In zwartgeblakerde bossen verzamelt Oekraïne bewijs voor Russische ecocide

Langzaam, heel langzaam lopen we weg van twee groene Russische landmijnen. De een ligt tussen de dennennaalden onder een takje, de ander een paar meter verderop bij een hoop zand. Ze zijn niet groter dan een hand.

Hier, in de bossen bij de Noordoost-Oekraïense stad Izjoem, liggen duizenden van zulke mijnen, zegt boswachter Oleksandr Karlov (42). Daarom houdt hij, vooroplopend, niet op met waarschuwen. „Kijk onder je voeten, kijk onder je voeten.” De veiligste manier om terug te keren naar de klaarstaande terreinwagen met vierwielaandrijving is in Karlovs voetsporen te treden. Dan weet je zo goed als zeker dat je niet op een mijn stapt. Een ontploffing van zo’n mijn zal je niet doden, weet Karlov, maar je zal waarschijnlijk nooit meer kunnen lopen.

Behalve voor mensen vormen deze zogeheten vlindermijnen ook een bedreiging voor de natuur. Doordat ze ontploffen ontstaan bosbranden die het ecosysteem vernietigen, legt de boswachter uit. En doordat er zoveel liggen, is het te gevaarlijk om de branden dieper in het bos te blussen. „Dat dwingt ons toe te kijken hoe het bos afbrandt.”

Een vlindermijn op de grond in het bos bij Izjoem.
Foto Kostyantyn Chernichkin

Lintjes aan takken

Zoals bij een jeepsafari gaat het verder over een hobbelige zandweg. Karlov – die er met zijn blauwe bubbeljas en trendy bril niet uitziet als een typische boswachter – rijdt geroutineerd door het bos, waar rode bordjes en witte lintjes aan takken waarschuwen voor mijnen. De Oekraïners veroverden de bossen in september 2022 terug op de Russen.

Hier is goed te zien dat de oorlog niet alleen dood en verderf brengt aan de frontlinie en in steden en dorpen. Door gevechten, raketinslagen en ontploffingen zijn tot diep in het bos bomen (deels) zwartgeblakerd. Sommige stukken bos lijken dode zones, vol omgevallen bomen of met alleen kale takken. Nergens is een teken van leven – dieren zijn omgekomen of gevlucht. Volgens Karlov is hier 3.450 hectare bos in vlammen is opgegaan, een gebied iets groter dan de Waterleidingduinen bij Amsterdam.

In de bossen bij de Noordoost-Oekraïense stad Izjoem liggen duizenden vlindermijnen, zegt boswachter Oleksandr Karlov (42).

Foto’s Kostyantyn Chernichkin

De bossen zijn ooit kunstmatig aangelegd, vertelt Karlov. „Zonder zorg kan dit bos niet overleven. Maar door al die mijnen kunnen we geen onderhoud plegen. Het bos kan niet herstellen. Alles zal hier veranderen in zand, in duinen.”

Hij stopt bij een plek waar Russische militairen hebben gebivakkeerd. Munitiekisten liggen verspreid tussen de bomen. Plastic waterflessen en andere verpakkingen vormen vuilnishopen. Raak niks aan, beveelt Karlov, ga geen schuilplaats in, mogelijk is het een dodelijke valstrik. Diepe kuilen verraden waar Russische militaire voertuigen hebben gestaan. De grond, zegt Karlov, is zwaar verontreinigd met gevaarlijke stoffen.

Hij beschouwt de verwoesting aan de bossen als ecocide, het op grote schaal vernietigen van ecosystemen en biodiversiteit. „De hele natuurvernietiging is het directe gevolg van de oorlog die Rusland tegen ons is begonnen. Het is geen toeval wat ze doen. De Russen vuren opzettelijk raketten af op onze bossen. Die acties leiden tot schade aan onze natuur en aan ons hele ecosysteem.”

Daarnaast ziet hij de verwoesting als een aanval op de Oekraïense economie. Het bos, legt hij uit, is een natuurlijke hulpbron voor de industrie. Hout wordt gebruikt als brandstof, houtkap levert geld op.

Is de vernietiging van de natuur een Russische oorlogsmisdaad? Karlov zucht even. „De vernietiging van onze lucht, onze rijkdom, onze schoonheid is een misdaad tegen ons land, tegen het Oekraïense volk.”

Lege munitiekisten die door het Russische leger zijn achtergelaten.
Een raketstuk is in een boom blijven steken.
Foto’s Kostyantyn Chernichkin

Milieumisdaden

De lijst van oorlogsschade aan de natuur en milieu is lang. Langs de hele frontlijn in Oekraïne zijn er landschapsbranden, zowel van bossen als landbouwgrond. Bosbranden veroorzaken een flinke uitstoot aan broeikasgassen. Rivieren zijn vervuild.

