De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een decreet ondertekend dat federale hulp voor illegale migranten stopzet. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Overheidsinstanties moeten nagaan of hun programma’s, zoals het Witte Huis ze noemt, financiële hulp aan mensen zonder papieren bevat. Die moeten ze vervolgens schrappen.
Het is niet duidelijk over welke programma’s Trump het precies heeft. Feit is dat individuele staten nog steeds kunnen beslissen om geld uit te blijven geven aan hulp voor ongedocumenteerden.
Momenteel kunnen mensen zonder papieren in de Verenigde Staten al nauwelijks aanspraak maken op overheidssteun zoals voedsel- en bijstandshulp. Alleen spoedeisende medische hulp is toegestaan. Veel ongedocumenteerden zijn bovendien terughoudend om zich aan te melden bij programma’s waar ze wel aanspraak op mogen maken.
De maatregel is de laatste in een reeks van decreten om illegale immigratie aan te pakken sinds Trumps aanstelling precies een maand geleden. Tijdens zijn inauguratie beloofde hij de grootste uitzetting van illegale migranten in de geschiedenis van de Verenigde Staten.
Een Ecuadoriaanse praat aan de telefoon nadat ze werd uitgezet vanuit de Verenigde Staten. Ecuador bevestigde de aankomst van twee vluchten met uitgezette migranten vanuit de VS, op 28 januari. Foto Jonathan Miranda/EPA
„We buigen niet voor Amerika, niet voor Israël, alleen voor u, Nasrallah!” Tijdens een dag vol speeches, liederen en preken, bewezen zo’n honderdduizend mensen zondag de laatste eer aan de vorig jaar door Israël gedode Hassan Nasrallah, de voormalig leider van Libanons grootste gewapende groep Hezbollah.
In bussen, auto’s, te voet en zelfs te paard kwamen tienduizenden Libanezen – vooral uit de achterban van Hezbollah – uit heel het land, vanaf de vroege ochtenduren, naar een groot sportstadion in de zuidelijke wijken van Beiroet. De massa kleurt in zwart, geel en groen, de kleuren van Hezbollah, en mensen dragen vlaggen en portretten van de man en religieus leider die de groep 32 jaar lang leidde.
De begrafenisstoet op weg naar het het voetbalstadion. Foto Hassan Ammar / AP
De 64-jarige Nasrallah kwam op 27 september om het leven bij een groot Israëlisch bombardement in Zuid-Beiroet, waarbij tientallen raketten een gebouw raakten dat dienst deed als commandocentrum van Hezbollah. Naast Nasrallah verloren ook andere Hezbollah-functionarissen en een afgevaardigde van de Iraanse Revolutionaire Garde het leven.
Lees ook
Geliefd wegens zijn verzet tegen Israël en meedogenloos voor politieke tegenstanders
Hashem Safieddine, die in Zuid-Beiroet als Nasrallahs opvolger werd genoemd, werd een week later eveneens door Israël gedood. Hij werd zondag ook begraven.
As van verzet
De afgelopen dagen vlogen duizenden volgelingen uit heel de wereld naar Beiroet om de begrafenis bij te wonen. Het betrof niet alleen de Libanese achterban van Hezbollah, maar ook groeperingen uit landen die verbonden zijn met de zogeheten ‘As van verzet’, zoals Iran, de Houthi’s in Jemen en door Iran gesteunde groepen uit Irak. Zo waren volgens Libanese media families van de voormalige Iraanse president Ebrahim Raisi aanwezig, evenals die van Qassem Soleimani, de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde die in 2020 in een Amerikaans bombardement werd gedood. Zelfs bekende sociale media-figuren waren uitgenodigd. De Amerikaanse influencer Jackson Hinkle, die uitgesproken pro-Rusland en anti-Israël is, kwam ook daadwerkelijk opdagen.
Ook tientallen religieuze leiders en politici uit Libanon woonden de ceremonie bij, waaronder voormalig president en bondgenoot van het Syrische Assad-regime Émile Lahoud.
Bezoekers van de begrafenis met foto’s van Hassan Nasrallah. Foto Emilie Madi / Reuters
De Iraakse Ahmad Naam is twee dagen geleden met zijn ouders uit Irak afgereisd om het evenement bij te wonen. „Dit is een historische dag voor iedereen en voor alle landen. Nasrallah vertegenwoordigde iedereen die onrecht is aangedaan, die op het juiste pad is.” De dag dat Nasrallah werd gedood herinnert hij zich als een „pijnlijke, zwarte dag”.
