Hoe Musk en de Afrikaner lobby Trump bespelen

In een werkplaats voor crossmotoren in de administratieve hoofdstad Pretoria haalt de 38-jarige monteur Pieter Helberg een motoronderdeel uit de verpakking. Terwijl hij ze laat zien aan een klant bespreken ze de asielregeling die de Amerikaanse regering witte Zuid-Afrikaanse boeren sinds februari aanbiedt. Volgens president Donald Trump is deze groep immers het slachtoffer van „onrechtvaardige raciale discriminatie”.

Als voorbeeld van de vermeende discriminatie wijst Trump op een pas aangenomen landhervormingswet, die de door het ANC geleide regering zou inzetten om land te ‘confisqueren’. Meer dan 72 procent van de landbouwgrond is in handen van witte boeren, terwijl de witte bevolking slecht 7,3 procent van de gehele populatie uitmaakt. Naast de beschuldiging van discriminatie veroordeelt Trump de „agressieve positie” van Zuid-Afrika tegenover Israël, waartegen het een zaak heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof vanwege vermeende genocide in Gaza.

De Zuid-Afrikaanse regering heeft echter nog nooit land onteigend zonder vergoeding. Ook de Verenigde Naties beoordelen dat onteigeningswet juridisch goed onderbouwd is en zien deze als een cruciale stap om de raciaal ongelijke verdeling van grondbezit – een voortvloeisel van apartheid – aan te pakken.

Afrikaners hebben nu veiligheid omdat we met relatief veel zijn. Wie vertrekt laat de achterblijvers in de steek

Pieter Helberg
monteur

In Helbergs conservatieve wijk Montana verwelkomen veel Afrikaners Trumps inmenging en het asielaanbod. „Ik ben blij met Trumps steun, maar als je naar de VS gaat moet je alles hier achterlaten”, zegt Helberg een witte Afrikaner die is opgegroeid op een boerderij ten noorden van Pretoria. „Afrikaners hebben nu veiligheid omdat we met relatief veel zijn. Wie vertrekt laat de achterblijvers in de steek.”

Pretoria heeft een hechte Afrikaner-gemeenschap, waarvan het merendeel afstamt van Nederlandse kolonisten. Helberg wacht vooralsnog af, maar over twee jaar wil hij de oversteek wagen.


Lees ook

Dertig jaar wachten op een stukje eigen land: de stroperige landhervorming in Zuid-Afrika

Links: Alzina Nkosi kijkt uit op de boerderij van haar familie nabij de industriestad Newcastle in de Zuid-Afrikaanse provincie Kwazulu-Natal. Rechtsboven: de boerderij van de familie Nkosi. Rechtsonder: Alzina’s zoon, Mbhekeni Nkosi, bekijkt het document van het Departement van Landhervorming gericht aan zijn landeigenaar.

Een aanzienlijk deel van de gemeenschap ziet zijn kans schoon om te vertrekken. Vlak na de bekendmaking van de hervestigingsregeling kwam een stortvloed van 20.000 informatieaanvragen binnen bij de Zuid-Afrikaanse Kamer van Koophandel in de VS, waardoor haar emailserver crashte. Naar schatting zouden 67.000 witte Zuid-Afrikanen overwegen om het land te verlaten.

Trumps asielregeling

Naast het asielaanbod hebben de VS alle financiële hulp aan Zuid-Afrika gestopt. De diplomatieke relatie is inmiddels verder verzuurd, toen Marco Rubio op X fors uithaalde naar Zuid-Afrika’s ambassadeur Ebrahim Rasool, en bovendien zijn komst afzegde voor een voorbereidende G20-top in Johannesburg. Volgens de Amerikaanse buitenlandminister is Rasool niet langer welkom in de VS. Rubio zette hem weg als een „racistische politicus die Amerika haat en een hekel heeft aan onze president”.

Het bericht ging gepaard met een artikel van het radicaal-rechtse medium Breitbart over een online lezing van Rasool, waarin de ambassadeur Trump onder meer verwijt een wereldwijde supremacistische beweging te leiden.

De witte bevolking is het slachtoffer van extreem anti-blank geweld en racisme

Afrikaner koepelorganisatie Solidariteit Beweging

De invloedrijke Afrikaner koepelorganisatie Solidariteit Beweging schrijft Trumps maatregelen deels toe aan haar lobby in de VS. De organisatie – die ruim 600.000 leden telt – is een felle tegenstander van de landhervormingswet en propageert dat de witte bevolking het slachtoffer is van „extreem anti-blank geweld en racisme”. De groep eist dat de Zuid-Afrikaanse regering de „discriminerende wetten” terugdraait.

„Solidariteit voelt aan dat veel landen op dit moment oren hebben naar verhalen van wit slachtofferschap,” analyseert Nicky Falkof, hoofd van het centrum voor diversiteitsstudies aan de Witwatersrand Universiteit in Johannesburg. „Ze zoeken hulp bij westerse populistische leiders met misinformatie-campagnes die hun vooroordelen over Afrika bevestigen.”