Door de vernietiging van fossiele brandstofdepots en raffinaderijen gaan tonnen aan olieproducten in vlammen op, aldus een vorig jaar verschenen internationaal rapport van onder meer de Nederlandse milieu-expert Lennard de Klerk. Ook dat heeft geleid tot uitstoot van broeikasgassen. De grootschalige aanvallen op het Oekraïense elektriciteitsnetwerk veroorzaken lekkages van zwavelhexafluoride, SF6, het sterkste broeikasgas, staat in het rapport.

Op de klimaattop in Bakoe in november vorig jaar, meldde de Oekraïense minister Svitlana Hryntsjoek van Milieubescherming en Natuurlijke Hulpbronnen dat de Russische krijgsmacht tot dan toe 6.500 milieu-misdaden had gepleegd in Oekraïne. Ze voegde eraan toe dat door de oorlog drie miljoen hectare bos is beschadigd. Het grondgebied van Oekraïne dat is verontreinigd met explosieve voorwerpen meet 139.000 vierkante kilometer, 3,7 keer de oppervlakte van Nederland. De milieuschade als gevolg van oorlogshandelingen schat Hryntsjoek op 71 miljard dollar (68 miljard euro).

Milieu-inspecteurs bezoeken een oliedepot in Charkiv dat door een Russische raket werd getroffen.
Foto Kostyantyn Chernichkin

De provincie Charkiv, waar de bossen bij Izjoem onder vallen, vertelt het verhaal op regionaal niveau. Als hoofd van de milieu-inspectie brengt Viktoria Boetsjneva samen met haar collega’s de verwoesting aan de natuur in kaart. De totale schade voor lucht, water en grond ligt rond de 479 miljard grivna (11 miljard euro), vertelt ze in haar werkkamer in Charkiv. Veroorzaakt door onder meer brandende oliedepots, bosbranden en de verwoesting van de Oskil-dam in 2022. „De autoriteiten verzamelen bewijs of dit laatste opzettelijk door de Russen is gedaan.”

Het is maar een deel van de schade, zegt ze. Of ze haar werk kan doen hangt af van de omstandigheden. Bezette gebieden in de regio en plekken waar wordt gevochten, kunnen Boetsjneva en haar collega’s niet bezoeken. De totale verwoesting aan de bossen is moeilijk te meten door de aanwezigheid van landmijnen. „Om bewijs voor ecocide in de bossen op te nemen, moeten we daar te voet in gaan. Dat kan niet.”

Geblakerde boomstammen in het bos nabij Izjoem. Video Floris Akkerman

Op zoek naar schroot

Aan de hand van onderzoek als dat van Boetsjneva bouwen aanklagers een zaak op tegen Rusland, vertelt Olena Kryvoroetsjkina in het moderne bedrijfspand in Kyiv waar ‘Dienaar van het volk’ zetelt, de regeringspartij van president Zelensky. Namens die partij is ze plaatsvervangend hoofd van de Commissie voor Milieubeleid en Natuurbeheer in het Oekraïense parlement.

Ecocide valt onder het Oekraïense strafrecht. Maar het staat niet op de lijst van erkende internationale oorlogsmisdaden bij het Internationaal Strafhof in Den Haag – zoalsgenocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en het misdrijf van agressie. Wel is het strafbaar als bij aanvallen ernstige schade aan de natuur wordt veroorzaakt die niet in verhouding staat tot het militaire doel.

Voor Kryvoroetsjkina (53) is het niet van belang of ecocide een plek krijgt in het internationaal recht. „Rusland viel ons land binnen om alles wat leeft te vernietigen. Het belangrijkste is dat het internationaal ter verantwoording wordt geroepen en dat Moskou betaalt voor de schade aan onze natuur. Het is aan Oekraïne om bewijzen te verzamelen die we in een internationale rechtbank kunnen presenteren.”

Andri en Vayl Biletsjenko zoeken in de bossen naar schroot om te kunnen verkopen.

Foto’s Kostyantyn Chernichkin

In de bossen bij Izjoem loopt boswachter Karlov door een gedeelte waar bomen kaal zijn en hun toppen hebben verloren. Een raketstuk priemt in een boomstam. Mortieren liggen verspreid over de grond. De Oekraïners raakten hier een Russische munitieopslag, vertelt hij ronddwalend langs stukken ijzer en metaal. De beplanting is compleet verwoest, merkt hij mistroostig op.

Ook de werkloze Andri Biletsjenko, gekleed in een besmeurde broek met gaten, struint door de oorlogstroep. „Zo jammer, hoeveel bos is hier wel niet in brand gevlogen?”, zegt hij. „In de herfst plukten we hier paddestoelen. Waarschijnlijk zal er niets meer groeien. Alles zal eerst opgeruimd moeten worden en de grond moet worden schoongemaakt.”

Biletsjenko (37) is niet gekomen om te treuren over dode bomen. Met een zwarte weekendtas om zijn schouder is hij op zoek naar schroot om te verkopen aan een fabriek. „Misschien kunnen ze er wapens van maken.”

Een blik op het bos bij Izjoem.
Foto Kostyantyn Chernichkin