‘Algoritme voor vacatureadvertenties op Facebook discrimineert op basis van geslacht’

Het algoritme van tech-bedrijf Meta discrimineert op basis van geslacht bij het tonen van advertenties voor vacatures aan Facebook-gebruikers in Nederland. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dinsdag. Bureau Clara Wichmann, dat opkomt voor vrouwenrechten en gendergelijkheid, spande de zaak aan in samenwerking met onderzoeks- en campagneorganisatie Global Witness.

Aanleiding voor de zaak was een onderzoek uit 2022 en 2023 van Global Witness naar het discriminerende gehalte van het algoritme van Facebook, dat wordt ingezet bij het tonen van vacatureadvertenties. Daaruit bleek dat er sprake was van een duidelijke gender-bias in de advertenties die aan gebruikers worden getoond. Zo werd bijvoorbeeld de vacature voor een receptionist voor 97% aan vrouwelijke Facebookgebruikers getoond. De vacature voor een monteur werd voor 96% aan mannelijke Facebookgebruikers getoond. De advertenties zelf waren genderneutraal opgesteld.

Volgens het bureau Clara Wichmann worden hierdoor „bestaande ongelijkheden stereotypen versterkt en in stand gehouden” en zijn vooral vrouwen hier de dupe van, schrijft het bureau op de website.

Het College oordeelt dinsdag dat moederbedrijf Meta verplicht is om de mate waarin het algoritme stereotypen in stand houdt te monitoren, en waar mogelijk tegen te gaan.

Meta heeft volgens het college niet aangetoond dat het aan deze „zorgplicht” voldoet. De uitspraak komt nadat Meta heeft laten weten zijn interne programma voor Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie te beëindigen en de drempel te verlagen voor haatdragende taal tegenover de LGBTQ+-gemeenschap op de platforms.

Niet bindend

Volgens Nederlandse en EU anti-discriminatiewetgeving is het verboden om onderscheid te maken op basis van geslacht bij het tonen van vacature-advertenties, om zo genderongelijkheid en discriminatie op de arbeidsmarkt te voorkomen. 

De oordelen van het College zijn echter niet juridisch bindend. Wel heeft het oordeel gezag: wanneer het College bepaalt dat er sprake is van discriminatie, worden in ruim 80 procent van de gevallen maatregelen getroffen binnen de organisatie. Mocht dit niet gebeuren, kan een klager naar een rechter stappen.

„Wij hopen dat dit oordeel als springplank kan dienen voor verdere actie, in Europa en daarbuiten”, aldus Rosie Sharpe van Global Witness.