De negatieve gevolgen van president Trumps invoerheffingen lijken al na enkele dagen over te slaan van de economie naar de politiek. Elon Musk, een van de naaste adviseurs van de president en zakenman met internationale handelsbelangen, heeft dit weekend op verschillende manieren laten blijken dat hij de heffingen niet ziet als het „medicijn dat je soms moet nemen om beter te worden” – zoals Trump het zondag formuleerde.
Zaterdag ging Musk in de tegenaanval, via een videoverbinding op een bijeenkomst van de radicaal-rechtse Italiaanse partij Lega Nord. „Ik hoop, ideaal gezien, dat Europa en de Verenigde Staten overgaan naar een situatie waarin ze elkaar helemaal geen heffingen opleggen, zodat je een vrijhandelszone krijgt.” President Trump heeft een en andermaal beweerd dat de Europese Unie „is opgericht om Amerika een poot uit te draaien”.
Musk, die op Trumps verzoek het project DOGE leidt om de federale overheid drastisch in omvang te reduceren, pleitte verder voor vrijer verkeer van werknemers tussen Europa en de VS. Ook dat staat haaks op een van de speerpunten van het presidentiële beleid, dat migratie hardhandig aan banden legt.
Diezelfde dag gaf Musk lucht aan zijn ergernis over een andere naaste medewerker van de president, Peter Navarro, de hoogste adviseur op het gebied van handel en industrie. De 75-jarige Navarro, die in Trump I al verantwoordelijk was voor het handelsbeleid, wordt gezien als een van de architecten van de heffingen. Onder een bericht op X – het sociale platform dat eigendom is van Musk – waarin de economische kennis van Navarro werd geprezen, schreef Musk: „Een doctorstitel in de economie behaald aan Harvard is iets slechts, niet iets goeds.” En in antwoord op een reactie die Navarro in bescherming nam, schreef Musk nog: „Hij heeft geen ruk gebouwd.”
Zondag bij een talkshow van FoxNews sloeg Navarro terug. Wat Musk volgens hem „niet begrijpt” is dat andere landen de VS in de handel „bedriegen”. Musk „verkoopt auto’s”, zei Navarro. „Hij probeert zijn eigen belangen te beschermen, zoals iedere zakenman zou doen.”
Scheiding der geesten
Zakennieuwszender CNBC becijferde onlangs dat Trumps heffingen de bedrijven van Musk bijna 31 miljard dollar (28 miljard euro) aan waarde hebben gekost. Voor andere tech-bazen geldt hetzelfde. Meta-baas Mark Zuckerberg verloor ruim 27 miljard dollar, Jeff Bezos van het Amazon-concern: 23,5 miljard.
Zo leggen de invoerheffingen een scheiding der geesten in het Witte Huis bloot. Aan de ene kant staan de zakenmensen voor wie de overheid met haar regels de voornaamste vijand is en de onbelemmerde ontplooiing van ondernemingen het hoogste doel. En aan de andere kant de representanten van de MAGA-beweging, voor wie de handelsheffingen een instrument zijn om de Amerikaanse maakindustrie weer op te lappen en de grote bulk van het Trump-electoraat uitzicht te geven op een baan in een autofabriek, textielbedrijven of de staalindustrie.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130527182-35fa3b.jpg|https://images.nrc.nl/r45NziiH9BZ1g24F7eN-6eFUXYM=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130527182-35fa3b.jpg|https://images.nrc.nl/o0SGn_i3tRxY60FxpzCyqRwVA3I=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130527182-35fa3b.jpg)
Foto Roberto Schmidt/AFP
Als het om belangen gaat is Navarro zakelijk misschien wel onafhankelijker dan Musk, maar zijn politieke geloofwaardigheid hangt aan de uitwerking van de invoerheffingen. Al sinds zijn aantreden in Trumps Witte Huis in 2017 pleit hij voor een protectionistisch handelsbeleid. Hij was zo belangrijk bij het doorvoeren van invoerheffingen voor China in Trumps eerste termijn dat de Chinese regering hem plaatste op een sanctielijst van Trump-medewerkers. De namenlijst, waarop ook oud-veiligheidsadviseur John Bolton en Trumps ultranationalistische adviseur Steve Bannon stonden, was volgens Beijing gericht tegen mensen die „ernstige schade hebben toegebracht aan de soevereiniteit van China en in hoge mate verantwoordelijk zijn voor het recente Amerikaanse beleid inzake China”.
Ron Vara
De eerste tekenen zijn beslist onheilspellend voor de Amerikaanse economie, en dus ook voor het armere deel van het Trump-electoraat. Beurskoersen kelderden ook in de VS. De meeste economen weerspreken de redenering van Navarro, die zelf in zijn boeken regelmatig ene Ron Vara aanhaalt, als bron van harde economische uitspraken.
Zo schreef ‘Vara’, verwijzend naar de overdaad aan Chinese producten in Amerikaanse winkels, dat „alleen de Chinezen een leren bank kunnen veranderen in een zuurbad, een wieg in een dodelijk wapen en de batterij van een mobiele telefoon in granaatscherven die het hart doorboren”. In 2019 liet The New York Times al zien dat Ron Vara niet alleen een anagram van Navarro was, maar ook een verzinsel van hem. Iets wat Navarro later ook toegaf.
Intussen ondervindt Elon Musk niet alleen nadelen van de regering waarvoor hij werkt. Afgelopen vrijdag tekende zijn bedrijf SpaceX, in een joint venture met vliegtuigbouwers Boeing en Lockheed Martin, een miljardencontract met het ministerie van Defensie – een van de departementen waar Musks DOGE-project duizenden banen wil schrappen en voor 800 miljard dollar aan contracten tegen het licht houdt. Het contract dat SpaceX vrijdag tekende, heeft naar verluidt een waarde van 5,9 miljard dollar.
