Opinie | Sloop het jeugdloon: betaal mbo’ers eerlijk voor hun harde werk

Met de mond belijden politici dat mbo-studenten echt heel belangrijk zijn. Als het gaat om politieke daden, blijkt dat alleen uit niets. Bijna de helft van alle mbo’ers zit financieel in de knel. Den Haag kan dat oplossen, maar verzaakt. Ondertussen heeft een kwart miljoen van de mbo-studenten financiële problemen.

Afgelopen vrijdag stuurde minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, NSC) zijn verkenning naar de effecten van het jeugdminimumloon naar de Tweede Kamer. Jeugdloon komt neer op eerlijk werk tegen een oneerlijk salaris; jongeren verdienen in Nederland tot wel 70 procent onder het minimumloon en zeker onze achterban heeft daar last van.

In de verkenning staat het luid en duidelijk: 45 procent van alle mbo-studenten heeft geldzorgen. Een kwart ervaart dagelijks stress en druk, heeft schulden en betaalachterstanden. Om het tastbaar te maken: Nederland telt bijna 500.000 mbo-studenten, 250.000 studenten hebben dus geldzorgen en 125.000 zelfs zo ernstig dat ze al in de problemen zitten.

Voor de meest voordehandliggende oplossing – jongeren fatsoenlijk betalen voor het werk dat ze doen – wordt door diezelfde jongeren al twintig jaar tevergeefs geknokt.

Ministers en Kamerleden staan ons netjes te woord, we mogen eens met iemand op de foto, maar aan het einde van de dag is er niets veranderd. „We zullen eens onderzoek doen”, of „laten we eens verkennen hoe en wat”, dat horen we telkens terug. Het rapport van Van Hijum is niet bepaald het eerste en de problemen worden per rapport groter.

Kwetsbaar voor geldproblemen

Drie dagen na het onderzoek van SZW, kwamen namelijk ook Deloitte en het NIBUD nog met nieuws naar buiten: slechts 12% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar is financieel gezond, en 24% voelt zich ‘machteloos over de financiële situatie.’ Dat betekent dat gigantisch veel jongeren zich zorgen maken over hun situatie en nog veel meer jongeren kwetsbaar zijn voor geldproblemen.

Het jeugdloon geldt in Nederland tot en met je 20ste. De eerste jaren van je volwassen leven krijg je hier dus met instemming van onze politici een half salaris. Dat is nergens anders in Europa zo. Voor mbo-studenten speelt bovendien nog mee dat ze vaak óók geen stagevergoeding ontvangen. En zelfs daarvoor moeten wij eindeloos knokken. Stagelopen zonder vergoeding, werken voor een half loon, naar school gaan en er nog een actief sociaal leven op nahouden. Ga er maar aanstaan: als mbo’ers doen wij dit elke dag!

Zeggen dat we belangrijk zijn, maar nooit de keuzes maken die dat bewijzen; dat is hypocrisie ten top! Het mag niet langer worden geaccepteerd dat een half miljoen mbo-studenten zo worden weggezet. Het is onacceptabel dat een kwart miljoen van ons in financiële stress verkeert. Onze levens zijn even duur als die van iedereen, alleen moeten wij ze van halve lonen en zonder stagevergoeding zien te betalen. Dus sloop nu eindelijk eens het jeugdloon en betaal ons eerlijk. Voor werk én voor stages. Wij zijn geen verdienmodel voor het bedrijfsleven, maar volwaardige burgers die recht hebben op eerlijke inkomsten voor werk. Geen woorden meer, maar daden, Den Haag.