Advies Raad van State: stuur asielwetten in de huidige vorm niet naar de Tweede Kamer

De Raad van State (RvS) adviseert minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) om haar wetsvoorstellen voor een strenger asielbeleid in de huidige vorm niet in te dienen bij de Tweede Kamer. Dat schrijft de RvS maandag in twee adviezen.

Het advies gaat over twee wetsvoorstellen: de Asielnoodmaatregelenwet en de Wet invoering tweestatusstelsel. Met die eerste wet wil Faber onder meer de verblijfsvergunningen voor asielzoekers voor onbepaalde tijd af kunnen schaffen. Het tweestatusstelsel maakt onderscheid tussen mensen die vluchten voor oorlogen of geweld, en mensen die in hun thuisland gevaar lopen om persoonlijke redenen, zoals hun geaardheid.

De wetten zijn volgens de regering bedoeld om de druk op de asielketen te verlichten. Maar de minister maakt in de wetsvoorstellen „niet aannemelijk” dat ze daadwerkelijk zullen leiden tot het beperken van de instroom of een efficiëntere asielprocedure, schrijft de Raad van State. In plaats daarvan is de kans volgens de RvS groot dat de wetsvoorstellen juist zullen leiden tot extra belasting van de asielketen en de rechtspraak.

In december ook al grote zorgen

De RvS herhaalt het oordeel dat het in december velde in zijn spoedadvies over de wetten. Ook toen sprak het adviesorgaan „grote zorgen” uit over de gevolgen van de plannen.

Eerder riep ook de Raad voor de Rechtspraak Faber op om de invoering van de wetten uit te stellen tot na de invoering van de nieuwe Europese migratieregels in 2026. Ook de Raad van State wijst in het advies van maandag op het feit dat Nederland deze regels volgend jaar in moet voeren.

De regering heeft de wetsvoorstellen onzorgvuldig voorbereid, oordeelt de Raad van State bovendien. Dat er een politieke wens is om het asielbeleid snel aan te scherpen, is volgens de Raad geen goede reden om stappen in het wetgevingsproces over te slaan.

Fabers ministerie van Asiel en Migratie zegt in een eerste reactie de adviezen te bestuderen en later met een uitgebreider antwoord te komen. Vrijdag zei de minister dat ze niet van plan is haar wetsvoorstellen ingrijpend aan te passen naar aanleiding van het advies. „Hooguit een punt of komma, maar dat is het”, aldus Faber. „Het advies is niet bindend, ik kan ermee doen wat ik wil.”

Premier Dick Schoof sprak dat bij een persconferentie diezelfde dag tegen: de minister-president zei toen dat je een advies van de Raad van State als regering „altijd serieus” neemt.


Lees ook

Minister Faber bezuinigt miljoenen op juridische begeleiding van asielzoekers

Het asielcomplex in Ter Apel. Foto Kees van de Veen / ANP / Hollandse Hoogte