Met in hun handen spandoeken met de tekst ‘Indonesia Gelap’ (Donker Indonesië) protesteren duizenden studenten in de hoofdstad Jakarta en steden als Bandung, Surabaya, Malang, op Bali en in West-Papua tegen het beleid van president Prabowo Subianto.
De studenten verzetten zich tegen bezuinigingen op onderwijs en gezondheidszorg, die de regering van de nieuwe president onder meer nodig heeft om een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes te financieren: gratis schoolmaaltijden voor zo’n tachtig miljoen kinderen. Ook willen ze dat Prabowo de rol van het leger terugdringt in sectoren als de land- en mijnbouw, de infrastructuur en de voedselindustrie, en werk maakt van corruptiebestrijding.
Het is de eerste grote demonstratie tegen president Prabowo, gesteund door de belangrijkste studentenorganisaties in heel Indonesië. Studenten spelen van oudsher een grote rol bij belangrijke protesten in Indonesië – ze stonden onder meer aan de basis van de val van de autocraat Soeharto in 1998.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128317176-0cdceb.jpg|https://images.nrc.nl/E30sWOhx6EnlzYcRwY48OfFpR-A=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128317176-0cdceb.jpg|https://images.nrc.nl/J4DimJy0WDOahDjk6NKqhHix8AU=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128317176-0cdceb.jpg)
‘Donker Indonesië’
Dat juist jonge Indonesiërs nu de straat op zouden gaan, hadden vorig jaar weinigen voorzien. Oud-generaal Prabowo trad aan op 20 oktober na een controversiële campagne, waarin online misinformatie een belangrijke rol speelde, en hij dankte zijn verkiezing vooral aan zijn populariteit onder jongere kiezers. Die werden aangetrokken door beloftes van gouden tijden (‘Indonesia Emas’) en vertederd door video’s van Prabowo als schattige, dansende opa.
Lees ook
Jonge kiezers helpen Prabowo aan zege, critici vrezen verdere uitholling democratie
Daarmee werd zijn duistere verleden weggepoetst: hij was generaal en schoonzoon van autocraat Soeharto. Hij was betrokken bij de bloedige onderdrukking van het verzet tegen de bezetting in Oost-Timor in de jaren tachtig, en werd uit het leger gezet wegens zijn rol bij de verdwijning van activisten ten tijde van Soeharto’s val.
Soeharto was ruim dertig jaar aan de macht. Zijn regime, ook wel ‘Orde Baru’ (Nieuwe Orde) genoemd, was een van de meest corrupte regeringen ter wereld. Veel mensen in het kabinet van Prabowo zijn gelieerd aan mensen die macht en rijkdom hebben vergaard in deze periode. Studenten en mensenrechtenactivisten vrezen daarom dat de Nieuwe Orde onder Prabowo herleeft.
Deze week was de leuze ‘Donker Indonesië’ trending op sociale media. Want er komen geen gouden tijden aan, maar donkere, vrezen de studenten. „Het nationale beleid is in toenemende mate repressief en schadelijk voor de gewone burgers. We willen dat de grondwet uit 1945 en de beginselen van de Pancasila [waarop de Indonesische staat is gestoeld, waaronder democratie en medemenselijkheid] in acht worden genomen”, aldus een verklaring van de studenten.
Lees ook
In Indonesië zijn autocratische krachten terug van nooit weggeweest
Deze donderdag werd in Jakarta opnieuw gedemonstreerd. Terwijl Prabowo in het regeringspaleis 961 gekozen regionale bestuurders installeert, arriveerden de eerste studenten in het centrum. Een politiemacht van drieduizend agenten heeft de stad grotendeels afgezet. Enkele studenten staken uit frustratie autobanden in brand, maar tot ernstige ongeregeldheden kwam het niet.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128317137-0afcb0.jpg|https://images.nrc.nl/5ECy8i4jLCD3_vTMmwizrC8tc0w=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128317137-0afcb0.jpg|https://images.nrc.nl/qmEdagRmaDo1C5HJs5HU3jhzaOk=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128317137-0afcb0.jpg)
Ook in andere steden, waaronder Yogyakarta en Palembang, lieten studenten weer van zich horen. Bij de studentenprotesten in West-Papua is vooral het gratis lunchprogramma van Prabowo mikpunt. Voor dit programma worden miljoenen hectares bos- en veenland ontgonnen voor rijstvelden en palmplantages, geëxploiteerd door enkele aan Prabowo verbonden multinationals en het Indonesische leger. „Wij willen geen gratis voedsel, maar gratis onderwijs”, citeert het kritische weekblad Tempo de studenten.
Braindrain
De demonstranten hebben bovendien weinig vertrouwen in de economische beloftes van de regering. De regering is daar juist heel optimistisch over, hoewel recente cijfers uitwijzen dat het aantal formele banen afneemt en de middenklasse slinkt. De archipel is met 280 miljoen inwoners het op vier na grootste land ter wereld en rijk aan grondstoffen. Volgens economen een goed recept voor groei, mits de juiste maatregelen worden genomen, zoals investeringen in onderwijs en aanpak van corruptie.
Maar de afgelopen weken vroegen studenten op sociale media onder de hashtag KaburAjaDulu (RenMaarWeg) juist aandacht voor een gevreesde braindrain. De overheid beloont studie en werk in het buitenland, maar critici vrezen dat jonge professionals vanwege gebrek aan banen in hun thuisland niet meer zullen terugkeren.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128317188-6bf691.jpg|https://images.nrc.nl/I_FjucM_bmypP4QTBTTqFmppnGA=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128317188-6bf691.jpg|https://images.nrc.nl/PDZm8adR0o8vxut5G7SvhxxjAt0=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data128317188-6bf691.jpg)
Hashim Djojohadikusumo, de broer en voornaamste adviseur van Prabowo, zei woensdag op een investeringsforum in Jakarta dat het huidige beleid zal leiden tot zeker 8 procent economische groei. Deelnemers denken dat het land veel nieuwe buitenlandse investeringen zal trekken. Maar de demonstrerende studenten vrezen dat de winsten die dat met zich meebrengt, net als in de tijd van Soeharto, bij een elite blijven hangen en niet tot meer banen of gedeelde welvaart zullen leiden.
Prasetyo Hadi, de minister van Binnenlandse Zaken en partijgenoot van Prabowo riep de studenten op om de regering een kans te geven. „Indonesië wordt helemaal niet donker”, reageerde hij woensdag tegen het Indonesische persagentschap Antara. „Ons land is in opkomst. Het is onze taak om als natie optimistisch te blijven. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.” Volgens de minister moeten de studenten geen ‘misinformatie’ verspreiden. „Studenten mogen best hun mening uiten, maar ze moeten het wel bij het juiste einde hebben.”
