Islamofobie is ‘genormaliseerd’ in Australië, aantal incidenten sterk toegenomen

Ealaf al-Esawie was onderweg naar de supermarkt toen ze werd aangevallen in een winkelcentrum in Melbourne. „Ik zag haar niet eens aankomen. Ze sloeg me vol in mijn gezicht, pakte me vast en duwde me op de grond”, vertelt ze aan de telefoon. De 27-jarige medewerker van een kinderopvang huilde van de pijn. „Het voelde alsof al mijn botten braken toen ik de grond raakte, ik trilde over heel mijn lijf. En ik snapte er niets van. Ik had niets gedaan, we hadden niet eens oogcontact.” Haar belager liep zonder iets te zeggen weg.

Al-Esawie kreeg al weleens vaker te maken met racistische en islamofobe opmerkingen, maar nooit eerder was ze fysiek aangevallen. Het heeft haar een trauma bezorgd. „Ik durf niet meer alleen het huis uit, ik voel me niet veilig.”

Haat en geweld tegen moslims is een groeiend probleem in Australië. Tussen januari 2023 en november 2024 is het aantal gevallen van islamofobie meer dan verdubbeld, blijkt uit een eerder deze maand verschenen rapport van het Register voor Islamofobie en de Monash-universiteit in Melbourne. Er werden 675 incidenten gemeld, waarvan driekwart was gericht tegen moslima’s.

Nora Amath leidt de Australische organisatie die islamofobie registreert. „Dit is slechts het topje van de ijsberg. Heel veel gevallen worden niet gerapporteerd.” Het gaat zowel om fysieke als online incidenten. Vorige week nog werden twee moskeeën in het westen van Sydney online bedreigd met een aanslag, geïnspireerd door de beruchte aanval op een moskee in Christchurch, in 2019 in Nieuw-Zeeland. Bij die aanslag, uitgevoerd door een Australiër, kwamen 51 mensen om het leven.

‘Moslimterroristen’

Er wonen ruim 800.000 mensen met een islamitische achtergrond in Australië, 3,2 procent van de bevolking. Amath, die zelf in Brisbane woont, is heel Australië doorgereisd om met mensen over hun ervaringen te praten. „Tijdens bijeenkomsten vraag ik altijd wie er wel eens met islamofobie te maken heeft gehad. Elke keer gaan bijna alle handen omhoog.”

Nora Amath geeft leiding aan het Australische Register voor Islamofobie. Zij zag het aantal meldingen afgelopen jaar ruim verdubbelen.
Foto Natalie Grono

Ook Aboud Shaweesh (37) heeft regelmatig met racisme te maken gehad, maar sinds 7 oktober 2023 is het enorm toegenomen. Shaweesh heeft een Palestijnse achtergrond en loopt regelmatig mee in vreedzame demonstraties tegen de oorlog in Gaza.

Vorig jaar werd hij na zo’n demonstratie aangevallen door een man in de lift van een hotel. Shaweesh was met vijf vrienden, ze droegen traditionele Palestijnse keffiyehs. „‘Jullie steunen zeker die moslimterroristen’, zei hij tegen ons. Vervolgens begon hij te duwen en slaan”, zegt Shaweesh aan de telefoon. „Hij dreigde ons allemaal te vermoorden en sloeg om zich heen. Hij sloeg een van de vrouwen in ons gezelschap meermaals in haar gezicht.”

Uiteindelijk werd de 64-jarige man gearresteerd. Hij kreeg een boete van omgerekend zo’n 1.200 euro. „Hij heeft vijf mensen in elkaar geslagen, en dit is de straf? Dit zijn racistisch gemotiveerde aanvallen, maar het wordt niet zo serieus genomen als bijvoorbeeld antisemitische graffiti”, zegt Shaweesh.

Vooral vrouwen

Dat gevoel leeft breder in de islamitische gemeenschap. De meeste mensen geven islamofobie daarom niet aan bij de autoriteiten. Slechts 18 procent van de mensen die een melding maakt bij het register, stapt ook naar politie. „Er is veel cynisme over het nut van een aangifte. Te vaak zien mensen dat er niets wordt gedaan met een melding”, zegt Amath.

In zeker driekwart van de gevallen zijn vrouwen het slachtoffer. Dat heeft te maken met hun zichtbaarheid, doordat ze een hoofddoek of boerka dragen. Maar er speelt ook iets anders mee. „Het stereotype beeld van islamitische vrouwen in Australië is dat ze onderdrukt, onderdanig en kwetsbaar zijn. Ze worden daardoor gezien als een gemakkelijk doelwit”, stelt hoofdonderzoeker van het rapport Susan Carland in de Sydney Morning Herald. Ze wijst erop dat de meeste daders mannen zijn. „Vaak is islamofobie gendergerelateerd geweld. Daar moet veel meer aandacht voor zijn.”

Veel vrouwen zien het als een onvermijdelijk onderdeel van hun dagelijks leven, zegt Amath. „Ze zeggen dat dit er nu eenmaal bij hoort als moslima in Australië. Ze proberen sterk te zijn, het van zich af te laten glijden. Het is zorgelijk hoe genormaliseerd islamofobie is in de samenleving.”


Lees ook

Nieuwe antisemitische aanval in Sydney zet Joodse gemeenschap op scherp

Brandschade bij het Maroubra kinderdagverblijf in de Joodse wijk Maroubra in Sydney, 21 januari.

De regering heeft vorig jaar een speciale islamofobie-gezant aangesteld om het probleem aan te pakken. Een paar maanden eerder was al een speciale gezant tegen antisemitisme benoemd. Amath heeft bijna dagelijks contact met gezant Aftab Malik. Ook Malik ziet dat islamofobie genormaliseerd is. „Vernedering, geweld, haat en discriminatie jegens moslims is zo alledaags dat het niet dezelfde heftige afkeer oproept als de antisemitische aanvallen van de laatste maanden”, zei Malik tegen omroep SBS.

Veel Australische moslims hebben het gevoel dat islamofobie niet serieus wordt genomen.
Foto Natalie Grono

Toch gelooft slechts 9 procent van de Australische bevolking dat het probleem is verergerd. Dat komt door die normalisering en misinformatie in de politiek en de media. „Helaas krijgt islamofobie niet vaak dezelfde media-aandacht als andere vormen van racisme”, zegt Amath. Ook in de politiek wordt het niet altijd erkend. „Er zijn politici die het probleem bagatelliseren. Sommigen zeggen zelfs dat islamofobie niet eens bestaat.”

Sinds ze in februari werd aangevallen, is het Al-Esawie niet gelukt om haar leven weer op te pakken. Ze heeft al weken fysiotherapie voor de kneuzingen die ze heeft opgelopen. Ook mentaal gaat het niet goed, zegt ze. „Ik heb een terugkerende nachtmerrie waarin ik word aangevallen. Die droom laat me niet met rust.”