Nieuwe artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble: ‘Bij een reactie op een gave solo hoor je ‘ssssst!’. Laat mensen toch leven, bé-leven.’

‘Ik wil dat muziek weer onderdeel van het leven wordt.” Een opvallende uitspraak in een interview met een musicus. Zeker in een wereld waarin anno 2025 de meeste forenzen met een koptelefoon in hun eigen muzieklandschapje zitten, en scrollsessies op Instagram en TikTok gedomineerd worden door trending sounds. Brandt Attema (1978) doelt dan ook niet op de alomtegenwoordigheid van muziek in ons leven, maar op het daadwerkelijk beleven ervan. „Dat mis ik soms in Nederland”, zegt hij in het café van het Amsterdamse Podium Mozaïek, thuishonk van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). „Je moet voor klassieke muziek eerst een duur kaartje kopen, dan moet je een drempel over, en dan is het een beetje saai, want je moet stil zijn. Laatst reageerde de dochter van een vriend in het Concertgebouw zachtjes op een hele gave solo. Dan hoor je gelijk ‘ssssst!’ Ik denk dan: laat mensen toch leven, be-leven. Dat kan bij ons denk ik goed.”

‘Ons’ is het Nederlands Blazers Ensemble waar Attema vorig jaar september werd aangesteld als artistiek leider. Daarvoor was hij als bastrombonist 25 jaar kernlid van het ensemble. Attema volgt hoboïst Bart Schneemann (1954) op, die de afgelopen 36 jaar de koers uitzette bij de blazersclub en de programma’s hun herkenbare signatuur gaf: voorstellingen met theatrale flair waarin barokke stukken van Purcell klinken naast Keltische muziek, en spirituele muziek van de Georgische componist Gia Kantsjeli naast Steve Martlands fusion van jazz, rock en minimalisme, om maar wat te noemen. Bij een concert van het NBE delen regelmatig musici van diverse muziektradities en uit verschillende windstreken het podium: een wereldkaartje in de brochure van dit seizoen toont gastmusici uit onder meer Benin, Kenia, Georgië, Suriname, Jamaica, China en Mongolië.

Op het Nieuwjaarsconcert soleerde Attema in een arrangement van Schuberts aangrijpende lied Der Doppelgänger, over een figuur die zich realiseert dat hij zichzelf vanuit de dood bekijkt. „Het heeft een intense tekst. Ik vind het leuk om te onderzoeken welke emotie er in elke noot zit. In de klassieke wereld vindt men één bepaalde klank van de bastrombone mooi: warm, romig, donker, zoals een baritonzanger. Dat is een heel mooi geluid, een soort basistaal. Maar in zo’n lied heb je daar niet genoeg aan.”

Mijn grootste frustratie is dat er niet genoeg tijd en mankracht is om al onze ideeën uit te voeren.

Bij het NBE heeft hij die klankmogelijkheden verder kunnen ontwikkelden. „Ik kan nu van heel verdrietig en zacht, naar heel groot en hard, tot ielig, warm, of juist vettig. De bastrombone is bekend van orkesten en bigbands, maar als solo- en kamermuziekinstrument is het nog niet zo bekend. In het orkest moet je doen wat er het beste past bij het orkest, elke dag hetzelfde. Dat is ook gaaf en uitdagend. Maar bij het NBE kan ik meer mijn eigen kleur vinden, dat vind ik leuker en creatiever.”

Geen afscheid

De wisseling van de wacht zal voor veel bezoekers als verrassing zijn gekomen. Er was bijvoorbeeld geen afscheidsconcert waarbij het stokje officieel werd overgedragen. Op de website stond bij alle concerten ineens een nootje: ‘Naar oorspronkelijk idee van Bart Schneemann’, zonder uitleg waar Schneemann dan gebleven was.

Achter de schermen speelde een verschil van inzicht over de structuur van de sollicitatieprocedure. „Los van dat de keuze uiteindelijk op mij viel, was de procedure anders vormgegeven dan Bart het zich had voorgesteld. Toen alles eenmaal rond was, zei hij: ga nou maar lekker aan de slag, ik stop. Afscheid nemen past ook niet bij hem.” In een telefonische reactie bevestigt Bart Schneemann inderdaad geen behoefte te hebben gehad aan een publieke afscheidsceremonie.

Wensenlijst

Attema, die als kind werd ondergedompeld in de Friese blaasorkesten-cultuur, speelde jarenlang in het Radio Filharmonisch Orkest en is actief als conservatoriumdocent en kamermusicus. De bewuste ambitie om de stap naar het artistiek leiderschap te zetten had hij „absoluut niet”. Toen Schneemann in 2023 zijn vertrek aankondigde, wierp Attema niet gelijk zijn naam op, en was juist betrokken bij de zoektocht naar een opvolger.”

„Ik heb mezelf weleens afgevraagd of het iets voor mij zou zijn, maar ik kwam eigenlijk steeds tot de conclusie van niet. Ik dacht: ik zit er al zo lang bij, dan ga ik Bart kopiëren. En vier grote tournees en allemaal losse concerten voorzien van programma’s, ideeën, concepten: dat vond ik veel. Ben ik wel creatief genoeg? Maar ik realiseerde me dat ik goed ben in mensen bij elkaar brengen en niet alles in mijn eentje hoef te bedenken.”

Attema blijft meespelen in het ensemble en leidt de repetities. Aan de kern van de NBE-formule gaat hij niet tornen. „Het dna van het Blazersensemble zit in me, dus ik kan haast niet anders dan op Barts manier over programma’s nadenken. Aan de ene kant is dat een nadeel. Vaste publiek willen we niet kwijt. We moeten het niet opeens 180 graden anders gaan aanpakken.”

Het huidige seizoen werd nog geprogrammeerd door Schneemann, al kwam het op tv uitgezonden Nieuwjaarsconcert al wel uit Attema’s koker. Op de avond van ons gesprek gaat de daarvan afgeleide voorstelling Het Ultieme Nieuwjaarsconcert in voorpremière, daarna toeren ze door het land. Vanaf volgend seizoen komen Attema’s artistieke plannen aan bod. Dat er genoeg op zijn wensenlijstje staat, is te merken, het regent ideeën.

Een dansvoorstelling maken bijvoorbeeld. Het NBE zit sowieso al niet stil – de musici spelen vaak staand en lopen door de ruimte – maar van Attema mag er een tandje bij: „Ik heb ooit voor een tromboneduet met een balletchoreograaf gewerkt. Toen merkte ik hoe gaaf het is om te spelen en bewegen, en om daarnaar te kijken.” Of een samenwerking met harpist Andrew Lawrence-King. „Hij speelt barokmuziek, maar het is gewoon een popconcert. Hij zit zó in die muziek.”

„Maar mijn grootste frustratie is dat er niet genoeg tijd en mankracht is om al onze ideeën uit te voeren.” Met Attema’s aantreden is een artistieke commissie opgezet die meedenkt over de programmering. „Nu bestuur ik wel een tijdje de boot, want er moet nu eenmaal iemand de uren maken die nodig zijn om beslissingen te nemen. Maar een van mijn grote doelen is dat het NBE binnen tien jaar een club is die, als ik morgen omval, nog steeds een club is.”

Het Nieuwjaarsconcert is terug te kijken via NPO Start. Info Tournee Nederlands Blazers Ensemble, zie nbe.nl