Het is geen toeval dat president Trump maandag plotseling zijn oog liet vallen op de bodem van Oekraïne. Hij ziet er een mooie deal in: zeldzame aardmetalen uit Oekraïne voor hem, financiële steun in de oorlog tegen Rusland voor Kyiv.
Hoewel niet helemaal duidelijk is welke grondstoffen Trump precies bedoelt, staat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky open voor „investeringen” van bondgenoten, zolang die zijn land helpen in de oorlog tegen Rusland, zei hij dinsdag. Amerikaanse wapensteun in ruil voor Oekraïense grondstoffen maakte ook al deel uit van het ‘overwinningsplan’ dat Zelensky eind vorig jaar niet alleen voorlegde aan toenmalig president Joe Biden, maar ook aan Trump, toen nog presidentskandidaat. Forbes Oekraïne schatte de potentiële Oekraïense opbrengst uit mineralen en metalen in 2023 omgerekend zo’n 14.200 miljard euro.
De aardkorst bevat zeventien zeldzame aardmetalen, met namen als europium (Eu), neodymium (Nd), dysprosium (Dy), cerium (Ce) en terbium (Tb), die door hun unieke eigenschappen onmisbaar en onvervangbaar zijn in nagenoeg alle moderne elektronische apparaten, van mobiele telefoons tot windturbines, en van röntgenapparatuur tot geleide raketten. Dat maakt de vraag naar deze aardmetalen bijna oneindig.
:format(jpeg):fill(f8f8f8,true)/s3/static.nrc.nl/images/gn4/data127671519-6e8d9f.png|https://images.nrc.nl/Qz7OV8BeTKY43yA-cYocV7mP6eE=/1920x/filters:no_upscale():format(jpeg):fill(f8f8f8,true)/s3/static.nrc.nl/images/gn4/data127671519-6e8d9f.png|https://images.nrc.nl/fKRN8j5_4XbCtnkFvgz_OmjZ_KA=/5760x/filters:no_upscale():format(jpeg):fill(f8f8f8,true)/s3/static.nrc.nl/images/gn4/data127671519-6e8d9f.png)
Moeilijk te winnen
Vroeger dacht men dat ze zeldzaam waren, maar dat is niet zo. Ze komen veel voor in de hele aardkorst, maar nergens in echt geconcentreerde vorm, zoals bij goud. Vooral China heeft de afgelopen decennia veel tijd en geld gestopt in winning ervan; Beijing is dan ook met afstand de grootste exporteur. Omdat de aardmetalen chemisch erg op elkaar lijken, komen ze in ertsen vaak bij elkaar voor. Maar de industrie is meestal geïnteresseerd in een paar specifieke elementen, zoals dysprosium. Het vraagt een uitgebreid chemisch proces, met veel stappen, om zeldzame aardmetalen van elkaar te scheiden. Dat veroorzaakt milieuvervuiling, als gevolg van het gebruik van grote hoeveelheden chemicaliën.
Trump, transactioneel ingesteld als hij is, weet dat de vruchtbare bodem van Oekraïne inderdaad veel meer te bieden heeft dan de landbouwproducten waarmee het land traditioneel in verband wordt gebracht; vooral graan, zonnebloemolie en maïs.
De Oekraïense bodem bevat niet alleen verschillende zeldzame aardmetalen, maar ook andere elementen die de Europese Commissie op de lijst met ‘kritieke grondstoffen’ heeft gezet. Dat zijn grondstoffen die van essentieel belang zijn voor de moderne industrie, en waarbij het risico bestaat dat de aanvoer ervan stokt – bijvoorbeeld omdat de voornaamste exporteur, China, ze niet meer wil leveren.
Oekraïense lithiummijnen
Lithium (Li) is een voorbeeld van zo’n kritieke grondstof. Cruciaal bij de fabricage van batterijen voor elektrische auto’s, en daarmee een onmisbaar ingrediënt voor de ‘groene transitie’. De Oekraïense grond zou volgens schattingen met 500.000 ton een van de grootste Europese reserves van dit ‘witte goud’ bevatten. „Oekraïne heeft de grootste lithiumvoorraad van Europa”, zei de directeur van de Oekraïense Staatsdienst voor Geologie en Minerale Bronnen, Roman Opimach, afgelopen najaar gedecideerd. Nog lang niet alles is volledig in kaart gebracht, mede door de oorlog die Rusland sinds 2014 op Oekraïens grondgebied voert.
