N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Nu de stembussen in Brazilië zijn gesloten, is de telling begonnen. In de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen zijn de uiterst rechtse president Jair Bolsonaro (67) en de sociaal-democratische ex-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva (76) verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Uren voor sluiting van de stembussen kwamen er berichten van verhindering van stembusgang door de federale politie in overwegend Lulagezinde gebieden, maar die zijn door de officiële toezichthouder ontkend.
Nu 20 procent van de stemmen is geteld, leidt Bolsonaro met 51,5 procent van de stemmen, terwijl Lula 48,5 procent van de stemmen heeft. In de laatste peilingen genoot Lula een nipte voorsprong — van slechts enkele procentpunten. De eerste ronde werd net aan gewonnen door Lula. Hij kreeg 48 procent van de stemmen; Bolsonaro 43 procent.
Zo’n 150 miljoen Brazilianen hadden vandaag onder meer het lot van het klimaat in handen. Onder leiding van Bolsonaro (2019-heden) steeg de ontbossing van het Amazonegebied in een rap tempo, terwijl Lula daar in zijn periode als president (2003-’10) juist mee afrekende. Bolsonaro maakte korte metten met natuurbeschermende maatregelen, bezuinigde op milieuwetenschappen en ontsloeg milieu-experts. Hij maakte de rechten van de inheemse bevolking van het Amazonegebied ondergeschikt aan de winsten van agrarische industrie.
De winnaar van de strijd zal de gestagneerde Braziliaanse economie weer moeten aanzwengelen. De nationale munt real krabbelt weliswaar op, maar de nasleep van de pandemie blijft merkbaar. Naar schatting lijden 33 miljoen Brazilianen honger, terwijl de honger onder de eerste regeerperiode van Lula nagenoeg uitgeroeid was. Brazilië is een van de meest ongelijke landen van Latijns-Amerika en de inkomensverschillen zijn tijdens de pandemie verder toegenomen.
Lees ook: Nasleep van de Braziliaanse presidentsverkiezingen kan weleens verhit worden