De afwezigheid van de eerder deze maand aangetreden president Joseph Aoun en premier Nawaf Salam, beiden geen bondgenoten van Hezbollah, markeert echter ook de nieuwe politieke wind die hier recent is gaan waaien. Hezbollah heeft militair en financieel grote klappen opgelopen tijdens de oorlog met Israël in het afgelopen jaar. Dat uit zich ook in een verlies aan politieke invloed, hoewel de groep het zelf nooit zal toegeven. Veel Libanezen keren zich juist af van de groep en zien Hezbollah als een van de belangrijkste oorzaken van de vele problemen in het land, inclusief het conflict met Israël. Dit deel van Libanon hoopt op een definitief einde van de grote Iraanse invloed, via Hezbollah, in de nationale politiek.
Veelbekeken toespraken
Desondanks kwam de dood van Nasrallah voor zowel vriend als vijand als een schok, in Libanon en daarbuiten. Met zijn veelbekeken toespraken op televisie wist hij zelfs veel Libanezen te raken die geen uitgesproken medestanders waren van zijn groep. Voor zijn volgelingen was het een van de zwartste dagen uit hun leven. „Nasrallah was als een vader voor ons”, zegt Ali, een jonge jongen buiten het stadion met een vlag en foto’s in zijn handen. „Ik heb hem twee keer mogen ontmoeten, en dat waren zulke gelukkige momenten. Dat is zo’n beetje ieders droom.”
De kist met het lichaam van Hassan Nasrallah. Foto Mohamed Abd El Ghany
Veel bezoekers zijn zichtbaar geëmotioneerd. Als de twee kisten langzaam het stadion worden rondgereden, dringen zich hordes mensen uit de naastgelegen vakken naar de hekken, in de hoop een allerlaatste glimp van hun omgekomen leiders op te vangen. Voor sommigen is dit het enige bewijs dat hen overtuigt van Nasrallahs overlijden.
Alles gegeven
„Na al die jaren zullen we nooit meer iemand zoals Nasrallah krijgen”, zegt Rania Ramal, een Libanese die in Zwitserland woont. „Hij heeft Hezbollah gemaakt tot wat het vandaag is. Hij heeft alles voor de partij gegeven. Wij blijven zijn pad van verzet aanhouden, en zullen ons nooit neerleggen bij de Israëlische bezetting.”
Het verzet tegen de Israëlische bezetting van Palestina en Zuid-Libanon, en tegen het Amerikaanse imperialisme, willen veel aanwezigen maar zeggen, is ondanks Nasrallahs dood nog altijd springlevend. Een boodschap die de nieuwe Hezbollah-leider Naim Qassem ook maar al te graag benadrukte in zijn toespraak, die net als andere sprekers geregeld ruimte laat voor leuzen als ‘Dood aan Israël, dood aan Amerika’ of ‘Wij staan tot uw dienst, Nasrallah’.
Tijdens een van de toespraken valt het stadion plotseling stil. Enkele mensen gillen, vijf Israëlische straaljagers vliegen zeer laag over het stadion heen. De menigte herpakt zich en joelt. De spreker roept: „Allah is groot! Jullie raketten schrikken ons niet af, het geluid van jullie vliegtuigen evenmin.” De Israëlische minister van Defensie Yisrael Katz zei later die middag dat met de vliegtuigen een „duidelijk signaal” werd afgegeven. „Wie Israël bedreigt met vernietiging en aanvalt, zal zijn lot moeten ondergaan.”
Als het noodzakelijk is om zijn presidentschap te ruilen voor vrede in Oekraïne, zal hij opstappen, zegt president Volodymyr Zelensky zondag in Kyiv. Het is traditie geworden om bij het markeren van de jaren sinds de grootscheepse Russische invasie van Oekraïne de pers uit te nodigen voor vragen aan de president.
Zelensky deed de uitspraak vanaf het podium, zittend op een groene fauteuil op een locatie diep onder de grond, voor een honderdtal internationale journalisten. Bij de opening van de persconferentie klinkt Zelensky heser dan gebruikelijk. Hij lijkt afgeleid tijdens de introductie en laat een aantal stiltes vallen. Zodra de persvragen afgevuurd worden, loopt hij snel warm.
