Tweede Kamer wil dat vuurwerkverbod niet al deze jaarwisseling van kracht wordt

De Tweede Kamer wil dat het vuurwerkverbod voor consumenten niet al deze jaarwisseling, maar pas eind vólgend jaar van kracht wordt. Een motie van JA21 en de Boer Burger Beweging (BBB) daarover werd dinsdagmiddag aangenomen. Daarmee is de wens van de voorstanders om het verbod dit jaar al van kracht te laten worden definitief van tafel.

Zoals verwacht schaarde een Kamermeerderheid zich dinsdag achter het wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren dat een verkoop- en afsteekverbod voor consumentenvuurwerk regelt. Een aantal voorstanders van het verbod wilde graag haast maken, omdat de politie, hulpverleners en ook oogartsen al jaren klagen over de onrust tijdens oud en nieuw. Maar een Kamermeerderheid wil de tijd nemen om het verbod goed te regelen; de motie van JA21 en BBB kreeg steun van de VVD, SP, FvD en PVV.

Dat het vuurwerkverbod er zou komen werd vorige week definitief toen coalitiepartij NSC haar steun uitsprak. Eind maart werd al duidelijk dat ook de VVD na maanden van interne discussie een verbod wil steunen, vooral vanwege het geweld tegen politie en hulpverleners.


Lees ook

Kamermeerderheid voor vuurwerkverbod is rond, nu NSC om is

Politie neemt vuurwerk in beslag in de buurt van Zevenaar.

Amendement

De initiatiefwet voor een verbod op vuurwerk voor consumenten van Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) kreeg niet zomaar een meerderheid. Die kwam er door een amendement van ChristenUnie, CDA en SGP, waarin wordt geregeld dat burgemeesters een vergunning kunnen geven aan buurtverenigingen voor het inkopen en afsteken van vuurwerk. Voor coalitiepartijen VVD en NSC was deze uitzondering voldoende om een verbod te kunnen steunen.

BBB-partijleider Caroline van der Plas, die tegen een verbod is, noemde het amendement dinsdag in een stemverklaring „sympathiek”, maar denkt dat de uitzondering onuitvoerbaar is. Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu, PVV) zei dinsdag in het Kamerdebat dat het door deze uitzondering nog anderhalf jaar duurt voordat het verbod van kracht kan worden. Dat zou onder meer te maken hebben met de voorwaarden die aan buurtverenigingen moeten worden gesteld en het regelen van financiële compensatie voor vuurwerkhandelaren.



Lees ook

Oogarts De Faber ijverde twintig jaar lang voor vuurwerkverbod: ‘Nog een jaar uitstellen? Dan wordt dit de ergste jaarwisseling ooit’

Tjeerd de Faber: „Na de laatste jaarwisseling zeiden ook politie, brandweer en hulpverleners: zo kunnen we niet meer door. Daar zwicht de politiek nu voor.”