Als Hana-Rawhiti Maipi-Clarke het woord neemt en een lied inzet, weet parlementsvoorzitter Gerry Brownlee al wat er komt. „Doe dat nou niet”, verzucht hij. In het Nieuw-Zeelandse parlement in de hoofdstad Wellington wordt die dag gestemd over een wetsvoorstel waar de Maori-partij van Maipi-Clarke fel tegen is. Met wijd open ogen zet zij een haka in, een traditionele Maori-dans, terwijl ze een print van het wetsvoorstel doormidden scheurt.
Het wetsvoorstel is bedoeld om het Verdrag van Waitangi aan te passen, Te Tiriti o Waitangi in het Maori, dat wordt gezien als de grondwet van het land. Initiatiefnemer David Seymour, leider van de radicaal-rechtse partij ACT, wil dat de speciale positie voor Maori’s uit het verdrag wordt verwijderd, wat veel Maori’s als een existentiële bedreiging zien. Volgens Seymour is het verdrag „discriminerend” en raakt Nieuw-Zeeland erdoor „verdeeld op basis van afkomst”.
De haka van Maipi-Clarke gaat eind november viraal, de video is meer dan een miljard keer bekeken. „We hebben lang geprobeerd hun spel te spelen en via commissies en politieke toespraken aandacht te vragen voor deze bedreiging van het verdrag”, zei Maipi-Clarke in radioprogramma The Morning Shift. „Dat lukte niet. De haka was een manier om de wereld te laten zien wat hier speelt.”
Hana-Rawhiti Maipi-Clarke (22) is uitgegroeid tot het gezicht van een groeiende beweging die strijdt voor de rechten van de Maori, een kleine 20 procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking. In december 2023 trad ze toe tot het parlement als lid van de in 2004 opgerichte Te Pati Maori-partij. Ook bij haar maidenspeech voerde ze een haka uit. „Ik zal voor jullie leven en ik zal voor jullie sterven”, beloofde ze haar achterban. Haar partij bezet 6 van de 123 zetels.
De jonge politica – ze is de jongste volksvertegenwoordiger in Nieuw-Zeeland sinds 1853 – maakt indruk tot ver buiten haar eigen land. Het Amerikaanse tijdschrift Time noemt haar een „leider van de volgende generatie”, ze staat op de BBC-lijst van de honderd meest invloedrijke vrouwen ter wereld en won eind vorig jaar de One Young World Politician of the Year Award, een internationale prijs voor jonge politici.
Relatie op scherp
Sinds het aantreden van de centrum-rechtse regering eind 2023, onder leiding van premier Christopher Luxon, staat de relatie met de Maori-bevolking in Nieuw-Zeeland op scherp. Dat komt vooral door de voorgenomen aanpassing van het Verdrag van Waitangi.
Met dat verdrag, in 1840 getekend, voegde de Britse Kroon Nieuw-Zeeland toe aan haar invloedssfeer, maar beloofde dat de Maori’s hun taal en cultuur zouden behouden en mochten beslissen over de eigen bevolking. De inheemse bevolking behield „onverstoord bezit” van land, bossen en visserijgebieden.
Hoewel de afspraken zwart op wit staan, zijn ze jarenlang geschonden. In 1975 werd het ‘Waitangi-tribunaal’ opgericht om klachten van Maori’s over schendingen van het verdrag te behandelen. Sindsdien hebben veel wetten een clausule waarin staat dat beleid rekening moet houden met de Maori’s en met de afspraken die in het verdrag staan.
De regering wil die clausule nu uit zo’n 28 wetten verwijderen, of afzwakken. Dat zou betekenen dat de Maori-bevolking niet meer hoeft te worden geraadpleegd over de uitvoering van wetten, bijvoorbeeld met betrekking tot gezondheidszorg, onderwijs of gebruik van land en water.
Bovendien wil de regering wettelijk vastleggen dat een verwijzing naar het verdrag bij nieuwe wetten niet meer nodig is. Volgens voorstanders betekent dit minder bureaucratische rompslomp bij de uitvoering van beleid. Ook stellen zij dat het oneerlijk is om Maori’s een speciale inbreng te geven. Volgens tegenstanders betekenen deze plannen dat de oorspronkelijke bevolking rechten worden afgenomen, en dat de regering de positie van de inheemse bevolking blijvend ondermijnt.