„Als ik echt weg moet, ben ik er klaar voor”, zei Zelensky achteloos op een vraag van ABC News. De journalist vroeg of hij bereid was op te stappen, als dat zou betekenen dat er vrede in Oekraïne zou zijn. „Ik kan het ruilen voor NAVO-lidmaatschap. Als die voorwaarden op tafel liggen, vertrek ik meteen.”
Oekraïne, het jaar 2025 – is het thema. Veiligheidsgaranties, en al wat daarmee samenhangt zijn de kern van het vraaggesprek. Kyiv wil vrede, maar houdt eraan vast alleen een staakt-het-vuren te sluiten als dit gepaard gaat met een stevig gezamenlijk plan dat Rusland afschrikt van verdere agressie. Luchtafweer, sterke wapens, een vredesmacht – wat maar nodig is.
Critici hebben de grondstoffendeal verontwaardigd ‘herstelbetalingen voor het slachtoffer’ genoemd
In de nacht van zaterdag op zondag voerde Rusland de grootste kamikazedrone-aanval uit in de driejarige geschiedenis van de oorlog, Moskou lanceerde 267 Shahed’s richting Oekraïne.
De Oekraïense regering staat onder grote druk sinds de Amerikaanse president Donald Trump aantrad. Die heeft zijn kiezers een vlugge vrede in Oekraïne beloofd. Afgelopen week werd duidelijk dat Washington daarbij gelooft dat niet Rusland, de agressor, maar Oekraïne, dat werd binnengevallen, stevig onder druk gezet moet worden. En het Witte Huis beschikt over veel meer drukmiddelen tegenover Kyiv, dat afgelopen drie jaar op Washington heeft gebouwd voor zijn verdediging, dan tegenover Moskou.
Grondstoffendeal nu centraal
Centraal in de onderhandelingen op dit moment is het Amerikaanse aandringen op het sluiten van een deal die de Verenigde Staten recht zouden geven op 50 procent van zijn inkomsten uit mineralen, gas, olie en logistiek zoals havens, tot een bedrag van 500 miljard dollar. Een eerste versie van een dergelijke deal werd door Oekraïne afgewezen omdat er geen veiligheidsgaranties in zaten.
Critici hebben de deal verontwaardigd ‘herstelbetalingen voor het slachtoffer’ genoemd. Terwijl zij van mening zijn dat de rekening bij Rusland moet komen te liggen. Maar de boodschap is helder: de VS willen iets terug voor eventuele toekomstige steun.
De Amerikaanse onderhandelaars zouden daarbij ook tegen Kyiv hebben gedreigd met het afsluiten van Starlink voor Oekraïne. Dat meldden drie bronnen afgelopen weekend aan persbureau Reuters. Kyiv steunt voor de landsverdediging op de satelliet-internetvoorziening van het bedrijf van president Trumps ideologische compagnon en financiële ruggensteun, Elon Musk.
Foto’s Kostyantyn Chernichkin
Als Starlink echt niet meer beschikbaar is in Oekraïne zou dat uiteraard „een groot probleem” zijn voor Oekraïne, stelde president Zelensky. Hij stelde dat er 45.000 Starlink-schotels worden gebruikt in Oekraïne. „Ik zal niet precies zeggen hoeveel er waar zijn, maar duizenden worden gebruikt door artsen, in scholen, kinderopvang en universiteiten”, voegde Zelensky toe.
Telefoon- en internetvoorziening zijn overal langs de frontlinies beschadigd of uitgeschakeld uit veiligheidsoverwegingen. Starlink is een levensader voor burgers en overheden in deze gebieden. Daarnaast gebruiken de Oekraïense strijdkrachten Starlink voor communicatie vanaf de frontlinies.
Werken aan Starlink-alternatief
Defensieminister Roestem Oemerov onthulde zondag dat gewerkt wordt aan Starlink-alternatieven voor de troepen. Hoofd van de militaire inlichtingendienst Kyrylo Boedanov stelde koeltjes: „Op dit moment wordt er niet gewerkt aan het blokkeren van het Oekraïense Starlink. Rustig aan met deze vraag.”
Zelensky benadrukte dat het gebruik van Starlink geen gift is van moederbedrijf SpaceX. In de eerste maanden deed het bedrijf dat gratis, maar in 2023 werden de kosten gedekt door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Dit is inmiddels overgenomen door Polen en Duitsland, stelde Zelensky. In reactie op de onthulling heeft Polen laten weten dat van plan te zijn de kosten te blijven dekken.
