Clown en performancekunstenaar Salomé Mooij: ‘Ik heb echt heel veel gestruikeld, de afgelopen jaren’

Salomé Mooij stapt naar voren, struikelt over haar eigen voet en klapt met haar hoofd tegen de microfoonstandaard. Gelach. Mooij herpakt zich, kijkt op, glimlacht. „Zag u die aankomen?”

Een hoek van de grote zaal van Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam is voor de gelegenheid tot ‘Struikelhoek’ omgedoopt. Hier geeft performer en moderne clown Salomé Mooij op festival Beyond the Black Box een interactieve lezing over struikelen. Hoe doe je dat, struikelen? Welke technieken moet je ervoor beheersen? En wat heb je eraan?

Frappé (botsen), raté (mislopen) en glissé (uitglijden). Dat, zo onderwijst Mooij ons, zijn drie basistechnieken in de slapstick. Struikelen valt onder de eerste soort, het is een kleine botsing. Cruciaal is dat de handeling geloofwaardig is, zegt ze, en onvoorspelbaar. Tempo is ook belangrijk; na het struikelen is er altijd sprake van een tempowisseling. Een ander essentieel onderdeel van een geloofwaardige struikeloefening: de manier waarop je je eigen struikelen achteraf incasseert. Mooij slaat een blad op de flipover om. ‘Regain, embrace, ignore,’ staat er. Opkrabbelen, omarmen of negeren. Of iemand uit het publiek het even wil proberen?

Deelnemer aan de interactieve lezing over ‘struikelen’.
Foto Simon Lenskens

Ze is nu ruim een jaar bezig met haar ‘struikelonderzoek’, vertelt Mooij een dag eerder in het café van De Brakke Grond. Maar haar fascinatie voor slapstick is al veel ouder. „Dat begon rond mijn dertiende. Toen zag ik de film Playtime voor het eerst, van Jacques Tati.” Slapstick interesseert haar niet alleen als speltechniek, zegt ze, maar vooral ook als lens om door naar de wereld te kijken. „Het heeft te maken met onbevangenheid. Een slapstickpersonage snapt niets van sociale codes. Is meedogenloos eerlijk. Ik vind dat ontzettend grappig. Ook de onbehouwenheid ervan; hoe een personage kan worden overreden door een vrachtwagen en vervolgens gewoon weer opstaat. Het gaat voor mij ook over veerkracht.”

Een slapstickpersonage snapt niets van sociale codes. Is meedogenloos eerlijk

Op je bek gaan

In haar lezing op het festival richt Mooij zich specifiek op de slapstick van het struikelen. „Omdat struikelen een heel metaforisch, existentieel gebaar is.” Zelf heeft ze de afgelopen jaren behoorlijk veel gestruikeld, vertelt ze. Er was een relatie van tien jaar die uitging, ze scheurde haar meniscus, die geopereerd werd en vervolgens wéér scheurde, omdat ze te wild had bewogen. En haar moeder overleed, na een lang ziekbed. „Het was een turbulente tijd, ja. Elke keer dat ik op mijn bek ging, na die voorvallen, moest ik weer opnieuw leren lopen.”

Toch is ze dat vele gestruikel in die periode als iets positiefs gaan zien. Ze heeft net de slotzin van haar lezing bedacht, vertelt ze. Hij viel haar zonet onverwachts in en ze is er superblij mee, want hij drukt precies uit waar het haar om gaat. „Ik zie het struikelen niet meer als het verlies van houvast”, zo luidt de zin, „maar als het vinden van je eigen voeten.” Mooij straalt. „Struikelen is een disruptie”, legt ze uit. „Het verstoort je gang. Je struikelt altijd op een moment dat je niet met je aandacht bij het hier en nu bent. Je wordt erdoor teruggebracht naar waar je staat in het leven. Dat maakt het zo waardevol. Het is een moment van recuperatie.”

Aanwijzingen in de interactieve lezing over ‘struikelen’.

Ze heeft echt wel veel lol in het leven, vertelt ze, en ze kan er ook best de schoonheid van inzien, en de humor, „maar ik zou ook weer niet zeggen dat ik lichtvoetig door het leven ga”. Sinds ze zichzelf als clown is gaan zien, is daar iets in aan het verschuiven. Het gebeurde in de zomer van 2022, de zomer waarin haar moeder stierf. „Iemand zei dat hij een clown in me zag. Dat was voor mij een heel beslissend moment. Mensen zeiden altijd: ‘Jij bent zo’n gekkie’. Ik was the crazy girl. Dat heb ik mijn hele leven gehoord. Toen ik mezelf, door de opmerking van die persoon, als clown ging zien, voelde dat als een homecoming. De clown is zo’n rijk archetype, met zo’n fascinerende geschiedenis. Opeens kon ik mezelf binnen een traditie plaatsen. Er ging een hele wereld voor me open. Ik wilde er meteen alles van afweten.”

Ik zie het struikelen niet meer als het verlies van houvast, maar als het vinden van je eigen voeten

‘Ah! Interesting!’

Ze volgde de ene na de andere workshop. „Ik was echt on a hunt.” Zo kreeg ze les van een slapstickexpert in Frankrijk. „Stond je met z’n tienen tegelijk te oefenen hoe je je hoofd tegen een tafel stoot.” En ze ontmoette Avner Eisenberg, een clown uit New York die haar leerde wat de basisreactie van een clown is, op vrijwel alles wat hem overkomt: ‘Ah! Interesting!’ Mooij: „Laatst ontdekte ik op het station dat mijn fiets was gestolen, en zei ik het hardop tegen mezelf: ‘Ah, interesting!’” Ze lacht. „Het leven wordt met die instelling veel leuker, veel blijmoediger. Het trekt je weg uit het slachtofferperspectief, het why me?”

Na afloop van de lezing loopt Mooij, in een rode jas, met een rode muts op, naar buiten. Op een scherm in de zaal zien we het rode figuurtje opduiken in de geprojecteerde livestream van de Dam, even verderop, waar het blijmoedig rondstapt. Een nietsvermoedend groepje toeristen deinst uiteen als Mooij, vlakbij hen, met een voet achter een traptrede blijft haken en nét niet valt. In De Brakke Grond wordt gelachen; het is een onvervalst slapstickmoment. De ontregeling van het clubje toeristen is voelbaar; alleen al door Mooij te zien struikelen zijn deze mensen weer even onverdeeld geland in het huidige moment. „Ah…” Het rode figuurtje recht haar rug, trekt haar jas recht, haar glimlach denken we erbij. “Interesting!

‘Studie van de struikel / De struikelhoek’ door Salomé Mooij was onderdeel van festival ‘Beyond the Black Box’ in De Brakke Grond in Amsterdam.