Ik zag ze ook, de symptomen van Tesla-schaamte. In kranten en op sociale podia spraken eigenaars luidkeels hun zorgen uit. Leasemaatschappijen schoten spontaan in een morele worsteling. Kon het nog wel, dat schuldbeladen blik van Elon? De commercie sloeg er uiteraard direct op aan; fatsoen is ook maar handel. Met stickers kan de spijtoptant die zijn Model S, 3, X of Y nog niet op Marktplaats heeft gezet, publiekelijk de spijt over zijn koop betuigen. Plak ze op je aankoop en je hoort weer bij de goeien. ‘I bought this before Elon went crazy’. ‘Fuck you Elon, I bought this car before I knew he’s a piece of shit’ Dat zal die schurk leren!
Musks alliantie met Trump heeft me ontluisterd. Ik was de fan die vanaf het eerste uur gefascineerd zijn gangen volgde. Ook daarom haat ik de zelfvoldane exhibitionisten die publiekelijk tegen hem samenspannen. Het is showing off, alles wat moraal niet moet zijn. Doe die auto weg als hij schuurt met je beginselen, en zwijg. Met een door sociale media en talkshowtafels geprikkelde overgevoeligheid denk ik ook: ik hoef niet altijd te weten wat jij vindt.
Of de campagne tegen Musk en Tesla werkt, zal moeten blijken. Dat er in 2024 voor het eerst in tien jaar wereldwijd minder Tesla’s zijn verkocht, kan zo veel meer oorzaken hebben. Van de Chinese opmars tot Tesla’s lauwe thuismarkt of het wegvallen van aankoopsubsidies in Duitsland en Nederland. Met goedkopere modellen in aantocht kan Musk de negatieve trend dit jaar wellicht eenvoudig keren. Al eerder speelde hij succesvol voordeeljagers in de kaart. Hij gooide zijn wagens in de tijdelijke uitverkoop en de markt ging weer crescendo. Met de komst van de eerste Model 3 onder de 40.000 euro lijkt zijn volgende prijsoorlog te zijn begonnen.
Maar je mag aannemen dat vreemde armgebaren en haatzaaiende uitspraken in rijke en nog min of meer beschaafde landen op termijn niet gunstig zullen uitpakken voor de verkoopcijfers. Mensen staan, helemaal nu ze in het openbaar zo in de kijker lopen, ongaarne aan de foute kant van de geschiedenis. Bovendien hebben ze veel meer te kiezen dan tien jaar geleden, toen Tesla de ontluikende elektrobranche regeerde met auto’s die hun tijd in alle opzichten ver vooruit waren. Dan maar een Koreaan, kunnen autokopers nu denken, want die zijn ook prima.
De Kever ontsproot in zijn officiële gedaante aan fascistisch gedachtegoed. Dat kun je van Musks baanbrekende stekkerauto’s moeilijk zeggen
Intussen denk ik dezer dagen vaak aan Volkswagen, het merk dat het Duitse volk onder het nazi-regime mobiel zou maken met de Kever. In 1938 legde Hitler in de door zijn regime gestichte Stadt des KdF-Wagens de eerste steen voor de autofabriek die de geallieerden in 1945 voor een groot deel zouden verwoesten. Na de oorlog liet een Britse officier, Ivan Hirst, de Kever in de tot Wolfsburg omgedoopte stad uit de as herrijzen. Zo werd dat besmette wagentje alsnog een wereldhit. Generaties Kever-rijders bestuurden tot ver in de jaren tachtig een erfstuk van de nazi’s.
Vliegen afvangen
Interessant – en ik ga al een tijdje mee – is dit: ik kan me geen brede maatschappelijke debatten herinneren over de morele aanvaardbaarheid van het product. De consument leek het verleden van zijn aankoop nuchter te verwerken. Wie na de oorlog Duitse auto’s afzwoer, nam gewoon een Britse, Zweedse, Amerikaanse of Franse, hoewel Louis Renault ook fout was geweest.
Lees ook
Schamen Tesla-rijders zich voor Elon Musk? ‘De snelle salesjongen zal nu zeggen dat de auto helemaal bij zijn wereldbeeld past’
Het verschil met toen is de beschikbaarheid van openbare fora en de nadruk die in het woke-tijdperk op gewetensvragen is komen te liggen. Geef mensen een laagdrempelig podium zoals X, en ze gaan elkaar vliegen afvangen om zichzelf op het schild te heffen ten koste van de ander, die het allemaal verkeerd ziet.
Op sociale media is de morele positie het pendant van de Tesla-sticker. In een tijd waarin een foute tweet je carrière kan verwoesten, bepaalt je onlineprofiel of je nog deel mag uitmaken van je bubbel. X is de biechtstoel waar je je geloofsbelijdenissen aflegt. Afhankelijk van waar je staat zeg je ‘Verbinder, Mensenmens en Trotse Vader’, ‘Leve Trump en Fuck Gaza’ of ‘Nooit Meer Tesla, Weg Met Trump’. Trekkertje of vlaggetje erbij en klaar. Loyaliteit aan de kaste bevestigd, vrijgeleide binnen, door naar de volgende cohesieronde. Het is doodgriezelig. Niets zo verraderlijk als opportunistische voorbeeldigheid.
En zo regeert het kwaad dat Musk met steeds meer recht wordt toegeschreven dus mede over de sociale dwang achter de Tesla-haat. Op zijn eigen podium nota bene. De voelbare plicht tot verschilligheid geeft de beste bedoelingen een dubieuze bijklank. De met weldadige eensgezindheid gedeelde vijandbeelden worden opgeblazen tot diabolische en absurde proporties.