Trump ging afgelopen week zover om de democratisch verkozen president Zelensky een „dictator” te noemen. Zelensky weigert hem een vijand te noemen en blijft spreken over „zijn Amerikaanse partners”.
Zelensky blijft spreken over ‘zijn Amerikaanse partners’
„Laten we praten”, zegt Zelensky. „Laten we praten over mineralen, laten we praten over productie. Laten we praten over olie. Laten we praten over gas. We delen. Jij krijgt de voorkeur, jij bent nummer één”, vleit hij. „Alles om de vijand te stoppen en het recht te doen zegevieren.”
Gevraagd waarom hij zich de Amerikaanse vijandigheid laat welgevallen, antwoordt Zelensky: „Hier is geen ruimte voor emoties. Ik neem een pragmatische houding aan tegenover de huidige regering. Dat gezegd hebbende, ik interpreteer de uitspraken van Donald Trump niet als complimenten. Ik begrijp dat wel, maar dat is niet zo interessant.”
Hij legde nog wel uit dat hij „niet door één of andere macht” gekozen was, maar „door 73 procent van het electoraat” – in feite was dat bijna 75 procent. „Het Oekraïense volk zal na de staat van beleg naar de stembus gaan en een keuze maken. Ik zal geen decennium aan de macht zijn, maar zal Poetin niet toestaan over Oekraïens grondgebied te regeren..”
Op maandag 24 februari, de precieze datum van de invasie, kondigt Zelensky aan, zal er een overleg zijn met vertegenwoordigers van meer dan twintig bondgenoten, online en offline. Leden van de Europese Commissie en de Canadese premier Justin Trudeau worden genoemd als aanwezigen in Kyiv. Over wat hiervan te verwachten, wil Zelensky nog niets „verklappen”. „Er komen sterke beslissingen voor de steun aan Oekraïne. We gaan kijken naar steunpakketten, specifieke bedragen, specifieke wapens en specifieke sancties tegen Rusland.” Op 6 maart wordt een extra EU-top georganiseerd over Oekraïne en de Europese defensie.
Volodymyr Ihnatenko (72)‘Ik beef van het nieuws’
„Voor het eerst in mijn leven lees ik vanaf het moment dat ik opsta tot het moment dat ik naar bed ga het nieuws. Ik ben geen politicus maar het beleid interesseert me omdat alles er vanaf hangt: onze levens en het lot van Oekraïne. Ik beef ervan.
„Het is heel onaangenaam om de voorstellen uit Washington te horen. Ik kan niet geloven dat dit nodig is. Ze hebben ons geholpen en gesteund, we staan tegenover een zeer sluwe vijand. Poetin moet informatie hebben over Trump waar wij niets vanaf weten.
„Zelensky bleef hier toen de oorlog begon, hij leidt volgens de letter van de wet. Alleen slechte mensen, kwade tongen, kunnen Zelensky ervan overtuigen nu verkiezingen te organiseren. Hij heeft het heel lastig, maar hij doet wat goed is voor het volk. Mensen verschillen van mening natuurlijk, maar als er weer verkiezingen waren, zou ik op hem stemmen.”
Olena (architect, 67)‘Ze lijken wel gek geworden’
,,Ik kijk met complete afschuw naar hoe er in het Witte Huis over Oekraine wordt gesproken. Het lijkt wel alsof ze allemaal gek zijn geworden, alsof ze niet begrijpen wat hier gebeurt en het niet willen begrijpen. Ik slaap er slecht van. Ik neem kalmeringsmiddelen. We zijn wel een beetje gewend geraakt aan een bedrukkende situatie. Maar nu voelt het weer als aan het begin van de oorlog, waarin je niet weet wat er gaat gebeuren en hoe je je moet gedragen.
„Verkiezingen zijn nu simpelweg onmogelijk. Daar ben ik het mee eens, ik steun de staat in deze beslissing. Ik heb niet voor onze president gestemd, maar in deze situatie heeft de regering volkomen gelijk. Ik weet niet of ik op Zelensky zou stemmen. Ik wil zien hoe een andere kandidaat het doet, maar het hangt van de situatie af.”