Het heeft er alle schijn van dat die ondergrondse rijkdommen voor Poetin een belangrijke reden vormen voor zijn invallen in Oekraïne. Sinds hij het land binnenviel, bezetten Russische troepen niet alleen een kleine 20 procent van het Oekraïense grondgebied, Moskou nam ook bezit van de landbouwgrond én de bodemschatten eronder, vooral in de rijk bedeelde Donbasregio: van steenkool, ijzererts en aardgas tot lithium en andere waardevolle metalen.
Volgens Roman Opimach heeft Oekraïne maar liefst 24 van de 34 elementen in de bodem die de Europese Raad als ‘kritieke grondstof’ of ‘strategische kritieke grondstof’ bestempeld. Onder die laatste categorie vallen volgens Brussel aardmetalen die niet alleen van groot economisch belang zijn, maar waarvan de vraag de komende jaren „exponentieel zal toenemen”.
Zoals lithium. Of titanium (Ti), dat in Oekraïne wordt beschouwd als „een goudmijn voor de economie”: het wordt niet alleen in sieraden gebruikt, maar ook in raketten, in de vliegtuigindustrie en in sleutels, golfclubs, brilmonturen, fietsen en kunstheupen.
Gallium, mangaan en uranium
Van elektrische voertuigen tot de ruimtevaart, veel elementen zijn onmisbaar voor de hoogwaardige industrie. Gallium (Ga) neemt een voorname plaats in. Het is essentieel voor de halfgeleiderindustrie en maakt de productie van onder meer leds, transistors en zonnecellen mogelijk. Of mangaan (Mn), dat wordt gebruikt om staal te versterken, naast andere toepassingen. Maar ook veel gezochte grondstoffen als uranium (U), beryllium (Be) en zirkonium (Zr) zijn te vinden in de Oekraïense bodem.
Als Trump daadwerkelijk zijn zinnen heeft gezet op Oekraïne’s zeldzame mineralen en metalen, dan zal hij vaart moeten maken en de Amerikaanse wapensteun aan Kyiv moeten hervatten. Want met de recente Russische veroveringen in de Donbas neemt Moskou steeds meer mijnen in die mogelijk voor altijd verloren zijn voor de Oekraïense economie.
Met de recente Russische veroveringen in de Donbas neemt Moskou steeds meer mijnen in die mogelijk voor altijd verloren zijn voor de Oekraïense economie
Van de vier grote bekende lithiummijnen in het land ligt er één in het gebied dat de Russen bezetten, bij Balka Kroeta in de regio Zaporizja, dertig kilometer ten noorden van de havenstad Berdjansk. Door de opmars van de Russen vanuit het stadje Velyka Novosilka, dat in januari van dit jaar werd ingenomen, komt het front ook steeds dichter bij de lithiummijn van Sjevtsjenkivske te liggen, in de regio Donetsk. De Russen zouden de mijn tot op acht kilometer zijn genaderd.
Buitenlandse investeerders
De twee andere grote Oekraïense lithiummijnen zijn voorlopig relatief veilig, wat betreft de oorlog: beide liggen bij de stad Kropyvnytsky, ten westen van de rivier de Dnipro. Maar daar speelt weer een ander probleem: voor de Oekraïense bedrijven die dergelijke mijnen willen exploiteren is het moeilijk om investeerders te vinden. „Internationale bedrijven gaan niet in een land investeren als daar oorlog woedt”, zei Denis Aljosjin vorig jaar. Hij is hoofd strategie van UkrLithiumMining, het bedrijf dat de Polochivske-mijn in het hart van Oekraïne exploiteert.
Dat is voor de Oekraïners nog een helse opdracht, naast het verdedigen van het land tegen de Russische aanvallen. Bodemschatten zijn er genoeg, maar veel blijft vermoedelijk verborgen zolang de oorlog duurt.