De Kever ontsproot in zijn officiële gedaante aan fascistisch gedachtegoed – wat ook het aandeel van de Hongaars-Joodse ontwerper Josef Ganz aan het idee en het ontwerp mag zijn geweest. Dat kun je van Musks baanbrekende stekkerauto’s moeilijk zeggen. Toen de baas nog normaal deed, moesten die van de wereld een betere, schonere en veiligere plek maken. Over de mate waarin hij die doelen heeft gehaald, woedt al ruim tien jaar discussie tussen halfkenners en non-valeurs, maar tot een jaar of vijf geleden werd Musk binnen het progressieve kamp vrij algemeen gezien als bevrijder – een man met een uitzonderlijk disruptiegehalte. Het was bovenmenselijk wat hij voor elkaar had gekregen. Fabrieken van Duitsland tot Shanghai, gangmaker van de energietransitie, grootste hervormer van de automarkt sinds Henry Ford.
Visionaire ondernemer
Nog steeds stoort het me hoe zo’n visionaire ondernemer door brulapen wordt neergezet als de gewiekste investeerder die met geld zijn reputatie kocht. Nee, hij dacht na. Hij stelde prioriteiten. Hij bouwde niet alleen een auto, hij organiseerde de complete infrastructuur voor elektrisch rijden, van energievoorziening tot laadnetwerk. Hij deed wat iedereen had moeten doen en zette er alles voor op het spel. Nee, Musk is vast geen fijne jongen. Maar net zo blijft de antisemiet Wagner een grote componist – helaas voor de moraal.
Schone handen zijn in de auto-industrie schaars goed. Mercedes-Benz en Rolls-Royce verkochten hun onbetaalbare modellen zonder selectie aan de poort aan dictators, oligarchen en moordenaars. „Aan ethiek heb je niet veel in deze branche”, legde een beschonken Britse autobobo me in dit pijnlijke verband ooit uit. Sinds de jaren tachtig streken in China steeds meer buitenlandse merken neer. China’s beroerde mensenrechtenreputatie leek geen struikelblok. Er viel iets te halen bij een hardwerkend volk van honderden miljoenen burgers, communisme of geen communisme. Toen Musk er ook landde, hoorde ik er geen haan naar kraaien.
Moraal is na verlies de zwaarste last die een mens kan dragen, want ze vraagt om consequent zijn
Intussen bedonderde het VW-concern vorig decennium consumenten en overheden met sjoemeldiesels die veel vuiler waren dan de door listige software gemanipuleerde uitstootmetingen suggereerden. Het bedrijf bekende schuld, loosde wat leidinggevenden en gaf miljarden uit aan rechtszaken en schadevergoedingen, waarna de schande leek vergeten en vergeven. Kortom: in deze sector heeft iedereen boter op zijn hoofd. Alleen Musk werd, door zijn foutrechtse interventies in gevoelige debatten en de internationale politiek, het uitverkoren symbool van het kwaad.
Musks alliantie met Trump doet me pijn. Die verantwoordelijkheid nam hij zelf, daarvoor is geen verzachtende omstandigheid. Maar daarvoor betaalde hij dus wel de prijs die anderen bespaard bleef.
Zwaarste last
De Musk-haat dwingt ook in bredere zin tot nadenken over wat moraal zou moeten zijn. Het gemak van het verzet zit me niet lekker. Moraal is na verlies de zwaarste last die een mens kan dragen. Moraal vraagt om consequent zijn. Moeilijker kan niet. Mensen zijn feilbaar. Ze onderhandelen met het kwaad, verdringen hun schuld, doen water bij de wijn, kiezen eieren voor hun geld, zoals Musk over de Oeigoeren zoete broodjes bakt met de Chinezen en jij een sticker op je auto plakt om je kaste te vriend te houden.
Alle stervelingen kennen dezelfde handicaps, ook wel het algemeen tekort genoemd, of ‘menselijk’. Menselijk zijn hypocrisie, zwakte, de kwetsbaarheid die bang en de angst die opportunistisch maakt. Publieke moraal is de openbare verloochening van die defecten, dat staat me er misschien het meest aan tegen. Op die rotte bodem bloeit een dubbele moraal die zich altijd al vermomde als de rechte weg.
Dan zou een strenge rechter moeten vragen: verdien jij je principes? Heb je gekeken waar en door wie het T-shirt en het overhemd zijn gemaakt waarin je op de bühne van een droevig conferentieoord met heilige rechtschapenheid de verduurzaming van je toko staat te pitchen? Weet je welke boef er honderden procenten winst op maakte? En ben je in de microkosmos van je werkende bestaan collaboratievrij? Sta je pal voor geïntimideerde collega’s en systematisch onrecht op de werkvloer?
Al die vragen moet je goed hebben beantwoord voor je het recht op stickers plakken hebt verdiend. Gelukkig stelt binnen je bubbel niemand zulke vragen, zolang je belijdenissen binnen de lijnen blijven. Misschien vind ik publieke moraal daarom zo verdacht. Je hoeft er binnen je veilige sociale kaders geen verantwoording over af te leggen. Componist, dirigent en muziekrecensent Virgil Thomson schreef ooit over kunstkritiek: het is geen examen afnemen, het is er een afleggen. En zo is het. Wees zuiver, of zwijg.