Anton (Nationale Garde, 26)‘Ons moreel stort niet in’
„Het zwaarst waren de eerste paar maanden van de invasie – erger kan het niet. In het leger wordt lauwtjes gereageerd op wat er nu gebeurt. In elk geval om mij heen kan het niemand wat schelen. De Amerikanen gaan niets meer geven, de Europeanen niet. We bedenken wel wat. Ons moreel stort niet in. We hebben gevechtsmissies, die voeren we uit. We besteden geen aandacht aan dat nieuws. Maar als waar de VS nu over praten, wordt omgezet in handelen, dan zit ik wel in de put.”
„Om verkiezingen vragen is een populistische uitspraak – iedereen hier snapt heel goed dat het onzinnig en onmogelijk is. Een groot deel van het grondgebied is bezet. Hoe kunnen verkiezingen in zo’n situatie legitiem worden genoemd?
„De regering handelt niet altijd even bekwaam. Maar Zelensky is onwrikbaar, hij accepteert geen onderhandelingen achter zijn rug om. Zo denken wij er allemaal over, dat standpunt steun ik. Op wie ik zal stemmen als er wel verkiezingen komen is een problematische vraag – ik weet niet wie de kandidaten zullen zijn.”
Om twee uur ’s nachts komt het nieuws in Ramallah binnen als een mokerslag. Israël weigert 602 Palestijnen vrij te laten uit de gevangenis. Zij zouden afgelopen zaterdag vrijkomen in ruil voor de diezelfde ochtend vrijgelaten Israëliërs in Gaza door Hamas, als onderdeel van het bestand.
Het nieuws volgt op een lange dag wachten, in de kou en de regen. Sinds zaterdagochtend hadden zich voor het Ramallah Cultureel Paleis honderden families vanuit de hele bezette Westelijke Jordaanoever verzameld, naast busjes van de Palestijnse Rode Halve Maan, vrijwilligers en politie.
Vanwege checkpoints onderweg zijn sommigen om vijf uur ’s ochtends vertrokken. Veel vrouwen dragen feestelijke kleding en hebben bloemen bij zich. Ook Iman Rabaia (48) wacht met haar 23-jarige dochter op haar man, die voor de Palestijnse inlichtingendiensten werkte en in 2002 werd opgepakt in Jenin. „Mijn dochter heeft hem niet gekend, ze was pas tien maanden toen hij gevangen werd gezet.”
Uitgezet
In Israëlische gevangenissen zitten bijna tienduizend Palestijnen vast. Een derde van hen zit in zogenaamde ‘administratieve detentie’, een juridisch construct dat Israël al decennia veelvuldig hanteert om Palestijnen, onder wie kinderen, zonder aanklacht of proces vast te zetten. Veel van hen zijn ’s nachts van hun bed gelicht, en in de cel verdwenen zonder te weten waarom.
Op de lijst voor de vrijlating staan deze zaterdag ook tientallen Palestijnen uit de bezette Westoever en Oost-Jeruzalem die langdurige of levenslange straffen opgelegd hebben gekregen. Een deel heeft gewapend verzet gepleegd tegen de bezetting door aanvallen op Israëlische soldaten of burgers, en wordt uitgezet naar het buitenland.
Ook Haitham Salhiya, die al 25 jaar gevangen zit vanwege zijn betrokkenheid bij de Al-Aqsa Martelarenbrigade, wordt uitgezet naar Egypte. Zijn tante Nihad Wahdan uit Beitunia is desondanks naar Ramallah gekomen: „Ik ben hier vooral om samen te zijn met de andere families.”
Wachtend in Ramallah op vrijlating van familieleden, zaterdagtot diep in de nacht.Foto Zain JAAFAR / AFP
Gedurende de dag wordt de sfeer bedrukter. Eerst gaan er berichten rond over een vrijlating om acht uur ’s avonds, dan om twaalf uur ’s avonds, tot het bericht volgt dat er helemaal geen vrijlating komt, die tot nader order is uitgesteld. In een volle zaal van het culturele centrum, waar wordt geschuild, barsten sommigen in huilen uit.
Schending bestand
Met het tot nader order uitstellen van de vrijlating van honderden Palestijnen, heeft Israël opnieuw het bestand met Hamas geschonden. De afgelopen weken heeft het niet de afgesproken hoeveelheid humanitaire hulp, zoals voedsel en tenten, in Gaza toegelaten.
Bovendien hadden ruim twee weken geleden al indirecte onderhandelingen moeten beginnen over de tweede fase van het bestand, als de eerste fase op 1 maart afloopt. Maar Israël heeft die onderhandelingen tot dusver uitgesteld. De uitruil die op zaterdag had moeten plaatsvinden, werd een eenzijdige vrijlating, waarmee fase twee van het bestand verder onder druk staat.
