Trump zegt verdomd goed te weten wat hij doet, maar andere landen raden nog hoe ze de VS moeten paaien

Deal or no deal? Nu Donald Trump deze woensdag de hoge invoerheffingen daadwerkelijk heeft laten ingaan, is de periode aangebroken dat de ene na de andere minister landt in Washington DC om in onderhandelingen de hoge importheffingen voor hun land omlaag te krijgen.

Dreigen met vergeldende maatregelen kan rekenen op hard terugslaan van de Amerikanen, zo blijkt uit de escalatie tussen de VS en China die elkaar steeds hogere importheffingen opleggen. Trump laat graag zien dat China daar nu alleen in staat en verkondigt steeds luid dat al zeventig landen contact hebben opgenomen om te onderhandelen. Met de Vietnamese vicepremier zijn deze woensdag al gesprekken begonnen, Koreaanse en Japanse bewindslieden zijn onderweg.

Maar wat valt er voor ze te halen? Een opiniestuk dat Trumps belangrijkste adviseur op handelsgebied Peter Navarro dinsdag in Financial Times publiceerde kan daarbij als leidraad dienen. „Voor die wereldleiders die, na jaren van bedriegen, plots lagere heffingen aanbieden – weet dat dit nog maar het begin is”, schreef deze handelshavik uit de Trump-regering. „Het gaat ons niet om onderhandelen. Voor de VS is er sprake van een nationale noodsituatie die teweeg is gebracht door handelstekorten, veroorzaakt door een systeem dat is misbruikt.” Die woorden zouden kunnen impliceren dat er met onderhandelen betrekkelijk weinig te bereiken is.

Alles op tafel

Uit de regering van Trump komen ook andere signalen. Stephen Miran, hoofdeconoom in het Witte Huis, nodigde handelspartners uit om alles op tafel te leggen wat ze de VS kunnen bieden. „Een nauwe focus op alleen heffingen zal onvoldoende zijn om een deal te krijgen”, zei hij.


Lees ook

Wat wil Trump eigenlijk bereiken? En nog vier vragen over de importheffingen

President Trump presenteert de lijst ‘wederkerige’ tarieven, woensdag in de Rozentuin van het Witte Huis. Foto Carlos Barria/Reuters

De Amerikanen willen een einde maken aan alles wat zij beschouwen als oneerlijke handelsbelemmeringen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de btw die landen rekenen, veiligheids- en gezondheidseisen die landen aan producten stellen (geen vlees van dieren die hormonen hebben gekregen, geen gechloreerde kippen), exportsubsidies of het manipuleren van de eigen munt om exportgoederen goedkoper te maken.

Maar Miran mikt op meer. Hij roept andere landen op bij te dragen aan investeringen in de VS, bedrijven aan te moedigen hun productie te verplaatsen en grote uitgaven voor bijvoorbeeld defensie in de VS te doen om zo te betalen voor de Amerikaanse defensie-paraplu. De vraag die ieder land volgens hem moet stellen: ‘Wat hebben wij recent voor de VS gedaan?’

Minister van Financiën Scott Bessent zei eerder deze week dat hij hoopt dat „door goede onderhandelingen we de hoogte (van invoerheffingen) omlaag zullen zien gaan”.

En dan is er nog Elon Musk – de Teslamiljardair, geldschieter van Republikeinse campagnes en invloedrijk adviseur van Trump. Op X keerde hij zich de afgelopen dagen fel tegen Navarro – de architect van Trumps handelsbeleid. Musk maakte zich hard voor een vrijhandelsverdrag met de EU en schreef dinsdag dat „Navarro dommer is dan een zak stenen”.

Pressiemiddel

Voor de onderhandelaars uit andere landen is het zo lastig in te schatten waar ze op moeten inzetten. Per land verschillen die handelsbelemmeringen waar de VS over klagen. Trump spreekt over „maatwerkafspraken per land”. De hoge Amerikaanse invoerheffingen vormen zo een pressiemiddel dat andere landen, bondgenoot of niet, tot concessies moet dwingen.

Verschillende regeringen die nu een minister naar Washington hebben gestuurd, hebben al aangegeven wat voor concessies ze willen doen. En daar zitten grote verschillen tussen. Deze woensdag is de Vietnamese vicepremier Ho Duc Phoc als eerste in op bezoek voor een gesprek met Bessent. Een eerder aanbod van Vietnam om nultarieven in te stellen werden als bemoedigend, maar volstrekt ontoereikend bestempeld. Door onder andere Navarro werden dumpingpraktijken en het doorvoeren van producten uit China gehekeld. Vietnam kondigde direct maatregelen aan om dat laatste te voorkomen.

Japan heeft toezeggingen gedaan, maar dat zal vermoedelijk niet genoeg zijn

Zuid-Korea probeert de VS te paaien door investeringen te beloven. Zo zou het willen helpen de Amerikaanse scheepsbouw weer op te bouwen, nadat de VS in de afgelopen decennia bijna alle werven richting China en Zuid-Korea heeft zien verdwijnen. Ook besprak Trump naar eigen zeggen in een telefoongesprek met tijdelijk president Han Duck-soo de mogelijkheid voor investeringen van Korea in pijpleidingen voor lng in Alaska.

Japan heeft vergelijkbare toezeggingen gedaan, maar dat zal vermoedelijk niet genoeg zijn. Het land ligt onder grote druk van de VS vanwege de lage koers van de yen en de Amerikanen eisen dat de Japanse centrale bank yens zal opkopen om de munt te versterken en zo te helpen de dollar goedkoper te maken. De Japanse minister van Financiën Kato gaf aan bereid te zijn daarover te praten.

Europa

Welke concessies Europa wil doen, moet deze dagen nog blijken. Met een Europees aanbod om wederzijds voor veel goederen als auto’s, machines en chemicaliën een nultarief te rekenen, neemt de VS geen genoegen. Trump heeft al eerder aangegeven dat hij vindt dat Europa meer lng en olie van de VS moet kopen. Daar voegde hij dinsdag nog ‘het prachtige schone steenkool’ uit de VS aan toe. Hij plakte er zelfs een waarde van 350 miljard dollar op, waarmee het handelstekort in goederen van de VS direct zou zijn verdwenen. Ook grootschalige wapeninkopen in de VS zouden een manier vormen om de Amerikanen te paaien.


Lees ook

Het besef daalt in: voor de EU zijn importheffingen een drukmiddel, voor team-Trump een doel op zich

Eurocommissaris Maros Sefcovic, na het overleg met Europese handelsministers in Luxemburg. Foto Jean-Christophe Verhaegen/AFP

De EU neemt iets meer tijd en dreigt openlijker dan Japan, Zuid-Korea en Vietnam met vergeldingsmaatregelen. De EU zal in spanning afwachten of en hoe de eerste onderhandelaars uit de Aziatische landen iets kunnen bereiken.

Is Trump echt uit op deals? Waar neemt hij genoegen mee? Of valt hij voor de verleiding van 2.000 miljard aan jaarlijkse inkomsten uit invoerheffingen. Want dat is het bedrag dat hij dinsdag op de geschatte opbrengsten van de woensdag ingegane heffingen plakte. „Ik weet verdomd goed wat ik doe”, zei de Amerikaanse president. Nu is het aan de onderhandelaars van de handelspartners om dat te doorgronden.