je überhaupt voor een app, als je er dan transactiekosten bij krijgt? Vooral omdat de app zelf berekent hoeveel tijd je op straat geparkeerd stond. Je geeft aan in de app waar en wanneer je parkeert, en bij het wegrijden zet die netjes de meter ‘stop’.
Je hoeft dus niet te gokken hoe lang je ergens staat, en daarom betaal je nooit meer parkeertijd dan je nodig hebt. Op die manier zou je de transactiekosten kunnen compenseren – als je een extra half uur à 1 euro hebt betaald, dan ben je met die extra 0,39 euro dus goedkoper uit.
Verder hebben verschillende apps extra functies. Denk aan parkeren op kenteken, verkeersinformatie, het reserveren van parkeerplekken in parkeergarages of andere gerelateerde functies. Zoals een benzinepas die je bij verschillende tankstations kan gebruiken. Sommige appmakers bieden ook de mogelijkheid om via een telefoongesprek of sms de betaling van parkeerkosten te regelen.
Verreweg de meeste apps vragen voor deze diensten een kleine transactievergoeding, doorgaans tussen 20 en 60 cent. Een aantal appmakers bieden een abonnementsmodel, waarbij je voor enkele euro’s per maand de transactiekosten ‘afkoopt’. Daarbovenop betaal je dan nog de gewone parkeerkosten.
Let wel op: gebruik je een parkeerapp, dan moet je je registreren. Je draagt dus data over aan de appbeheerder. Dat is allemaal gebonden aan de privacyregels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), maar kan voor sommige gebruikers alsnog ongewenst zijn.
Welke parkeerapps zijn er?
EasyPark is een van de populairste parkeerapps in Nederland, maar er zijn veel concurrenten die ook zijn aangesloten bij SHPV, het landelijke verbond van gemeenten dat parkeergelegenheden beheert. Dit zijn er een aantal.
1. Ease2Pay On The Go
Wat is het: Ease2Pay On The Go is een brede vervoersapp. Het biedt niet alleen parkeerfuncties maar ook een manier om in het openbaar vervoer en voor de brandstof van je auto te betalen. De app waarschuwt je als je bijna aan het einde van je parkeertijd zit. Ook zit er een tarievenkaart in, die laat zien in welke parkeerzone je zit.
Kosten: 0,19 euro per transactie, of een abonnement: 0,49 euro voor 7 dagen, 1,49 euro voor een maand of 14,99 euro voor een jaar.
Aantal gemeenten: 125
Aantal brandstofstations: 400
2. Flitsmeister
Wat is het: Flitsmeister is primair een verkeersinformatieapp die flitsers en files signaleert, maar de app heeft ook een parkeerfunctie. En je kan er automatisch tol mee betalen, mocht je vaak gebruik maken van de A24.
Kosten: 0,35 euro per transactie.
Aantal gemeenten: „Bijna alles in Nederland en België”. Parkeren in België loopt via een samenwerking met de app 4411.
3. Lekker Parkeren
Wat is het: Lekker Parkeren is een simpele parkeerapp zonder opsmuk. Je krijgt herinneringen als je parkeertijd bijna verloopt, je kunt meerdere kentekens toevoegen en er zit een kaartje in. Ook kan je met de app op afstand voor iemand anders de parkeerkosten betalen.
Kosten: 0,29 euro per transactie. Een abonnement kost 1,99 euro per maand.
Aantal gemeenten: ca 93.
4. Seety
Wat is het: Seety is een parkeer-, benzine- en laadpalenapp die gebruikt kan worden in de hele Benelux en in Frankrijk. Naast het regelen van parkeerplekken kun je er dus ook brandstof mee betalen en een beschikbare laadpaal vinden als je bijvoorbeeld op vakantie bent in Frankrijk.
Kosten: Bij Seety wisselen de transactiekosten per stad, van 0,15 euro tot 0,25 euro.
Aantal gemeenten: In totaal 450, waarvan 104 in Nederland en 44 in België.
