De zelfverklaarde ‘tariff man’ doet zijn naam eer aan, sneller en heftiger dan verwacht en gevreesd. Met heffingen van 25 procent op alle invoer uit Mexico en Canada heeft Donald Trump zaterdag een handelsconflict ontketend met zijn directe buurlanden en belangrijkste zakenpartners. Hun economieën zullen, als de VS deze ‘tariffs’ de komende maanden in stand houden, bijna zeker richting recessie geduwd worden.
Ook China kreeg nieuwe heffingen (van 10 procent) opgelegd, maar dat Trump ook zijn twee buurlanden – met wie de VS sinds 1994 een vrijhandelszone vormen – aanpakt, leidde tot verbijstering in Ottawa en Mexico-Stad. Zeker Canada, dat een grotendeels onbewaakte landsgrens met de VS heeft, voelt van oudsher een diep verwantschap met de Amerikanen. Mexico is het al wat langer gewend om gekoeioneerd te worden door Trump, maar leek toch nog overvallen dat hij deze stap echt zette.
Lees ook
Europa, China of de VS zelf: wie moet er bang zijn voor Trumps tarievenoorlog?
Als reden om Canada en Mexico als eerste aan te vallen, voert Trump op dat zij te weinig zouden doen tegen de smokkel van mensen en drugs als fentanyl. „Deze regeringen weten dat ze meer moeten doen bij het tegenhouden van illegale immigranten en drugs. Hoe eerder ze dat doen, hoe beter”, lichtte hij zaterdag toe vanaf zijn resort Mar-a-Lago. Zeker in het geval van Canada lijkt het een gelegenheidsargument: het noordelijke buurland speelt maar een zeer kleine rol in de smokkelproblematiek.
Protectionistische belofte
Met het decreet lost de Amerikaanse president vooral een protectionistische belofte in. In zijn visie op de wereldeconomie zijn handelstekorten met andere landen slecht voor de VS. Die zouden daarmee ‘bestolen’ worden. Tarieven zetten dit recht: ze „maken Amerikanen rijker”, omdat ze banen terughalen naar de VS en de schatkist vullen.
De realiteit is vaak weerbarstiger. De heffingen zullen ondernemingen wellicht deels voor eigen rekening nemen, maar een deel zal zeker doorberekend worden aan consumenten. Net nu de inflatie uit de Biden-jaren enigszins tot bedaren is gekomen zullen Amerikanen de tarieven gaan terugzien op de kassabon van de supermarkt, bij de aanschaf van een nieuwe auto of aan de pomp – al maakt Trump op Canadese energie een uitzondering, door ‘slechts’ 10 procent te heffen.
Trump wonde presidentsverkiezingen in november mede door in te spelen op de brede maatschappelijke onvrede over wat Republikeinen muntten als ‘Bidenflation’. Blijkbaar durven hij en zijn partij het risico te nemen dat deze weer kan oplopen. Republikeinen, onder wie amper nog openlijk verzet leeft tegen de president, uitten dit weekeinde vooral lof voor Trumps populistische handelspolitiek. Ook van zakelijke lobbygroepen was nog weinig kritiek op te tekenen, terwijl Amerikaanse bedrijven al decennia pleiten voor zo vrij en frictieloos mogelijke handel met de buren.
In zijn eerste termijn (2017-2021) was Trump ook al kwistig met ‘tariffs’. Hij zette ze in tegen China, maar ook tegen bondgenoten van de G7. Dat leidde toen niet tot de inflatiepiek die sommige critici voorspelden, maar de wereldeconomie was er destijds een van ultralage rentes en lage inflatie. Vorige week nog waarschuwde voorzitter Jerome Powell van de centrale Federal Reserve dat de inflatie niet duurzaam is bedwongen.
Diplomatieke schade
Trump kan de opbrengsten van de heffingen goed gebruiken, nu hij een verlenging van de belastingverlagingen snel door het Congres wil loodsen. De VS voeren al een enorm begrotingstekort en de rente op nieuw uitgegeven staatsschuld, die ook hoog is, loopt op. Maandag moet blijken hoe de aandelenbeurzen reageren op Trumps zet.
De diplomatieke schade met de buurlanden – met wie de VS volgend jaar het WK voetbal organiseren – is er al. In Mexico en Canada heersen naast verbijstering ook woede en treurnis. Onder Trumps eerste termijn waren ze al bereid om op zijn verzoek hun vrijhandelsverdrag te actualiseren en de afgelopen weken probeerden ze hem al ter wille te zijn op het gebied van drugs en immigratie. Het bleek niet genoeg.
Premier Justin Trudeau (Canada) en president Claudia Sheinbaum (Mexico) reageerden zaterdag dat ze zullen opkomen voor hun eigen landen en zeiden tegenmaatregelen te zullen treffen. Ook als Trump de heffingen de komende tijd toch nog mocht afbouwen of intrekken is het onderlinge vertrouwen op het Noord-Amerikaanse continent voor jaren beschadigd.
