
Het schoolzwemmen keert ondanks de wens van de Tweede Kamer voorlopig niet terug in het onderwijs. Dat schrijft staatssecretaris Vincent Karremans (VVD) van Jeugd, Preventie en Sport vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Karremans is schoolzwemmen in ogen van het kabinet te duur. Daarnaast kost het ruim honderd extra onderwijsuren en is er een „zeer beperkt” draagvlak onder schoolleiders.
De herinvoering van het verplichte schoolzwemmen zou 145 miljoen euro per jaar kosten. Dat geld is er volgens Karremans niet, zo heeft het kabinet uitgezocht. „Scholen moeten zich kunnen focussen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen, zoals dat ook is vastgelegd in het regeerprogramma”, aldus de staatssecretaris.
Karremans’ brief is een reactie op een vijftal moties van de SP en GroenLinks-PvdA waarin aandacht voor zwemmen en zwemonderwijs werd gevraagd. In februari vorig jaar stemde een Kamermeerderheid nog voor de terugkeer van het schoolzwemmen in het Nederlandse onderwijs, maar het kabinet kiest ervoor die motie niet uit te voeren.
Aantal kinderen zonder diploma stijgt
Op veel plekken is het schoolzwemmen afgeschaft, vaak omdat gemeenten het niet langer subsidieerden. De afgelopen jaren is het aantal kinderen zonder zwemdiploma toegenomen. Had in 2018 ruim 94 procent van de kinderen nog een zwemdiploma, was dat in 2022 gedaald naar 87 procent.
Het zijn vooral kinderen uit armere gezinnen of met een migratieachtergrond die niet naar zwemles gaan. Op dit moment kost het behalen van een A-diploma, voor de basiszwemvaardigheden, tussen de 500 en 1.100 euro per kind. Die kosten zitten hem niet alleen in het lesgeld, maar ook in de inschrijving, het afzwemmen en het vervoer naar het zwembad.
Hoewel Karremans dus niet voor een herinvoering van het schoolzwemmen kiest, wil hij wel inzetten op het aanpakken van de daling van het diplomabezit. Het kabinet wil de betaalbaarheid van zwemlessen garanderen, meer zweminstructeurs werven, het bewustzijn van het belang van de zwemvaardigheden vergroten en de fysieke afstand tot het zwembad verkleinen.
Karremans doet daarnaast een beroep op gemeenten. Hij wil hen vragen om ouders te helpen met het vinden van financiële regelingen waarmee zwemlessen goedkoper worden. Ook wil de VVD-staatssecretaris voor 2028 kinderen zonder diploma „beter in beeld” krijgen. Hij wil op zoek naar alternatieve manieren waarop ook zij ten minste één zwemdiploma kunnen behalen.
