Aboutaleb besloot zelf subsidie aan verdachte stichting te laten doorlopen, onthullen interne e-mails

Oud-burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft in 2018 drie subsidies voor het bestrijden van radicalisering laten doorlopen, terwijl hij wist dat de ontvangende partij verdacht werd van fraude. Het Rotterdamse stadsbestuur suggereerde eerder dat de subsidies niet gestopt konden worden, omdat het Openbaar Ministerie vreesde dat dit het strafrechtelijk onderzoek zou verstoren.

Uit vertrouwelijke correspondentie blijkt echter dat het OM helemaal geen bezwaar had tegen het stoppen van de subsidies. Sterker, het leverde zelfs een tekstvoorstel aan waarmee de gemeente de geldstroom kon beëindigen.

Het gaat om e-mailverkeer tussen de toenmalige directeur Veiligheid van de gemeente Rotterdam, André Vervooren en de toenmalig Rotterdamse hoofofficier van justitie Marc van Nimwegen, waar NRC de hand op heeft gelegd.

Partijen in de gemeenteraad voelen zich op het verkeerde been gezet en eisen opheldering van burgemeester Carola Schouten, die vorig jaar Aboutaleb opvolgde.

Kaasfabriek

Twee maanden geleden werd bekend dat het Openbaar Ministerie na een zeven jaar durend fraudeonderzoek drie dagen voor de zitting een akkoord sloot met de verdachten. Drie Marokkaanse Nederlanders uit de Rotterdamse politiek en het welzijnswerk accepteerden een strafbeschikking en betaalden boetes en werkstraffen voor het verduisteren van geld van hun stichtingen. Die werden gesubsidieerd om radicalisering te bestrijden en integratie te bevorderen. Door deze justitiële afwikkeling bleef de verdachten een openbare rechtszaak bespaard. NRC onthulde vorig maand dat de verdachten het stichtingsgeld onder meer investeerden in een kaasfabriek in Marokko. Een radicaliseringsambtenaar, tevens rechterhand van Aboutaleb, verstrekte privé een lening van zo’n 10.000 euro voor deze kaasfabriek.

In een debat met de gemeenteraad op 23 januari kondigde burgemeester Schouten een „extern onderzoek’’ aan naar de subsidiefraude, omdat de gemeente van het OM „niet de namen heeft gekregen” van de frauduleuze stichtingen. Ze noemde deze opstelling van het OM „onbevredigend”.

Rotterdamse stichtingen

Hoewel de gemeente formeel niet zou weten met welke subsidies is gefraudeerd, ontving het zeven jaar geleden wel informatie over de verdachten in het fraudeonderzoek. Het gaat om drie bestuurders van Rotterdamse stichtingen die activiteiten organiseren voor Marokkaanse Nederlanders: Attanmia, Al Jisr en Noord Plus. Op dat moment is Attanmia een belangrijke partner voor de gemeente: het ontvangt drie subsidies tegelijk, met name om Marokkaans-Nederlandse ouders te leren hoe zij hun kinderen moeten behoeden voor radicalisering.

Hoe kan het dat je de subsidie aan een frauduleuze stichting in stand houdt? En waarom kregen wij als raad iets anders te horen?

Dieke van Groningen
VVD-gemeenteraadslid

Het OM informeert in maart 2018 de gemeente over het onderzoek, zodat „bgm [burgemeester Aboutaleb] maatregelen” kan treffen „met betrekking tot de door de gemeente verleende subsidies”, schrijft het OM in een e-mail. Maar om subsidies te beëindigen, zal een reden moeten worden gegeven. Daarom vraagt de gemeentelijk directeur Veiligheid aan het OM hoe transparant de gemeente kan zijn over het bestaan van het onderzoek. Hoofdofficier Marc van Nimwegen mailt terug dat de gemeente gewoon tegen Attanmia kan vertellen dat zij onderwerp zijn van een fraudeonderzoek – de verdachte bestuurders weten er al van. Van Nimwegen levert zelfs een voorbeeldtekst aan, die de gemeente zou kunnen versturen over het beëindigen van de subsidie.


Lees ook

Kaasfabriek in Marokko met Rotterdamse subsidie

Een Soedanese vrouw verkoopt levensmiddelen in de stad Giza in Egypte. De vluchtelingen uit Soedan en ook uit Gaza verblijven veel in steden in Egypte.

Subsidies laten doorlopen

Aboutaleb besluit echter de subsidies voor Attanmia nog een jaar te laten doorlopen, en de besteding ervan extra scherp te laten controleren. Waarom hij dat deed, wil hij aan NRC niet toelichten. „Alle vragen zijn voor mijn ambtsopvolger”, laat Aboutaleb desgevraagd per Whatsapp weten. Daarna weigert hij nog vragen te beantwoorden. Ook zijn toenmalig veiligheidshoofd wil er niets over zeggen.

Huidig burgemeester Carola Schouten wekte eerder de suggestie dat de gemeente de subsidies moest laten doorlopen van het OM. „In afstemming met het Openbaar Ministerie is besloten de subsidies door te laten lopen. Dit om te voorkomen dat de gemeente het strafrechtelijk onderzoek onbedoeld zou verstoren”, schreef Schouten afgelopen 15 januari in een raadsbrief. Dit antwoord herhaalde zij nog eens op 22 januari in antwoorden op vragen van Leefbaar Rotterdam.

„Ons is altijd heel stellig verzekerd dat de subsidies niet stopgezet konden worden omdat dit het onderzoek zou schaden”, zegt Simon Ceulemans, fractievoorzitter van Leefbaar, de grootste coalitiepartij in Rotterdam. „Maar als het OM dit helemaal niet nodig vond, is dat een ernstige zaak. Dat zou betekenen dat Aboutaleb onnodig subsidie bleef verstrekken aan een organisatie die onder verdenking van fraude staat. En dat de gemeenteraad daarover op het verkeerde been is gezet.”

Raadslid Ingrid van Wifferen (D66) heeft „veel vragen”, zegt ze. „Want dit lijkt in strijd met wat ons eerder is verteld.” Ook Dieke van Groningen (VVD) wil opheldering van Schouten. „Hoe kan het dat je de subsidie aan een frauduleuze stichting in stand houdt? En waarom kregen wij als raad iets anders te horen? Ik wil dat de burgemeester niet rust voordat alle informatie op tafel ligt.”

Desgevraagd laat burgemeester Schouten via haar woordvoerder weten dat ze „niet volledig genoeg” is geweest in haar eerdere mededelingen over het laten doorlopen van de subsidies. „Deze beantwoording had scherper moeten zijn.” Ze zal daarom de raad een nieuwe brief sturen met uitleg.