Op zaterdagochtend waren in Gaza zes Israëliërs vrijgelaten door Hamas. De vrijlatingen volgden op de bezorging van de lichamen van vier Israëliërs uit kibboets Nir Oz op donderdag en vrijdag, die eerder die week door Hamas was aangekondigd, in ruil voor de vrijlating van meer Palestijnen. Nadat aanvankelijk een verkeerd lichaam was bezorgd, tot woede van Israël, volgde vrijdag alsnog het juiste stoffelijk overschot.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt de vrijlating van Palestijnen uit te stellen vanwege de wijze waarop Hamas op zaterdag de Israëliërs heeft vrijgelaten. Ook wil hij garanties voor de vrijlating van een volgende groep Israëliërs uit Gaza. Hamas zei dat de Israëlische regering met het uitstel van de vrijlating van Palestijnen opnieuw het akkoord saboteert.
Ontvoeringen
Het merendeel van de Palestijnen die zaterdag hadden moeten vrijkomen is na 7 oktober 2023 opgepakt in Gaza door het Israëlische leger, zonder aanklacht of proces. Het gaat om 421 mannen, een jonge vrouw en 23 kinderen. Duizenden Palestijnen uit Gaza zijn in feite ontvoerd en worden in Israël vastgehouden, vaak in militaire detentiecentra, berucht om de martelpraktijken.
Palestijnen zondag in Ramallah, wachtend op de vrijlating van familieleden. Foto ALAA BADARNEH/EPA
Onder hen is ook de voormalige zwager van de Nederlands-Palestijnse antropologe Dina Zbeidy. De 49-jarige Fadi was vorig jaar maart met zijn vrouw Shireen en hun vier kinderen onderweg naar Rafah, in het zuiden van Gaza, nadat het Israëlische leger de bevolking in Khan Younis had bevolen te vertrekken. Eerder waren zij, net als honderdduizenden anderen, ontheemd uit het noorden.
„Bij een checkpoint in de wijk Hamad werden alle mannen apart genomen. Alleen de vrouwen en kinderen mochten door”, vertelt Zbeidy telefonisch vanuit Rijswijk. Fadi verdween, en maandenlang verkeerde de familie in onzekerheid of hij nog in leven was. „Dit is het verhaal van heel veel families in Gaza”, benadrukt Zbeidy. „Ze hebben geen idee of hun verdwenen familieleden zijn doodgeschoten en in een massagraf gedumpt, bij de grens zijn achtergelaten zonder hulp, of ergens gevangen zitten.”
Pas na enkele maanden werd via Addameer, een Palestijnse ngo die zich inzet voor Palestijnse gevangenen, duidelijk dat Fadi in de – eveneens beruchte – Ofer-gevangenis op de bezette Westelijke Jordaanoever wordt vastgehouden. De meeste ontvoerde Palestijnen uit Gaza kunnen geen bezoek ontvangen van een advocaat of het Rode Kruis. Fadi’s advocaat heeft hem het afgelopen jaar twee keer mogen bezoeken.
Op de lijst
Toen de afgelopen weken duidelijk werd dat ook honderden Palestijnen uit Gaza die na 7 oktober 2023 zijn verdwenen zouden worden vrijgelaten tijdens het bestand, steeg ook bij Fadi’s familie in Gaza en Nederland de hoop dat hij zou vrijkomen. Nadat Israël op zaterdagochtend een lijst vrijgaf, ontdekte broer Hani via lokale media dat ook Fadi daarop staat.
Afgelopen zaterdag maakte Hani, net als vele anderen, een moeizame reis met zijn oudste zoon naar het Europese ziekenhuis in het zuiden van het grotendeels verwoeste Gaza. Daar zouden de vrijgelatenen worden opgevangen voor een medische check, na de Kerem Abu Salem grensovergang met Israël te zijn doorgelaten.
Maar ook daar kwam, na een dag wachten in de kou, ’s nachts het bericht dat Fadi en ruim vierhonderd anderen voorlopig nog niet vrijkomen. „Ik vroeg aan Hani of hij opnieuw naar de grens zal gaan, als de vrijlating later doorgaat”, zegt Dina Zbeidy. „Hij antwoordde: natuurlijk sta ik er.”