Opinie | Alleen een derde vrouw als het financieel kan

Sinds vorige maand kan een ambtenaar in Jakarta alleen een tweede, derde of vierde vrouw trouwen als er aan strikte voorwaarden zijn voldaan. Het decreet van de gouverneur van Jakarta is bedoeld om misbruik van polygamie onder zijn ambtenaren aan te pakken. „Ter bescherming van het gezin,” lichtte gouverneur Teguh Setyabudi toe. Maar de aanscherping van de regels stuit op felle kritiek van mensenrechtenactivisten.

In een talkshow van de Indonesische zender BTV kwam beleidsanalist Achmad Nur Hidayat de gouverneur te hulp. „De nieuwe regels zijn niet bedoeld om polygamie te stimuleren,” zei hij. „Ze maken het juist moeilijker.” Er moet bijvoorbeeld medisch bewijs worden geleverd dat de huidige vrouw niet meer aan ‘de huwelijkse plicht’ kan voldoen. Ook krijgt de man pas toestemming als zijn vrouw meer dan tien jaar onvruchtbaar is, legde hij uit. „En dan nog moeten de bestaande echtgenotes toestemming geven én moet de man aantonen dat hij meerdere vrouwen financieel kan onderhouden.” Daarbij, zo vervolgde Hidayat, is de nieuwe richtlijn bedoeld om legalisering van buitenhuwelijkse affaires tegen te gaan. Want dat is oneigenlijk gebruik van het polygame huwelijk, stelde hij. In Indonesië is seks buiten het huwelijk strafbaar. Deze mannen zoeken volgens Hidayat via polygamie legaliteit voor hun affaire.

Het decreet van de gouverneur kan ook binnen de regering op steun rekenen. „De aangescherpte regels zijn bedoeld om het aantal scheidingen in de stad tegen te gaan,” zei de minister van Binnenlandse Zaken Bima Arya Sugiarto tegen het Indonesische persagentschap Antara. Een huwelijk moet worden gekoesterd, benadrukte hij. En de overheid moet daarbij helpen. Als een echtpaar goed wordt begeleid, is er geen behoefte aan een tweede vrouw, zo is de gedachte.

Het recht op polygamie is opgenomen in de huwelijkswet van 1974 en is bestendigd in 2022 in het nieuwe wetboek, waarin ook religieuze wetten en het lokale gewoonterecht zijn opgenomen

Het is niet mogelijk voor vrouwen om meerdere mannen te huwen. Sterker nog, zo schrijft de Indonesische krant Kompas, „vrouwen die zijn gehuwd als tweede of derde echtgenote worden als ambtenaar ongeschikt geacht.”

Huiselijk geweld

„De regels zijn een typische weerspiegeling van een patriarchale traditie,” reageerde Andy Yentriyani van de Indonesische Nationale Commissie tegen Geweld tegen Vrouwen. „Ze plaatsen vrouwen in een ondergeschikte positie. Als echtgenotes niet aan hun huwelijkse taken kunnen voldoen, dan moet worden gekeken wat het probleem is in de relatie tussen man en vrouw.” De voorzitter pleitte in één adem door voor betere begeleiding van bestaande polygame huwelijken. Want die leiden relatief vaak tot huiselijk geweld, zoals mentale verwaarlozing van de eerste echtgenote, stelde ze. „Daarbij tonen deze regels dat onvruchtbare vrouwen worden beoordeeld als minderwaardig. Dat is discriminatie.”

De focus op onvruchtbaarheid van de vrouw raakt ook op sociale media een snaar. „Wat als de man onvruchtbaar is?” schrijft @samanthameliora op het Instagramaccount van The Jakarta Post. „Mag de vrouw dan ook een nieuwe man zoeken?” Ook een andere lezer ergert zich aan de dubbele standaard. „Er zijn ook vrouwelijke ambtenaren,” reageert @sastrajawi. „Waarom richten de regels zich alleen op de wensen van de man?

Voor hulporganisatie Amnesty International is er maar één rechtvaardige oplossing: Polygamie afschaffen. „De wet botst met internationale verdragen voor mensenrechten en houdt ongelijkheid in het huwelijk in stand,” reageerde directeur Hamid Usman.