Nederlandse clubs stunten in Europa. De ware voetbalnerd kijkt dan naar coëfficiënten

De eerste helft van AC Milan – Feyenoord is halverwege als Bram Vermeulen (32) zijn telefoon erbij pakt in een Amsterdamse bruine kroeg bevolkt met Feyenoord-fans. „Met deze stand wordt het verlengen”, schrijft hij hoopvol op het X-account waarop hij voor de ruim 23.000 volgers de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa bijhoudt. Feyenoord kijkt in het San Siro-stadion tegen een 1-0 achterstand aan, AC Milan is veel sterker en uitschakeling lijkt nabij.

Hoe anders ziet de wereld er een uur later uit. Na een domme tweede gele kaart van Milan-speler Theo Hernández en de gelijkmaker van Feyenoord-spits Julián Carranza plaatst Feyenoord zich verrassend voor de achtste finales van de Champions League. Er staat al een nieuw bericht klaar: „Dank aan Theo! (…) Nederland kan 0.417 coëfficiëntenpunt bijschrijven!”

Al ruim vijf jaar houdt Vermeulen de coëfficiëntenranglijst van de UEFA bij op een website en socialemediakanalen, waarbij in het bijzonder de prestaties van Nederlandse Eredivisieclubs in Europese toernooien worden uitgelicht. De coëfficiëntenlijst rangschikt de Europese competities op basis van de prestaties van de afgelopen vier seizoenen én het lopende seizoen. De plek op de coëfficiëntenranglijst bepaalt aan welke toernooien Nederlandse clubs mogen deelnemen en of ze in kwalificatierondes of het hoofdtoernooi beginnen.

Behoorlijk belangrijk dus, maar hoe dat ingewikkelde coëfficiënt met drie cijfers achter de komma berekend wordt, weten de meeste voetbalvolgers niet. „We willen werken aan het coëfficiëntenbewustzijn”, zegt Vermeulen glimlachend. Met zijn compagnon Boyd Berends plaatst hij voorbeschouwingen over hoeveel punten er te behalen zijn en welke concurrerende landen en clubs Nederland in de gaten moet houden. Overwinningen en gelijke spelen leveren punten op, die worden gedeeld door het aantal clubs dat per land aan het Europese seizoen is begonnen. Bij kwalificatie voor een volgende ronde zijn bonuspunten te verdienen.

Lucratieve plekken

Toen Vermeulen in 2019 begon, stond Nederland veertiende op de ranglijst en werden Nederlandse clubs vaak uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League.

Inmiddels staat Nederland op de zesde plaats. Die plek geeft recht op drie startbewijzen voor de prestigieuze en lucratieve Champions League, twee voor de Europa League en een voor de Conference League. Vermeulen: „We zeggen wel eens tegen elkaar dat er een verband is, maar dat is natuurlijk een grap”.

Voetbalsupporters kijken in een Amsterdamse kroeg naar de Europese wedstrijden. Foto Giel Bonte / NRC

Achtervolger Portugal heeft respectievelijk vijf (twee, twee en een) startbewijzen te verdelen, nummer vijf Frankrijk heeft recht op zeven plekken, waarvan vier Champions League-tickets.

„Het is een hele knappe prestatie dat we Portugal voorlopig achter ons weten te houden,” zegt Vermeulen. „En ik denk dat het ons wel lukt dat tot het einde van het seizoen vol te houden.” Dat zou betekenen dat Nederland ook in het seizoen 2026-’27 drie clubs naar de Champions League mag afvaardigen – waarvan twee rechtstreeks en één in de voorronde. Voor volgend seizoen is dat al zeker.

Later op dinsdagavond plaatst het Portugese Benfica zich voor de achtste finales, na een 3-3 gelijkspel tegen het Franse AS Monaco. Dat zijn 0,5 punten erbij voor het Portugese coëfficiënt, maar is volgens Vermeulen overkomelijk. „In de volgende ronde spelen ze tegen FC Barcelona of Liverpool. Dus ik neem aan dat ze dan klaar zijn.”

Polonaise

Op het X-account van Coefficienten.nl verschijnt bij Nederlands succes in Europa een gifje waarop mensen de polonaise dansen. Vermeulen: „Daarvoor moet ik credits geven aan VI-redacteur Michel Abbink”. Hij is de geestelijk vader van de ‘coëfficiëntenpolonaise’, in voetbalkringen op sociale media inmiddels een begrip.

Ook dit seizoen presteren Nederlandse clubs goed. Feyenoord en PSV plaatsten zich voor de tussenronde na de groepsfase van de Champions League. Ajax, AZ en FC Twente deden hetzelfde in de Europa League. Go Ahead Eagles, dat zich als winnaar van de Eredivisie play-offs voor de Conference League plaatste, werd in de voorronde van dat toernooi al snel uitgeschakeld.

Op Europese voetbalavonden verdelen de twee coëfficiënten-compagnons de taken, zodat Vermeulen op dinsdagavonden de training van zijn eigen amateurclub kan bijwonen. Nu Berends op wintersport is, heeft Vermeulen ‘dienst’ en slaat hij een training over. Vanaf zijn vakantieadres leeft Berends volop mee. ‘VAMOSSS’ appt hij als Carranza de gelijkmaker tegen Milan binnenkopt. „Boyd is goed met de cijfertjes”, zegt Vermeulen. „Hij heeft een heel Excel-model gebouwd, waarin hij alleen de uitslagen hoeft in te voeren en waarmee de ranglijst wordt bijgewerkt”.

De twee kennen elkaar via de online-voetbalcommunity maar spreken elkaar inmiddels ook in het echte leven. De interesse in hun platform is de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Dit seizoen organiseerden ze bij een voetbalvereniging in Utrecht een kijkavond, waar ze drie Europese wedstrijden keken met zo’n twintig andere coëfficiënten-volgers. „Het was een groepje voetbalnerds”, zegt Vermeulen. „Niet de oppernerds, wel degenen die in de trein naar Utrecht wilden stappen.”

Voor Vermeulen is het bijhouden van de ranglijst en alles eromheen een uit de hand gelopen hobby, naast zijn baan als eigenaar van een platform voor festivals. Meer zal het ook niet worden, maar met de successen van de Nederlandse clubs in Europa ziet hij wel de aandacht voor de coëfficiëntenranglijst groeien. „We merken dat aan de interactie op onze sociale media, maar zien ook steeds meer aandacht in reguliere media”, zegt hij. „We kunnen de hostingkosten eruit halen. Als we een keer per jaar een kijkavond kunnen organiseren is dat mooi meegenomen.”

Woensdag en donderdag kunnen de andere Nederlandse clubs nog coëfficiëntenpunten pakken voor de ranglijst. PSV moet woensdagavond een 2-1 achterstand goedmaken tegen Juventus. Donderdag verdedigen Ajax, AZ en FC Twente in de Europa League een voorsprong.