Hun ideeën krijgen gehoor in het Witte Huis, mede dankzij de aanwezigheid van gelijkgestemden. Zo heeft de in Pretoria geboren en opgegroeide Elon Musk, Trumps rechterhand en informeel hoofd van het pseudo-ministerie van Overheidsefficiëntie (DOGE), vergelijkbare denkbeelden over Zuid-Afrika.

‘PayPal maffia’

Daarnaast laat Trump zich influisteren door nog drie radicaalrechtse miljardairs die opgegroeid zijn in het voormalige apartheid-Zuid-Afrika. Samen met Musk behoort het trio tot een groep invloedrijke durfkapitalisten die hun eerste fortuin verdienden bij de internationale betaaldienst PayPal. Het blad Fortune doopte het gezelschap in 2007 om tot de ‘Paypal maffia’. Alle vier doneerden ze rijkelijk aan Trumps verkiezingscampagne.

Onder hen Peter Thiel: Trumps tech-man in Silicon Valley. Zelfs zonder een formele politieke positie heeft hij aanzienlijke invloed binnen DOGE. Meerdere hooggeplaatste werknemers binnen het ministerie zijn werknemers of oud-werknemers van Thiels techbedrijven.

Dan is er David Sacks, die Trump zelf zijn ‘AI en crypto-tsaar’ noemt en richtinggevend is voor het Amerikaanse beleid wat betreft AI en crypto-munten.

Op meer afstand van de Trump-regering staat Roelof Botha, de ceo van Sequoia Capital, ’s werelds op één na grootste investeringsmaatschappij van durfkapitaal. Zijn opa Pik Botha was buitenlandminister tijdens de apartheid.

Deze [Amerikaanse] oligarchen hebben een nostalgie van apartheid en bijbehorende ideeën over hoe het land eruit zou moeten zien

Nicky Falkof
hoofd centrum voor diversiteitsstudies Witwatersrand Universiteit

Omdat ze één voor één een apartheid-achtergrond hebben, maken zij het huidige democratische Zuid-Afrika tot doelwit van een persoonlijke oorlog, meent professor Falkof. „Deze oligarchen hebben een nostalgie van apartheid en bijbehorende ideeën over hoe het land eruit zou moeten zien. Daarin passen geen wetten die erop gericht zijn om de onder apartheid gecreëerde ongelijkheid tussen zwart en wit te verkleinen.”

De lobbyisten van Solidariteit Beweging halen juist nu hun banden met Washington aan. Een delegatie bezocht recent de VS om te spreken met „hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Trump-regering”. Ze eisen sancties tegen ANC-politici, de drijvende kracht achter de nieuwe wetgeving.

Volgens Jaco Kleynhans, hoofd internationale relaties van Solidariteit Beweging, die deel uitmaakte van de delegatie, verliepen die gesprekken „positief”. „Vertegenwoordigers van de VS zijn een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om druk op politici uit te oefenen.” Om welke vertegenwoordigers het precies gaat wil Kleynhans niet zeggen.

Onderzoek naar hoogverraad

De lobbybeweging richt haar pijlen nu ook op de Europese beleidsmakers. Kleynhans is van plan om uiterlijk over twee maanden met een delegatie naar zeven Europese landen te reizen, waaronder Nederland. De delegatie zal ervoor pleiten dat ook Nederland druk op Zuid-Afrika zet om wetswijzigingen af te dwingen, bijvoorbeeld door het straffen van ANC-politici. Kleynhans is ervan overtuigd dat ze in Den Haag open zullen staan voor hun ideeën. „Nederland heeft een historische plicht om zich beter in te zetten voor onze problemen.”

De Zuid-Afrikaanse regering is niet gediend met de recente lobby-activiteiten omdat ze een „belemmering vormen voor democratische hervormingen”, aldus Chrispin Phiri, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd.

Volgens Phiri is het veelzeggend dat Trump juist Zuid-Afrika, dat de apartheid verslagen heeft, zo uitgesproken op de korrel neemt. „Het is moeilijk te ontkennen dat de maatregelen van Trump een racistische ondertoon hebben. Zuid-Afrika heeft in de grondwet vastgelegd dat het racisme tegengaat en ongelijkheid aanpakt. Trump vernietigt juist wereldwijd alles wat met diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit te maken heeft.”

In zijn jaarlijkse ‘State of the Nation’ klonk president Cyril Ramaphosa strijdbaar. Hij verklaarde niet te willen toegeven aan de Amerikaanse druk. „We laten ons niet pesten.”

Gevoel van discriminatie

Maar veel witte Afrikaners zien juist Ramaphosa als de pester en Trump als een redder. Volgens onderzoeksinstituut Human Sciences Research Council voelt bijna de helft van alle Afrikaners – 47 procent – zich gediscrimineerd door de regering.

