
Omdat ik benieuwd was naar de ‘mokerslag’ die zou worden uitgedeeld aan de vrije samenleving, fietste ik woensdagmiddag naar de UvA. Daar zouden activisten demonstreren bij een interview met Defensieminister Ruben Brekelmans (VVD). „Disrupt their war mongering! No war propaganda at our university!”, aldus de aankondiging. Ik was erop geattendeerd door VVD-leider Dilan Yesilgöz, die hem retweette met als commentaar: „Dit is nou wat de ellende met woke is. Ze willen graag zelf bepalen welke ideeën en meningen ‘deugen’ en welke niet. Zij willen de norm bepalen. Een mokerslag voor elke vrije samenleving.”
Nu wil natuurlijk iedere activist en politicus de norm bepalen, zeker een politicus van de partij die ‘Normaal. Doen.’ als slogan had. Maar Yesilgöz bedoelt hier waarschijnlijk dat activisten willen bepalen welke ideeën en meningen gehoord mogen worden. En wat dat betreft sta ik aan haar kant. Het tolereren van geluiden waarmee je het oneens bent, hoort inderdaad bij een vrije samenleving. Daar zijn wel grenzen aan, zoals Yesilgöz zelf ook vindt: meteen na haar ‘mokerslag’-bericht retweette ze partijgenoot Bente Becker, die drie buitenlandse radicaal-islamitische predikers wil weren. Maar dat de opvattingen van Ruben Brekelmans binnen die grenzen liggen, lijkt me buiten kijf staan.
Alleen: ik denk dat bijna alle Nederlanders in de kwestie ‘Dilan Yesilgöz versus debatverstorende activisten’ aan de kant van Yesilgöz staan. Dat maakt het, hoewel principieel belangrijk, geen issue van mokerslag-achtige proporties.
Dat werd ter plaatse bevestigd. Naast de zaal waarin het interview al gaande was, stonden zo’n twintig activisten met een spandoek pro-Palestina-leuzen te schreeuwen. From the river to the sea, het bekende werk. Ze versperden mensen die nog naar binnen wilden de toegang. Een zelfverzekerd ogende activiste lichtte toe: „Anders normaliseer je Ruben Brekelmans.”
Weer buiten ging ik in de zon zitten. Op de stenen trappen voor het faculteitsgebouw was het drukker dan bij de demonstratie. Rechts van me praatten studenten over botox. Links besprak iemand een dilemma: „Wil ik reizen omdat iedereen gaat reizen? Of wil ik reizen omdat ik leuke dingen wil zien?” Ze kwam er niet uit.
Yesilgöz schat de schaal van het probleem verkeerd in, dacht ik. De activisten zijn, hoe irritant en grensoverschrijdend ook, met weinig. De meeste studenten maken zich druk om andere dingen. Dat het interview vanwege het geschreeuw voortijdig moest worden afgebroken is erg, maar meer een ordeprobleem voor de UvA dan een grote maatschappelijke dreiging. Bovendien zijn radicaal-linkse activisten niet hetzelfde als ‘woke’.
Ik begrijp de neiging tot het opschalen van dit soort incidenten: iets kan tegen je principes indruisen en daardoor groot en urgent voelen. Ik kan mij ook op de kast laten jagen door een wijsneus die zegt dat ik met mijn komst een minister ‘normaliseer’. Maar er is een verschil tussen inhoud en schaal. Iets kan je tegen de borst stuiten, maar qua omvang gering zijn. Dan is het zaak om jezelf te kalmeren.
Datzelfde dacht ik bij het nieuws van de EO, deze donderdag, dat mensen abortus laten plegen als uit de pretecho blijkt dat hun kind niet het gewenste geslacht heeft. De woedende reacties vond ik invoelbaar: een kind is geen koopwaar die je kunt terugbrengen. Maar wat is de schaal van het probleem? Dat bleef onduidelijk: van de ruim vijftig geënquêteerde verloskundigen hadden vijftien weleens meegemaakt dat het geslacht een (niet dé) reden was voor abortus. Toch was dit voor SGP, CU, CDA en BBB aanleiding om in Kamervragen te verzoeken om aanpassing van de pretecho, en voor de EO-redacteuren om ‘het maakbaarheidsdenken’ de schuld te geven. Ook hier werd het heel groot.
Dat brengt me op een ander bezwaar tegen de opschaling van problemen. Hoe groter je iets maakt, hoe makkelijker het valt te ontkennen: het heeft immers veel weg van een waanbeeld. Door mensen als Yesilgöz wordt ‘woke’ tot een grotere dreiging gemaakt dan Poetin, Xi en Kim Jong-un bij elkaar. Een logische reactie is om het hele fenomeen te ontkennen, wat veel linkse mensen dan ook doen. Maar er bestaan wel degelijk plekken waar je als persoon met conservatieve ideeën amper binnenkomt, of, eenmaal binnen, je mond niet durft te openen. Oftewel: ‘woke’, of politieke correctheid, mag dan op wereldschaal weinig voorstellen, op kleinere schaal kan het wel degelijk iets verstikkends zijn.
‘In perspectief zien’ betekent letterlijk dat je je de schaal van een probleem voorstelt. Dat je kleinere problemen laat zijn wat ze zijn, in plaats van ze te ontkennen of juist tot symbool te maken voor iets groters. Het inschatten van de juiste schaal is extra belangrijk in een week waarin onze grootste en machtigste bondgenoot op grote schaal grenzen overschrijdt. Als je uitgerekend op de dag dat Trump zegt Gaza te willen innemen de aanval opent op een paar pro-Palestina-studenten, en hun verwijt de vrije samenleving te beschadigen, dan ben je het perspectief totaal kwijt.
Floor Rusman ([email protected]) is redacteur van NRC
