Mickey 17 schiet Elon Trump de ruimte in

De sciencefictionfilm waar het meest naar wordt uitgekeken in 2025 is Mickey 17 van regisseur Bong Joon Ho. Bong schreef in 2020 Oscargeschiedenis met zijn klasse-satire Parasite (2019), de eerste niet-Engelstalige film die het beeldje voor beste film binnen sleepte. Nu de eerste vertoningen geweest zijn, blijken de filmtrailers van Mickey 17 ons op één ding niet te hebben voorbereid: de rol van Donald Trump. Terwijl de Amerikaanse president in Hollywood momenteel een soort Voldemort is, de zwarte magiër uit Harry Potter wiens aanwezigheid overal wordt gevoeld maar wiens naam angstvallig wordt verzwegen, is hij in deze film doelwit van wilde satire.

Mickey 17 beleefde donderdag zijn première in Londen en werd twee dagen later aan de filmpers getoond op het filmfestival van Berlijn. Centraal staat schlemiel Mickey (Robert Pattinson) die zich opgeeft voor een buitenaardse kolonisatie-missie – omdat hij op aarde achternagezeten wordt door een extreem wrede schuldeiser. Hij weet niet wat zijn functie als ‘expendable’ precies zal zijn, maar blijkt klusjes te moeten uitvoeren met een zeer hoge sneuvelkans. Omdat zijn data zijn opgeslagen in een futuristische 3D-printer, wordt na iedere dood een nieuwe versie van hem geprint.

Bongs weinig subtiele, maar onderhoudende big budget-film gaat over kolonialisme, exploitatie en onze omgang met testdieren. Pattinson- heeft een fijne dubbelrol, want natuurlijk gaat het mis met dat mensenprinten. Er zijn eng-schattige ruimtewezens. Maar Mark Ruffalo bleek de grote verrassing: hij speelt Kenneth Marshall, een dictatoriale politicus die op aarde een paar verkiezingen heeft verloren en nu de kolonisatiemissie leidt waar Mickey deel van uitmaakt. Marshall is een aperte satire op Trump: met getuite lippen, spierwitte tanden en gebronsde huid verkondigt hij fascistoïde ruimte-ambities. „Elon Trump”, versprak Screen Daily-filmcriticus Jonathan Romney zich na afloop in een podcast.

https://www.youtube.com/watch?v=QjWW91S5cYU

De opnames van Mickey 17 werden afgerond in 2022, bedoeling was de film uit te brengen in 2023. De stakingen in Hollywood en distributieproblemen zorgden evenwel voor uitstel, waardoor Bongs film naast sciencefiction over de toekomst toch ook een soort tijdcapsule uit het zeer recente verleden is. Na Trumps vorige verkiezingswinst en tijdens de afgelopen campagne maakten filmsterren nog gretig statements en grappen over hem, al had Trumps kritische biopic The Apprentice toen ook al moeite een distributeur te vinden. Nu houdt Hollywood de lippen stijf op elkaar, deels omdat kritiek of spot met succes wordt weggezet als geneuzel van een havermelkelite, deels uit cynisch zelfbelang: films moeten gefinancierd worden. Zo wordt Mickey 17 een soort lakmoesproef: men volgt waarschijnlijk met argusogen hoe de cast en crew Mickey 17 aan de man brengen en hoe dat valt bij het publiek en de politiek.

De Zuid-Koreaanse regisseur Bong zelf lijkt in de dagen na de première lastige politieke vragen vrij gemakkelijk van zich af te laten glijden. Soms via ad rem-grapjes: op de vraag of Ruffalo’s personage een antwoord is op Trumps gesneer toen Parasite de Oscar voor beste film won, antwoordde hij in Londen dat hij „niet zo kleinzielig is”. Soms blijft hij aan de oppervlakte en laat verwijzingen naar de Amerikaanse president aan anderen over. In Berlijn stelt hij vaag dat Marshall „een versmelting is van alle slechte leiders in de geschiedenis in talloze landen. Maar geschiedenis herhaalt zich altijd, dus uiteindelijk gaat het over het heden en misschien ook over de toekomst.”

Mark Ruffalo – van wie online filmpjes uit 2020 te vinden zijn waarin hij Trump „publieke vijand nummer één” noemt, staat in Berlijn geen pers te woord. Het afwachten is nu hoe de rest van de wereld reageert bij de release van de film in maart. Volgen meer Trumpsatires of blijft Hollywood de lippen op elkaar tuiten?