Afgelopen maand verzamelden 1.200 Afrikaners zich bij de Amerikaanse ambassade in Pretoria om hun waardering te tonen voor Trump. De demonstranten droegen petjes met de tekst ‘Make Afrikaners great again’ en op hun spandoeken stonden leuzen als ‘Wij danken God voor President Trump’ en ‘Weg met apartheid 2.0’. Samen zong het gezelschap ‘Die Stem’, het controversiële volkslied ten tijde van de apartheid.

Ook monteur Helberg is ervan overtuigd dat de regering hem benadeelt, vertelt hij vanaf zijn werkplaats. „Racisme tegen zwarten is voorbij, maar de regering discrimineert de witte minderheid nu met allerlei rassenwetten. Het is een soort omgekeerde apartheid.” Volgens Helberg zouden zwarte Zuid-Afrikanen „niet willen werken” en „alles gratis willen”.

De term ‘rassenwetten’, waar ook Trump aan refereert, is beladen. Het zijn vooral witte Zuid-Afrikanen die dit woord gebruiken om het transitieproces – maatregelen tegen de erfenis van apartheid – aan te vallen. Een van de gehekelde maatregelen is de wetgeving rond het Black Economic Empowerment-beleid (BEE), waarmee de overheid bij aanbestedingen voorrang geeft aan bedrijven met zwarte eigenaars en leidinggevenden.

Professor Falkof spreekt tegen dat Afrikaners daadwerkelijk het slachtoffer zijn van racisme. „Deze wetten geven een impuls aan de historisch benadeelde zwarte bevolking en zijn er niet op gericht om de witte Zuid-Afrikanen iets te ontnemen. De witte bevolking leidt nog altijd een gerieflijk leven dankzij de rijkdom die ze tijdens apartheid heeft vergaard.” Zo’n dertig jaar na de val van de apartheid ligt het inkomen van een wit gezin nog altijd bijna vijf keer zo hoog als dat van een zwart gezin.

Elon Musk en boerderijmoorden

Ook Musk heeft het gemunt op het BEE-beleid, mede vanwege zakelijke belangen. Musk wil met zijn satellietdienst Starlink toetreden tot de Zuid-Afrikaanse markt, maar heeft volgens de BEE-wetten een lokaal partnerbedrijf nodig dat in zwarte handen is. Dit bedrijf zou dan minstens 30 procent van de aandelen van de Zuid-Afrikaanse tak moeten bezitten. Musk weigert dit en eist een wetswijziging. Op X berichtte Musk begin maart dat zijn bedrijf geweigerd was in Zuid-Afrika, omdat hij „niet zwart” is, terwijl Starlink in werkelijkheid nooit een licentie heeft aangevraagd.

Al in 2023 schreef Musk op X dat er een „witte genocide” bezig is in Zuid-Afrika en dat „ze iedere dag witte boeren vermoorden”. Bij het bericht, dat hij afgelopen maand opnieuw deelde, plaatste Musk een video waarin oppositiepoliticus Julius Malema het anti-apartheidslied ‘Kill the Boer’ zingt tijdens een partijbijeenkomst. Musk richtte zich nadrukkelijk tot Ramaphosa: „Waarom zeg je hier niets over?”

President Ramaphosa nam krachtig afstand van de beschuldiging dat witte Zuid-Afrikanen worden vervolgd, en sprak van een „volledig vals narratief”. „We laten ons niet pesten” zei hij in zijn jaarlijkse ‘State of the Nation Address’ afgelopen maand.

Musks retoriek past in een bredere trend waarin witte Zuid-Afrikanen via misinformatie zoveel mogelijk mensen opzetten tegen Zuid-Afrika’s progressieve wetgeving. Het land worstelt met extreem hoge cijfers van gewelddadige criminaliteit, waaronder moorden. Onderzoek van het Inclusive Society Institute naar veiligheid in Zuid-Afrika laat echter zien dat boerderijbewoners geen hoger risico lopen om vermoord te worden dan andere Zuid-Afrikanen. Tussen 2020 en 2022 zijn jaarlijks meer dan 27.000 mensen vermoord, terwijl jaarlijks 56 boerderijbewoners het slachtoffer van moord waren.

Angstgevoel

Volgens Falkof zetten Musk en de lobby-organisaties het valse idee dat de regering de witte bevolking iets afneemt heel effectief in. „Ze creëren een angstbeeld dat Afrikaners bedreigd worden. En angst is een van de krachtigste middelen in de politiek. Uiteindelijk wil deze groep Afrikaners gewoon de macht terug.”

Het door de radicaal-rechtse hoek gevoede angstgevoel heeft duidelijk ook monteur Helberg bereikt. Hoewel niemand ooit een claim gelegd op zijn boerderijgrond en de indienperiode al vier jaar is verlopen, is hij als de dood voor de nieuwe landhervorming. „Het is een kwestie van tijd dat de regering mijn boerderijtje afpakt.”

Hij zegt klaar te zijn voor een confrontatie als de autoriteiten komen. „De boerderij is al tachtig jaar in de familie. We laten ons echt niet wegjagen. Dit zal uitlopen op een groot gevecht. En wij boeren hebben allemaal geweren.”