Politiek beladen grooves van een half uur: bij afrobeat is er geen haast, wel urgentie

Toen James Brown in 1970 in Afrika tourde, stonden zijn JB’s bekend als de beste en opwindendste funkband ter wereld. Maar wanneer enkele leden na een Nigeriaanse stadionshow in The Shrine terechtkomen, de club van Fela Kuti in Lagos, beginnen ze daar zelf aan te twijfelen. De toen 17-jarige bassist Bootsy Collins hoorde funk, maar dan veel dieper, vertelde hij later aan cultuurmagazine Mean. De wiet, de dansers en het aantal drummers deden hem tollen, maar hij dacht ‘Man dit is het! Wij moeten ook zo klinken’. En hij dacht: ‘Dat gaat ons nooit lukken’.

Wat hij hoorde was veel meer dan Afrikaanse funk. Het was afrobeat.

Waar komt het vandaan?

Weinig genres hebben zo’n duidelijke aartsvader en geboorteplek. Fela Kuti ontwikkelde afrobeat in The Afrika Shrine, zijn vrijplaats in Lagos in de jaren zeventig. Zijn vaste drummer Tony Allen koppelde liefde voor jazzdrummers als Max Roach en Art Blakey aan traditionele ritmes van de West-Afrikaanse Fon, Ewe en vooral Yoruba. Saxofonist Fela toeterde daar niet al te zuiver maar wel rebels en visionair overheen en zong opruiende teksten in Yoruba en pidgin-Engels.

Maar dan is afrobeat nog lang niet af. Het wordt meestal gespeeld door groepen van minstens tien muzikanten, liefst meer. Vaste benodigdheden: percussie, blazers en veel achtergrondzangeressen die op de voorgrond dansen. Maar de muziek die Bootsy Collins zo omwoelde, was in feite een culturele draaikolk die al eeuwen langs de kusten van Afrika, Europa en de Amerika’s spoelde. Fela haalde de Afro-Amerikaanse muziek terug naar het moedercontinent.

Hij was, na een studie in Londen en een muziekcarrière in Lagos, in 1969 naar Amerika gegaan en had daar heel goed naar James Brown zelf geluisterd, hij had in zijn percussieve funk veel West-Afrika gehoord. Fela was in Amerika bovendien politiek wakker geschud door het revolutionaire gedachtengoed van de Black Panthers en Malcolm X. Bij terugkomst in Nigeria noemde hij zijn band de Afrika 70. Vanaf dat moment zou alles om Afrikaanse kracht draaien – spiritueel, economisch, cultureel en politiek. Afrobeat was de soundtrack.

Elders in de wereld beïnvloedde afrobeat funk- en jazzmusici en popmuzikanten als David Byrne, Paul McCartney en Brian Eno.

Hoe klinkt het?

Er is geen haast. Alles draait om groove, die onweerstaanbare trance-achtige basis van bas en drum waarvan je hoofd gaat knikken. Afrobeatnummers duren zelden korter dan tien minuten, eerder een half uur. De zang volgt de logica van vraag en antwoord, zoals in gospel en veel West-Afrikaanse muziek. De drumpatronen zijn jazzy, vol accenten en met veel percussie, veelal uit Yoruba-muziek. De blazers zijn stuwend als in funk, soms lyrisch.

Wat moet ik luisteren?

Natuurlijk waren er andere Afrikaanse muzikanten die afrobeat gebruikten, zoals Orlando Julius en Ebo Taylor. Na Fela’s dood namen zijn zoons Femi en Seun Kuti de kroon over, tot op de dag van vandaag. In de Verenigde Staten hield Antibalas het vuur brandend. Dat laaide hoog op toen in 2009 de musical Fela! in première ging, met steun van onder anderen Jay-Z. Sindsdien gebruiken talloze groove- en soulbands in alle werelddelen afrobeat als hun basis. In Nederland dankt Jungle By Night een groot deel van het succes aan het genre. Luister in hotspot Londen onder meer naar Kokoroko en Ezra Collective.

Let op dat je op Spotify niet ‘afrobeats’ intikt. Ook leuk, maar die extra s brengt je bij de nieuwe populaire clubsound van Lagos. Echt iets anders, maar het hoofdknikje naar Fela is bewust (daar komt de Muziekprof misschien nog eens op terug).