Zeynep weet hoe pepperspray voelt, maar stapte toch naar voren. ‘In één klap werd alles donker’

Ik ben zo boos. Ik wil zo transparant mogelijk alles vertellen wat zich in mij heeft opgestapeld. Ik wil dat jullie weten wat ik heb meegemaakt. Zo begint Zeynep Yilmaz (22) haar Instagrampost op 24 maart, met een foto van zichzelf waarop duidelijk te zien is dat ze een dik blauw oog heeft. Haar verhaal wordt volop gedeeld.

In hartje Istanbul is dan iets historisch gaande. Turken van jong tot oud zijn massale de straat op gegaan voor de vrijlating, na zijn arrestatie op 19 maart, van hun burgemeester Ekrem Imamoglu en omdat ze de Erdogan-regering zat zijn. Yilmaz voelt tot in haar vezels dat ze daarbij moet zijn, om alles vast te leggen. Ze studeert fotografie aan de Mimar Sinan Universiteit voor beeldende kunst in Istanbul. Het liefst wil ze modefotograaf worden, maar nieuwsfotografie trekt haar nu meer.

Ze is erbij als jonge demonstranten in gevecht raken met de politie. Tevreden is ze nog niet. Als ze dichterbij de voorste linies kan komen, krijgt ze vast betere beelden. Ze wil een herkansing en gaat daarom een paar dagen later weer de straat op.

Maar dan gaat het mis. Na afloop van de rally van oppositiepartij CHP, de partij van Imamoglu, blijft een groep jonge demonstranten over die lijnrecht tegenover de politie staat. Yilmaz staat aan de zijlijn met een groep journalisten en fotografen bij wie ze zich veilig voelt. „Er hing een gespannen sfeer, mensen waren opgefokt.” Om de menigte te verdrijven, vuurt de politie traangas, pepperspray en rubberen kogels af. Yilmaz weet van eerdere demonstraties nog hoe het voelt om pepperspray over zich heen te krijgen. Toch beweegt ze zich naar voren.

Yilmaz steunt de grootschalige protesten, maar ze staat er nu als fotograaf, niet als demonstrant. „Ik dacht dat de politie mij met rust zou laten, omdat ik met andere fotografen stond en zichtbaar mijn camera droeg.” Dat pakt anders uit. Ze maakt zich los van de groep, loopt naar voren, schuilt onder een boom en brengt haar camera op ooghoogte. Op dat moment hoort ze een harde knal en vliegt achteruit. „In één klap werd alles donker. Ik dacht dat ik mijn zicht voor altijd kwijt was. Daar ben ik altijd bang voor, als fotograaf.” Haar rechteroog is geraakt door een rubberen kogel.

Zeynep Yilmaz werd tijdens de recente betogingen in Istanbul vol geraakt door een rubberen kogel.

Foto Nicole Tung

Vastberaden

Een week later zit Yilmaz licht voorovergebogen in een hotelkamer in het centrum van Istanbul, terwijl ze vertelt wat haar die avond overkwam. De bloeduitstorting in haar oogwit valt op, net als de lichtpaarse en rode plekken rond haar oog. De zwelling is inmiddels verdwenen. Thuis wil ze liever niet afspreken. Yilmaz woont bij haar ouders, en hun politieke standpunten botsen.

Sinds het uitbreken van de demonstraties zijn ruim tweeduizend mensen aangehouden, van wie 268 in Istanbul, onder wie veel studenten. Hoewel sommigen weer zijn vrijgelaten, hebben de arrestaties wel effect. Studenten durven niet met hun volledige naam hun verhaal te vertellen. Yilmaz durft dat wel. „Ik wil dat andere mensen de werkelijkheid zien en horen.”

Als Yilmaz bijkomt na de klap en met wazig zicht op zoek gaat naar hulp, komt ze haar vriendin Toprak tegen. Ze gaan op zoek naar medische hulp. Terwijl ze wachten op een ambulance, worden beide vrouwen door agenten in de boeien geslagen en met hun handen op de rug naar de grond gewerkt. „Ik vertelde de agenten op rustige toon dat ik geen demonstrant ben, maar alleen de avond wilde vastleggen. Iedereen om ons heen die geboeid was, leek in paniek. Ik voelde dat het slimmer zou zijn om rustig te blijven.”

