Column | Nederland laat zich lam slaan, Noord-Europa wijst de weg

Er was een tijd dat Nederland een sleutelpositie had in Europa en sommige noordelijke en Baltische landen op sleeptouw nam. In Den Haag werden zij ‘de kleintjes’ genoemd. Hun steun was nodig om Nederlandse posities in Europa – kleinere EU-begroting, geen eurobonds, nadruk op anti-corruptie – te versterken. Maar onder de regering-Schoof, lamgeslagen door angst voor Geert Wilders, zakt Nederland in Brussel weg. Noordelijke landen springen in het gat. In de cruciale vraagstukken van deze tijd, veiligheid en defensie, spelen zij ineens een sleutelrol. Die ‘kleintjes’ moeten óns nu op sleeptouw nemen. Precies het omgekeerde van een jaar geleden.

Neem de Europese minitop die president Macron maandag in Parijs organiseerde, voor overleg over het staakt-het-vuren dat de Amerikanen en Russen bekokstoven buiten Oekraïne en Europa om. Dat dit geen EU-top van 27 was, komt doordat defensie geen Europese competentie is en er ook niet-EU-landen aan Europese veiligheid en defensie meedoen (Groot-Brittannië, Noorwegen). Daarbij willen sommige EU-landen niet dat de EU zich met veiligheid en defensie bemoeit (Hongarije, Slowakije). President Macron pleit al jaren voor Europese defensie, onafhankelijk van Amerika. Zijn macht mag in Frankrijk tanen, maar onder regeringsleiders heeft hij recht van spreken.

Die top was bedoeld voor grotere militaire spelers in Europa. Voor voortrekkers. Een van hen is de Deense premier Mette Frederiksen. Denemarken is klein, maar neemt in dit debat – acuut nu president Trump Rusland een walk-over wil geven – een prominente plek in. Het heeft al zijn militaire materieel aan Oekraïne gegeven. Het sloot zich na de Russische invasie in 2022 meteen aan bij Europese defensie-initiatieven waar het vroeger tegen was. En Frederiksen, tijdens de pandemie de hardliner in het vrekkige clubje dat premier Rutte had opgetuigd om eurobonds (collectieve Europese leningen) te blokkeren, is nu 180 graden gedraaid en ziet eurobonds als de goedkoopste, efficiëntste manier om de Europese wapenindustrie op te lieren. Zoals een leider betaamt, legt zij constant verantwoording af voor zulke U-turns. Zij bedt ze in een groter geopolitiek verhaal in.

Bijna overal in deze landen is pro-Russisch, Trumpiaans extreem-rechts op zijn retour

En premier Schoof? Die was in Parijs omdat Frederiksen er was, en Nederland groter is dan Denemarken. Schijnbaar heeft Rutte, nu NAVO-topman, daarvoor gezorgd. Nederland doet veel voor Oekraïne. Maar terwijl Frederiksen officieel namens alle noordelijke en Baltische landen sprak, sprak Schoof voor zichzelf – niet de Benelux. De Luxemburgse premier Luc Frieden was nogal geïrriteerd. Erger, eenmaal thuis kreeg Schoof een koude douche van Wilders, die liever kat op asielzoekers dan meedenkt over Europese en Nederlandse veiligheid.

Velen vragen zich deze week af: kan Europa de immense uitdaging aan om los van Amerika voor defensie en veiligheid te zorgen? Nederland is somber: pro-Russische populisten zijn te machtig, er is geen geld, Brussel is te traag, blabla.

Kijk dan eens naar de ‘NB8’, zoals het informele nordic-Baltische collectief heet. Somberheid ontbreekt ten enen male. Deze acht landen, inclusief niet-EU-land Noorwegen, worden voortgestuwd door hetzelfde soort adrenaline dat Nederland had na Brexit. Ze zijn pragmatisch en pro-actief, precies zoals het recente rapport A new transatlantic bargain van het Belfer Center op Harvard voorstelt (waaraan Amerikanen en Europeanen meewerkten, onder wie oud-minister Kajsa Ollongren): ze sturen veel geld en wapens naar Oekraïne, versterken de eigen defensie en steunen de Oekraïense economie als voorbereiding op EU-toetreding. Alle kennen het Russische imperialisme en weten dat Poetin, die vindt dat Midden- en Noord-Europese landen uit de NAVO moeten, hén kan pakken als Oekraïne onderuitgaat. Dus treden ze op tegen illegale Russische olietankers, houden ze samen militaire oefeningen (het hoge noorden heeft amper nog grenzen), coördineren ze digitale weerbaarheid. In Brussel zijn ze constructiever dan ooit. En ze inspireren burgers omdat ze richting geven – wat Schoof nalaat in zijn kikkerlandje. Bijna overal in NB8 is pro-Russisch, Trumpiaans extreem-rechts op zijn retour. In Denemarken is de daling spectaculair: 26 procent in 2014 voor de Folkeparti, 7 procent in 2024.

Zo doe je dat: de toekomst vormgeven. Helaas is Nederland nu alweer vergeten hoe dat werkt.