De overname van het Israëlische cybersecuritybedrijf Wiz moet de positie van Google in het AI-tijdperk versterken

Om te kunnen inspelen op twee grote trends in het tijdperk van kunstmatige intelligentie (AI), legt Alphabet, moederbedrijf van Google, het enorme bedrag van 32 miljard dollar (ruim 29 miljard euro) op tafel voor de overname van de cybersecuritystart-up Wiz.

De ene trend waarop Google met de overname reageert, is de groeiende vraag naar beveiliging van gegevens in de cloud. De andere trend is de toenemende behoefte van klanten om hun data onder te brengen in meerdere clouds tegelijk, schrijft Google in een persverklaring.

Wiz moet de clouddienst van Google gaan helpen de achterstand in te lopen op de concurrerende clouddiensten van Microsoft en Amazon. Die hebben marktaandelen van 21 respectievelijk ruim 30 procent. Die van Google bedraagt zo’n 12 procent.

Wiz is vijf jaar geleden opgericht door vier veteranen van een inlichtingeneenheid van het Israëlische leger. Afgelopen jaren hebben ook andere ex-leden van deze Eenheid 8200 – gespecialiseerd in cyberveiligheid, hacking en surveillance – met succes cybersecuritybedrijven opgezet. Vaak kregen ze daarbij steun van durfinvesteerders uit Silicon Valley, waar ook veel klanten zitten. De oprichters van Wiz kenden de weg. Hun eerste onderneming, ook actief in cyberveiligheid, heette Adallom. In 2015 verkochten ze haar aan Microsoft.

Wiz konden ze daarna ontwikkelen met hulp van vooraanstaande durffinanciers als Andreessen Horowitz en Sequoia Capital. Inmiddels heeft Wiz zijn hoofdkwartier in New York, naast een vestiging in Tel Aviv.

Raket

„Door onderdeel te worden van Google Cloud”, schrijft Wiz nu in een verklaring bij de overname, „krijgen we een raket op onze rug gebonden. We kunnen sneller innoveren dan zelfstandig mogelijk zou zijn.”

De opkomst van AI leidt tot een sterk groeiende vraag naar opslag van data. Beveiliging daarvan wordt tegelijk belangrijker; bedrijven en instellingen moeten permanent rekening houden met hacks en andere aanvallen op hun bestanden. Door AI kunnen die aanvallen doelgerichter en gevaarlijker worden – wat de vraag naar betrouwbare beveiliging verder doet toenemen.

Niet eerder heeft Google zo’n grote overname gedaan als deze. Afgelopen zomer wilde de Amerikaanse techreus Wiz al kopen, maar toen liep het stuk op de prijs die Alphabet bood: 23 miljard dollar. Wiz zei daarna zich te richten op een beursgang, maar deze dinsdag bleek het alsnog akkoord met Alphabet.

Niet alleen krijgt Wiz nu een bijna 40 procent hogere prijs dan waarvan vorig jaar sprake was. Opmerkelijk is ook de afspraak dat Alphabet liefst 10 procent van de koopsom aan Wiz betaalt als afronding van de overname alsnog stukloopt: 3,2 miljard dollar. Dat is een uitzonderlijk hoog percentage voor een zogeheten break fee, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Waar 2 tot 3 procent normaal is, zou het bij omstreden overnames zelden meer zijn dan 7 procent.

Hoe graag Google de kennis en vaardigheden van Wiz ook wil toevoegen aan Google Cloud – of de deal echt doorgaat, heeft het Amerikaanse bedrijf niet volledig in eigen hand. De Federal Trade Commission (FTC) kan nog dwarsliggen.

Onder de vorige Amerikaanse president, Joe Biden, stond dat orgaan bijzonder kritisch tegenover de economische machtsconcentratie in de technologiesector; bij grote techbedrijven in het algemeen, en Google in het bijzonder.

Toen Donald Trump opnieuw werd verkozen tot president, verwachtten veel techbedrijven een mildere benadering door de overheid. Maar inmiddels is daarover twijfel gerezen. Toezichthouders zeggen geen radicale breuk met het tijdperk-Biden na te streven, en fusies en overnames kritisch onder de loep te blijven nemen.

Google is verwikkeld in twee rechtszaken over zijn veronderstelde dominantie – op de markt voor zoekmachines en op die van advertentietechnologie. In de eerste zaak heeft een rechter al bepaald dat Google een monopolist is, en zich in strijd met de wet als monopolist heeft gedragen. Mogelijk moet Google daarom zijn populaire browser Chrome verkopen.

Bij de overnameafspraak hebben Alphabet en Wiz afgesproken – wellicht om bezwaren van de toezichthouder vóór te zijn – dat Wiz binnen het Amerikaanse concern een zelfstandige positie behoudt. Wiz zal daardoor ook data kunnen blijven beveiligen bij concurrenten van Google Cloud, zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure en Oracle Cloud.


Lees ook

Surveillance-industrie Israël in schijnwerpers door Pegasus-schandaal

Betogers in New Delhi protesteerden vorig jaar zomer tegen het gebruik door de Indiase regering van Israëlische Pegasus-software om journalisten, activisten en politieke tegenstanders te controleren.