Geslaagde verandering begint vaak niet met ‘wat’ of ‘waarom’, maar met ‘wie’

Vaak gestelde vraag bij seminars: hoe breng je een verandering op gang? In je bedrijf, je wijk of de wereld? Essentieel is de groep mensen die bij de start betrokken is.

Social Network Analysis

Voor een verandering heb je mensen nodig die invloed hebben op andere mensen. Om te weten wie dat zijn, moet je vaak wat onderzoek doen. De methode die wetenschappers hiervoor gebruiken is – al sinds de jaren 1930 – Social Network Analysis (SNA). Hierbij breng je de informele netwerken binnen een groep in kaart: wie communiceert met wie? Of, in SNA-taal: welke knooppunten zijn er en hoe zien de onderlinge verbindingen eruit? Vaak worden er ook meer specifieke vragen gesteld als: naar wie ga je voor informatie; met wie praat je als je problemen hebt; wie vertrouw je? Sommige knooppunten in het netwerk hebben veel meer verbindingen dan andere. Dat duidt meestal op meer invloed. En sommige knooppunten vormen de enige schakel tussen twee of meer subgroepen. In zo’n geval spreek je van een brug. Essentieel voor de samenwerking in een bedrijf, bijvoorbeeld tussen twee of meer afdelingen.

Hoe pas je dit toe?

Als je voldoende data hebt verzameld, kun je een soort landkaart maken van de knooppunten en hun verbindingen. En dan? Dan kun je bepalen wie je moet betrekken bij je verandering. Wie zijn de informele leiders die je wilt laten meepraten? Welke mensen heb je nodig voor de communicatie? En ook: wie wil je regelmatig spreken om te kijken of er een beetje progressie wordt geboekt? Een SNA kan je ook helpen bij het opsporen van organisatieproblemen. Zo blijkt soms dat afdelingen die op papier nauw samenwerken, in de praktijk nauwelijks contact hebben. Op die manier verspreiden kennis en innovatie zich onvoldoende. Een oplossing kan zijn om meer contact te organiseren en via vervolgonderzoek te checken of er bruggen tussen beide groepen ontstaan.

Ook voor maatschappelijke problemen

Leuk om te weten: het analyseren van sociale netwerken wordt niet alleen gedaan door change managers in bedrijven. Ook politie- en inlichtingendiensten maken gebruik van SNA. Zo publiceerde het Britse Home Office (het ministerie van Binnenlandse Zaken) een praktische gids voor het inzetten van netwerkanalyse bij het bestrijden van georganiseerde misdaad. Als je in kaart brengt wie een centrale rol spelen of een brugfunctie vervullen binnen een misdaadnetwerk, dan kun je effectiever optreden. Ook medici maken gebruik van netwerkanalyse. Zo analyseerden Amerikaanse epidemiologen de gegevens van 12.067 mensen over een periode van 32 jaar en constateerden ze dat obesitas zich deels langs de weg van onderlinge contacten en sociale invloed verspreidt. Wie een broer of zus, echtgenoot of vriend heeft met ernstig overgewicht, loopt een significant grotere kans om zelf ook een hoge BMI te ontwikkelen.

Begin bij de beïnvloeders

Goed. Terug naar de beginvraag: hoe breng je een verandering op gang? Daar komt van alles bij kijken. Een heldere visie, betrouwbaar leiderschap, allerlei vormen van support, maar vooral – meteen vanaf het begin – samenwerken met de influencers binnen de groep. Wie zijn zij? Wat zijn hun ideeën? En zijn ze bereid om hun invloed aan te wenden voor jouw verandering?

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.