Column | De kettingzaag van Musk blijkt kunst, maar wat moet je ermee?

Aha, die kettingzaag van Elon Musk was een kunstwerk! Ik dacht al zoiets. Omdat brulboeigedrag aan mij niet besteed is, zag ik een cinefiele verwijzing naar de horrorcultklassieker The Texas Chain Saw Massacre. Maar ik had het mis. Achter de kettingzaag, goud op snee, zit een Argentijnse kunstenaar. Hij maakt er ook een voor president Trump, zei hij. Trump heeft ontzag voor kunst. Een officieel portret in Colorado bevalt hem niet, dat moet weg. Maar via collega Poetin kreeg hij een „erg mooi” portret ten geschenke van „een Russische topkunstenaar”. Niemand zag het nog, ik vertrouw erop dat de Rus Trump te paard afbeeldde, zoals Napoleon of Buffalo-Bill-gewijs.

‘Kunstenaar’, dat beroep is niet beschermd, iedereen die zegt dat hij er een is, is er een, maar ze zijn er in soorten en maten. Sommige kunstenaars maken kopjes-geef-kunst voor de rijken en machtigen der aarde, met lucratieve roem als doel. Daarom komt de Argentijn binnenkort met nóg zo’n zaag, voor de verkoop. De prijs weet hij al: een miljoen dollar. Veel voor hem, een schijntje voor de tech-bro die dat gaat betalen, ook weer om tegen de macht aan te schurken.

Ik sta d’r bij en ik kijk ernaar. Wat moet ik ermee? Dit is kunst voor de heb, niet voor de denk.

Geef mij de denk, dat past me beter. Daarom wil ik meedoen met One Million Years, de performance waarmee de Amsterdamse galerie EENWERK twee dagen lang de kunstenaar On Kawara (1932-2014) laat herleven. Kawara tackelde de tijd. Tijd bestaat niet, het is een constructie, een fantasie. Maar de tijd heeft het tot realiteit geschopt. Zonder lukt ons leven niet en dat besef bevocht Kawara door tot zijn dood elke dag de datum te schilderen: de Today Series (1966-2014).

Uit de ‘Today Series’ van On Kawara. (1933–2014)

Met One Million Years drijft hij de wanhoop verder in het nauw. Uit twee boeken met jaartallen die samen een miljoen jaar beslaan, worden twee dagen lang opeenvolgende jaartallen voorgelezen, vanuit het verleden de toekomst in.

Een tijdslot is twintig minuten voorlezen, om en om met een partner. Ik meld me aan. Doe mij maar twee keer, op de tweede dag: The Future.

Gisteren was het druk, hoor ik. Nu zit er bijna niemand plus het handjevol lievelingsvrienden die ik inseinde. Eén houdt een papier op: ‘Douze points’.

Mijn eerste jaartal is 435.752 AD. „Fourhundred thirtyfivethousand and sevenhundredfiftytwo AD.” Ik dacht, dit doe ik even. Nee dus. Mijn Engels is slechter dan ik dacht, soms hapert mijn concentratie. Bij 435.938 AD zit het erop. Tien minuten rust. De tweede twintig minuten tref ik als partner de Australische kunstenaar Ivan Cheng. Ik voel zijn toewijding, warm me aan zijn prachtige native-speaker-tongval en krijg vleugels. Kawara tilt ons over een eeuwwisseling heen. Tijd bestaat niet en toch verstrijken de jaren. Er is toekomst. Tegen die gedachte kan geen kettingzaag op.