5. Q-Park
Wat is het: Anders dan de andere parkeerapps is Q-Park direct gelinkt aan eigen parkeergarages. Je kan met deze app dus een Q-Park parkeerplek reserveren en betalen, maar elders heb je er minder aan.
Kosten: Geen transactiekosten. Je kan wel abonnementen afsluiten voor parkeren in verschillende garages, afhankelijk van de frequentie van het gebruik en de locatie.
Aantal gemeenten: Q-Park heeft parkeergarages in zo’n 330 steden in West-Europa, van Duitsland tot Ierland. In Nederland heeft het concern 454 parkeerlocaties.
6. SMSParking
Wat is het: SMSParking is een parkeerapp zonder veel extra functies. Wel biedt de app de mogelijkheid om per SMS een parkeeractie te starten en stoppen – je stuurt dan vanuit een geregistreerd telefoonnummer een bericht met de zonecode en je kenteken naar een door SMSParking beheerd nummer.
Kosten: Eenmalige registratiekosten van 5 euro. Daarna 0,35 euro per keer zonder abonnement, of 0,16 euro per keer met een maandabonnement van 2,55 euro.
Aantal gemeenten: 170.
7. Stadsparkeren
Wat is het: Een simpele parkeerapp, die te gebruiken is bij parkeren op straat, of met kentekenherkenning bij aangesloten parkeergarages. Voor dat laatste heb je wel een pas nodig, die Stadsparkeren gratis opstuurt.
Kosten: 0,30 euro per keer of 2,50 euro per maand.
Gemeenten: 163.
8. Yellowbrick
Wat is het: Yellowbrick is een parkeerapp die valt onder de paraplu van EasyPark, maar vooralsnog eigen tarieven aanhoudt. Met Yellowbrick kun je toegang krijgen tot de garages van aanbieder Parkbee.
Kosten: 0,49 euro per keer, of 4 euro per maand.
Gemeenten: 137. Parkbee-garages: 250 locaties.
9. Tanqyou
Wat is het: Deze parkeerapp is deels voor particulier, maar ook deels voor zakelijk gebruik – zo kun je bijvoorbeeld je tank- en parkeerkosten gemakkelijk bijhouden voor je werkgever. Daarnaast kun je met deze app goedkoop tanken en opladen. Tanqyou beheert ook enkele wasstraten in Noord-Nederland.
Kosten: 0,25 euro per transactie of 2 euro per maand voor abonnement.
Aantal gemeenten: exacte aantal onduidelijk, maar meer dan 150.
Verder is er ook nog ANWB Parkeren, met kortingen voor ANWB-leden, en biedt de Rabobank een eigen parkeerapp voor rekeninghouders.
Wat voor parkeerregels gelden er precies?
Nederlandse gemeenten houden over het algemeen soortgelijke parkeerregels aan, maar ze variëren wel. Voor specifieke details kun je dus altijd het beste op de website van de gemeente kijken.
Op de meeste plekken in Nederland kun je niet meer contant betalen voor een parkeerplaats. Parkeren gaat doorgaans op kenteken: je voert je kenteken in bij de parkeerzuil en betaalt voor de tijd die je er verwacht te staan. Je hoeft dus geen bonnetje meer achter de ruit te doen. In de meeste gemeenten kun je dus ook betalen per app, of door te bellen of sms’en naar een specifiek nummer.
Zeker in de grote steden is er sprake van verschillende parkeerzones met andere tarieven. Doorgaans ligt het hoogste tarief rond de 7 euro – dat betaal je in de binnenstad en op andere drukke plekken. Om de parkeerdruk op bewoners te ontlasten, lopen in drukke Nederlandse woonwijken de betaalde parkeertijden regelmatig tot 11 uur ’s avonds.
Voor wie parkeren in de binnenstad van steden als Amsterdam of Utrecht te duur is, zijn Park + Ride-garages een goed alternatief. Deze garages staan doorgaans net buiten de stad. Vanuit daar ga je met het openbaar vervoer verder. Scan je je ov-kaart bij terugkomst, dan krijg je aanzienlijke korting op de parkeerkosten.
