Saul Leiters onverdeelde aandacht voor de terloopsheid der dingen

Zelden sprak een kunstenaar relativerender over het belang van zijn eigen kunstenaarschap en succes dan de Amerikaanse fotograaf en schilder Saul Leiter (1923-2013). In de documentaire In No Great Hurry (2014), waarin hij als oude man mompelend rondschuifelt door zijn New Yorkse buurtje en in zijn chaotische atelier – stapels boeken, tijdschriften, schilderijen, dozen met foto’s – staat hij de filmer geamuseerd te woord: „Ik word de pionier van de kleurenfotografie genoemd, maar pionier, wat is dat nou? Niks is echt nieuw, toch?” En: „Ik heb altijd geprobeerd zo onbelangrijk mogelijk te zijn.” Het sluit aan bij wat hij in interviews zegt: „Ik bewonder succes niet zoals anderen dat doen.” En: „Eigenlijk heb ik mijn eigen carrière nooit zo nauw gevolgd. Ik ben niet zo’n grote fan van Saul Leiter.”

Saul Leiter: zelfportret, jaren 50.
Foto Saul Leiter

Het is bijzonder dat iemand met zo veel ogenschijnlijke nonchalance ten aanzien van zijn eigen carrière, zo’n prachtig oeuvre heeft nagelaten. In de tentoonstelling Saul Leiter – An Unfinished World in het Amsterdamse Foam is een selectie te zien van tweehonderd van zijn werken: voornamelijk fotografie – zwart-wit en kleur – en een aantal abstracte schilderijen. Er zijn naakten, er zijn studioportretten, er is modefotografie (hij werkte onder andere voor Harper’s Bazaar, Esquire en de Britse Vogue). Maar vooral hangen er zijn prachtige, beroemde straatportretten waarbij je je afvraagt of het eigenlijk wel portretten zijn – zelden zijn de mensen op zijn foto’s echt goed zichtbaar. Leiter richt zijn camera vanaf een hoog perspectief op een vrouw die op een trottoir staat te wachten (1958); vanachter een auto zien we in de verte een man met paraplu (1959); van Barbara and J (ongedateerd) zien we alleen hun achterkant: het strenge, beige mantelpak van de moeder (?), de frivole witte sokjes onder een wit kanten rokje van haar dochter (?). Opvallend vaak zien we mensen op hun rug, vage schimmen en profil vanuit een autoraam, een gezicht weerspiegeld in een etalage of deels verborgen onder een hoed of paraplu. Eenvoudige, dagelijkse taferelen waarin al die elementen – de mens, de straat, de auto, het raam, de lucht – even belangrijk lijken; er is geen hiërarchie. Grote kleurvlakken (Leiter was een liefhebber van het werk van Mark Rothko) hebben in zijn foto’s dezelfde waarde als de persoon in beeld. In Red Curtain (1956) overheerst het rode gordijn, de mensen op de achtergrond zijn slechts poppetjes in een groter schouwtoneel – en tóch vormen al die elementen een logisch, organisch geheel.

Saul Leiter: zonder titel. © Saul Leiter Foundation
Saul Leiter: Barbara and J.
Saul Leiter: Red Curtain, 1956. © Saul Leiter Foundation
Saul Leiter: zonder titel.

Foto’s: Saul Leiter Foundation

Verstild en dromerig

Leiter, zoon van een rabbijn en voorbestemd in diens voetsporen te treden, ontvluchtte zijn familie in Pittsburgh in 1946 en reisde naar New York om kunstenaar te worden. Hij begon als schilder, en zou dat zijn hele leven blijven doen, maar ontdekte de fotografie dankzij zijn vriendschap met fotograaf W. Eugene Smith. In zijn foto’s is de invloed van de schilderkunst goed zichtbaar: hij speelt met vorm, met vlak en kleur – ver voordat fotografen als Stephen Shore en William Eggleston er in de jaren zeventig sier mee maakten. Alhoewel hij wordt gerekend tot de New York School of Photography – een groep straat- en documentaire-fotografen uit de jaren dertig, veertig en vijftig – is zijn straatfotografie eerder poëtisch dan documentair. Verwacht van Leiter geen sociaal commentaar of dramatische misstanden. Leiters werk is verstild en dromerig, hij zoomt in op details waar anderen aan voorbij zouden gaan. Uit een jachtige stad toverde hij een pallet van zachte kleuren en warm licht, van schaduwen en reflecties, en van voorbijgangers die niet gehinderd lijken door alle hectiek.

Saul Leiter: Footprints, circa 1950. © Saul Leiter Foundation
Saul Leiter: zonder titel. © Saul Leiter Foundation

Foto’s: Saul Leiter Foundation

Onduidelijke situaties

Leiter relativeerde dan wel zijn eigen belang als kunstenaar, maar niet wat hij maakte. Het was juist zijn onverdeelde aandacht voor de terloopsheid der dingen, zijn scherpe oog voor ogenschijnlijk onbelangrijke details, dat zijn werk zo interessant maakt. In een eerder interview met NRC zei hij: „Ik hou ervan foto’s te maken van onduidelijke situaties. Wat er gebeurt, is dat er niets gebeurt.” Misschien is dat wel zijn kracht: er gebeurt niets, en tegelijkertijd heel veel. In al die terloopse, verstilde, vage beelden – vele gemaakt in het buurtje rondom zijn huis in New York waar hij meer dan 55 jaar woonde – zit alles al besloten. Het hoeft niet groots, het hoeft niet ver, het hoeft niet dramatisch. Wat hij zocht, was al daar.

Saul Leiter: Harlem, 1960.
Foto Saul Leiter

Saul Leiter: zonder titel.
Foto Saul Leiter