Vlaggen en vaandels op de plek waar Zeynep Yilmaz deelnam aan de protesten. „Iedereen om ons heen die geboeid was, leek in paniek.”

Foto’s Nicole Tung

Uiteindelijk lukt het Yilmaz om een agent zover te krijgen haar en Toprak vrij te laten. Een ambulance brengt ze naar een ziekenhuis waar artsen haar oog behandelen. Ze blijkt geluk te hebben gehad, het oog lijkt niet blijvend beschadigd.

Als ze met een dik oog om half vijf ’s nachts thuiskomt, ziet ze de schrik van haar ouders. Haar moeder wilde al niet dat ze zou gaan. Yilmaz ontvlamt in woede als ze vertelt wat haar is overkomen, door nota bene de politie die haar had moeten beschermen. Ze ontmoet weinig begrip. Haar moeder komt juist op voor de hardwerkende agenten en begrijpt niet waarom haar dochter zo nodig naar de demonstratie moest. Yilmaz’ vader probeert met grappen de boel te sussen. Onbegrepen en vermoeid stormt ze naar haar kamer. Ze besluit haar woede van zich af te schrijven op Instagram en deelt ook haar foto’s, waaronder een van haar verwonde oog.

„Ik werd wakker met honderden meldingen op mijn telefoon. Mijn inbox was voor 90 procent gevuld met steunbetuigingen.” Yilmaz’ post haalde bijna 80 duizend likes en is ruim 23 duizend keer gedeeld. Zo werd ze een van de gezichten van het protest. Demonstranten die – soms met trots – blauwe plekken en andere verwondingen delen op sociale media kunnen rekenen op steun van Erdogan-kritische medestanders. Samen tonen ze een ander beeld dan Turken zien op de regeringsgezinde tv-kanalen, waar demonstranten worden neergezet als relschoppers die agenten aanvallen.

Emigratie

Uit onderzoek van peilingbureau Konda blijkt dat 73 procent van de Turken achter de protesten staat. Daarvan zegt 21 procent die volledig te steunen, en geeft 52 procent aan dat alleen te doen zolang ze de openbare orde maar niet verstoren.

Op haar universiteit ziet Yilmaz een grote demonstratiebereidheid. „We boycotten onze lessen. In plaats daarvan zijn er open lessen en organiseren we forums.”

Yilmaz is nog altijd geschokt. Ze wil aangifte doen van mishandeling en ze wil een schadevergoeding. „Mijn geloof in gerechtigheid, mijn geloof in de mensheid is kapotgegaan”, schrijft ze aan het eind van haar Instagrambericht. „Ik zat vol wrok toen ik dat scheef”, zegt ze achteraf. „Maar door die massale steun online ben ik zachter geworden. Er zijn mensen die hetzelfde voelen en denken als ik.”

Vooral hoogopgeleide Turken zijn al langer ontevreden over de koers van het land, door de toegenomen repressie sinds de massale Gezi-protesten uit 2013, de inperking van de vrijheid van meningsuiting en het gebrek aan academische vrijheid in Turkije. Wie het zich kan veroorloven en een universitair diploma heeft, vertrekt naar het buitenland. Volgens het Turkse Instituut voor Statistiek (TUIK) is het aantal hoogopgeleide Turken dat emigreerde tussen 2015 en 2023 gestegen met 0,4 procent, naar 2 procent.

Ook Yilmaz’ vrienden dromen van vertrek, maar zijzelf ziet geen andere toekomst voor zich dan in Istanbul. „Eerlijk gezegd heb ik weinig hoop over de toekomst van Turkije. Maar mijn generatie is eindelijk wakker geworden en laat massaal van zich horen. Dat doet de hoop wel leven.”

Ik wil dat andere mensen de werkelijkheid zien en horen.

Foto Nicole Tung