Anti-apartheidsstrijd
Maipi-Clarke is „de belichaming van een nieuwe generatie Maori’s die niet anders kan dan Maori zijn en dat met volle overtuiging uitdragen”, zegt Amokura Panoho, Maori-ondernemer en voormalig secretaris van de Te Pati Maori-partij, terwijl ze een kop gemberthee drinkt in de bibliotheek van Auckland. Panoho (64) en Maipi-Clarke zijn beiden familie van Hana Te Hemara, een pionier van de Maori-emancipatiebeweging Nga Tamatoa (de Jonge Strijders) die werd opgericht in de jaren zeventig. Maipi-Clarke is vernoemd naar haar beroemde oudtante, Panoho’s tante.
Ook Maipi-Clarke’s grootouders zijn bekende oudgedienden van de emancipatiebeweging, die inspiratie vond bij het internationale verzet tegen de oorlog in Vietnam en de anti-apartheidsstrijd. „Door haar achtergrond heeft Hana een heel stevige basis”, zegt Panoho. „Daarnaast heeft ze de passie en de intelligentie om het ver te schoppen. Ik hoop dat ze ooit leider wordt van de Maori-partij.”

Foto NZ Parliament TV
Groentetuin
Van jongs af is Maipi-Clarke ondergedompeld in de Maori-cultuur. Ze groeit op in Auckland en Waikato op het Noordereiland. Haar vader werkt in de media als presentator, haar moeder zorgt voor Maori-kunst in grote musea. Vanaf haar elfde gaat ze naar een middelbare school waar alleen Maori wordt gesproken, en waar uitgebreid aandacht is voor de gebruiken, tradities en verhalen van de oorspronkelijke bevolking. „Het voelde als thuiskomen”, zei ze in 2023. „Het was een compleet andere wereld, een wereld waar ik naar verlangde. Hier heb ik mijn identiteit gevonden.”
Ze is geïnteresseerd in de Maori-kalender en publiceert op haar zeventiende een boek over de maancyclus, maramataka. In haar woonplaats Rahui Pokeka (de originele naam van Huntley) richt ze een groentetuin in met inheemse gewassen. Ze raakt als tiener bevriend met Nga Wai Hono i te Po, de jongste dochter van de toenmalige Maori-koning. Na zijn overlijden vorig jaar is zij gekozen als nieuwe Maori-koningin.
Maipi-Clarke heeft altijd een pounamu om haar hals, een groene edelsteen in de vorm van een symbool dat de verbinding met voorouders en de natuur verbeeldt, en eigenschappen als kracht, liefde en vreedzaamheid. Regelmatig draagt ze een zwarte of rode baret, die ook Maori-activisten in de jaren zeventig vaak droegen.
Ze heeft veel vrijheid moeten opgeven voor deze strijd
Toch was het niet vanzelfsprekend dat ze politiek actief zou worden. „Het was nooit mijn bedoeling om op mijn 21ste de politiek in te gaan”, zei ze bij haar aantreden als parlementslid in 2023. „Het gaat niet om mij, het gaat om ons allemaal.” Ze weet dat ze een voorbeeldrol vervult. „Ik wil heel bewust mijn kracht tonen, want ik weet dat jonge meiden naar me opkijken”, zei ze tegen de Australische omroep ABC.
Naast bewonderaars heeft ze ook steeds meer vijanden. „Nooit eerder zag ik in het parlement zoveel haat”, zei een journalist op Newstalk ZB over de reacties die ze krijgt van andere parlementariërs. Een minister, Shane Jones, riep op haar een gevangenisstraf te geven voor de haka in het parlement. „Als ik zie hoe ze zich bij de Maori-partij gedragen, lijkt me dat heel gepast”, zei hij ook bij Newstalk ZB. Een interview met Maipi-Clarke voor NRC wordt op het laatste moment afgezegd, net als alle andere interviewverzoeken. „Haar veiligheid is in gevaar”, licht Keanu Flavell toe, persvoorlichter van de Maori-partij.
„Mijn grootste zorg is de haat die ze online krijgt”, zegt Amokura Panoho. „Ik hoop dat ze beschermd wordt door de partij. Ze heeft veel vrijheid moeten opgeven voor deze strijd. Ik hoop dat ze ook de kans krijgt om fouten te maken. Ze is jong en moet nog veel leren, dat maakt haar kwetsbaar.” Maipi-Clarke geeft toe dat haar eerste jaar in de politiek niet gemakkelijk was. „Ik voel me soms best eenzaam in Wellington”, zegt ze in radioprogramma The Morning Shift. „Ik sta alleen maar in de vechtmodus. Waarom kan ik daar als Maori niet gewoon mezelf zijn?”
