De gedaanteverwisseling van de Saoedische kroonprins van paria tot vredesbemiddelaar

Niet zo lang geleden was kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in Saoedi-Arabië, nog een internationale paria. Wereldleiders werden liever niet gezien met de man die opdracht zou hebben gegeven tot de brute moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi in 2018.

Maar vandaag de dag liggen de verhoudingen anders. Alle ogen zijn deze week gericht op Mohammed bin Salman (‘MbS’) en ‘zijn’ Saoedi-Arabië, dat functioneert als gastland voor de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Rusland over de oorlog in Oekraïne. Maandag ontving MbS de Amerikaanse buitenlandminister Marco Rubio en diens Russische evenknie Sergej Lavrov in Riad. Oekraïne is niet uitgenodigd voor de onderhandelingen, die deze dinsdag beginnen.

Het is een rol die MbS zich graag aanmeet: als vredestichter en belangrijke speler op het wereldtoneel. De tijd waarin hij bekend stond als een onervaren en roekeloos leider – die zijn land in een verwoestende oorlog in Jemen stortte en naar verluidt de premier van Libanon als gijzelaar vasthield – hoopt hij daarmee voorgoed achter zich te laten.

Allemansvriend

Eerder werd overwogen om de onderhandelingen te laten plaatsvinden in de Verenigde Arabische Emiraten: een Amerikaanse bondgenoot die goede betrekkingen onderhoudt met Rusland. Maar dat de keuze toch op Saoedi-Arabië viel, is geen toeval.

Mohammed bin Salman doet zijn best om zijn land op de kaart te zetten als een allemansvriend en conflictbemiddelaar. De Golfstaat is een bondgenoot van de Verenigde Staten en onderhoudt goede banden met zowel de Oekraïnse president Volodymyr Zelensky als Vladimir Poetin van Rusland. Meermaals bemiddelde Saoedi-Arabië de afgelopen jaren om die reden bij het ruilen van gevangenen tussen Oekraïne en Rusland en tussen de VS en Rusland.

„We kennen de kroonprins”, zei de Amerikaanse president Donald Trump vorige week over de keuze voor Saoedi-Arabië als gastland. „Ik denk dat het er een heel goede plek voor is.” Vorige maand was MbS de eerste buitenlandse leider met wie Trump belde na zijn inaugaratie. De Saoedische kroonprins beloofde toen de komende vier jaar 600 miljard dollar in de VS te investeren.

Tegelijkertijd hebben Rusland en Saoedi-Arabië de banden aangehaald sinds het begin van de oorlog in Oekraïne en de eerste Westerse sancties tegen Rusland. Zo verdubbelde Riad zijn import van Russische stookolie toen andere importeurs het lieten afweten. Hierdoor hoefde de Golfstaat minder van zijn eigen ruwe olie te raffineren en kon het meer exporteren. Ook proberen de landen samen de prijs van olie op de internationale mark kunstmatig hoog te houden.

Gaza

Minder makkelijk voor kroonprins Bin Salman is het andere onderwerp dat de Amerikaanse delegatie tijdens het bezoek aan Riad wil aansnijden: de toekomst van Gaza. Het Saoedische koninkrijk zag zich gedwongen zich hard uit te spreken tegen het plan van Trump om het gebied over te nemen en diens Palestijnse bewoners uit te zetten. Buitenlandminister Rubio verwacht nu een alternatief plan van ‘MbS’ en andere Arabische leiders.

Dat plan is volgens verschillende media inmiddels in de maak. Er zou een plan uit Egyptische koker op tafel liggen, waarbij Palestijnen in Gaza mogen blijven maar Hamas buitenspel wordt gezet. De betrokken Arabische landen hopen dat Mohammed bin Salman zijn goede band met Trump kan inzetten om de Amerikanen het alternatieve plan te doen omarmen.

Voor MbS zelf staat er ook veel op het spel. De Saoediërs voelden zich de afgelopen maanden in hun hemd gezet doordat Trump en de Israëlische premier Netanyahu herhaaldelijk suggereerden dat Saoedi-Arabië – ondanks de oorlog in Gaza – de diplomatieke banden met Israël vroeg of laat wel zou normaliseren.

Vóór de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober leek een akkoord tussen Saoedi-Arabië, Israël en de Verenigde Staten nog aanstaande. Daarbij zou het Arabische koninkrijk diplomatieke banden met Israël aanknopen in ruil voor een defensieverdrag met de Amerikanen en hulp bij het opzetten van een kernenergieprogramma.

De oorlog in Gaza bracht die onderhandelingen tot stilstand. Zoals in bijna de gehele Arabische wereld leidden het aanhoudende oorlogsgeweld en de tienduizenden Palestijnse doden tot woede onder de Saoedische bevolking. Alleen al het gerucht dat Saoedi-Arabië achter gesloten deuren met de Israëliërs zou praten, is schadelijk voor de reputatie van het koningshuis.

‘De verrotte’

Reden genoeg voor MbS om de stichting van een Palestijnse staat als voorwaarde te stellen voor het normaliseren van betrekkingen met Israël. Alleen is dat vooruitzicht wat betreft de regering-Netanyahu totaal niet aan de orde.

Dat Netanyahu eerder deze maand op Israëlische tv grapte dat er ook binnen Saoedi-Arabië genoeg ruimte is voor het creëren van een Palestijnse staat, viel erg slecht bij de Saoediërs. Als reactie lanceerde Riad een opmerkelijk felle campagne tegen Netanyahu in Saoedische staatsmedia. Televisiezender Al Achbaria sprak van een „zionist en de zoon van een zionist […] die extremisme in zijn genen heeft meegekregen”. Ook noemden regeringsgezinde analisten de Israëlische premier op sociale media ‘nat’n yahu’ (de verrotte), een woordspeling op zijn naam in het Arabisch.

Een paria is MbS niet meer, maar ook voor de Saoedische kroonprins is de wereld niet maakbaar. In hun recente uitspraken lijken zowel Trump als Netanyahu erop te hinten dat de oorlog zomaar eens zou kunnen worden voortgezet. In dat geval zou normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië voorlopig helemaal van de baan zijn.