‘Als bedrijven Trump te nauw volgen, zullen ze op den duur minder competitief zijn. Ze zullen belangrijk talent verliezen’

Het komt Frank Dobbin (1956) goed uit om even weg te zijn van thuis, de Verenigde Staten. Door alles wat er aan de gang is, vindt de Amerikaanse Harvard-socioloog het fijn om een beetje „afstand” te hebben. „Ik heb een groot deel van mijn leven onderzoek gedaan naar hoe organisaties hun diversiteit kunnen vergroten”, zegt hij. „En als het aan Donald Trump ligt gaan veel van hen daar nu juist mee stoppen.”

Dobbin is een jaar lang op sabbatical en verbleef het afgelopen half jaar als fellow aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. Hij deed daar onderzoek naar de effectiviteit van diversiteitsbeleid aan universiteiten. De avond voordat hij vertrekt naar zijn volgende bestemming, Hongkong, hebben hij en de andere fellows een feestje om het einde van hun verblijf te vieren. Ze staan om een piano heen verzameld en zingen een zelf herschreven versie van het nummer ‘We Are the World’ („we are at NIAS…”).

Dobbin onderbreekt het zingen om even met NRC te spreken. De situatie in de Verenigde Staten is zorgelijk, vindt hij. President Trump beval dinsdag, een dag na zijn inauguratie, alle overheidsmedewerkers die zich bezighouden met diversiteits- en inclusiviteitsbeleid met betaald verlof naar huis te gaan. Overheidsinstellingen moeten van hem een plan maken om deze medewerkers te ontslaan. Dobbin: „Het gaat om mensen die belangrijke functies vervullen, wier werk het is om anderen te beschermen tegen bijvoorbeeld seksueel en racistisch geweld.”

Minder witte heteromannen

In de Verenigde Staten draaide de afgelopen tijd een aantal grote bedrijven als fastfoodketen McDonald’s, techconcerns Apple en Meta en autoproducent Ford hun diversiteitsbeleid terug. Het zogeheten DEI-beleid (‘Diversity, Equity and Inclusion’) gaat vooral om pogingen van bedrijven om hun organisatie middels positieve discriminatie minder te laten aansturen door witte heteroseksuele mannen en om te zorgen voor een werkvloer waar iedereen zichzelf kan zijn.

Veel van de aankondigingen van bedrijven om DEI-inspanningen terug te draaien leken volgens Dobbin vooral symbolisch. „Sommige bedrijven veranderden slechts de namen van afdelingen of programma’s”, zegt hij, „of stelden een stage of beurs die specifiek bedoeld was voor mensen van kleur open voor andere mensen”. Maar het recente bevel van Trump kan veel verdergaande gevolgen hebben, denkt Dobbin.

„Het ziet ernaar uit dat het bevel om volledig te stoppen met alle inspanningen voor diversiteit ook van toepassing zal zijn op bedrijven die een contract hebben met de overheid”, zegt hij. „Bijna alle grote bedrijven verkopen wel iets aan de overheid. Mogelijk vallen daar ook ontslagen.”

Zijn de bedrijven die tot nu toe hun diversiteitsbeleid terugdraaiden hier daadwerkelijk op tegen of willen ze Trump te vriend houden?

„Nou, het lijkt er wel op dat Meta-baas Mark Zuckerberg in de gunst probeert te komen van de nieuwe regering. Zuckerberg leek voorheen een centrum-Democraat, geen ultrarechtse Republikein zoals Trump. Toch heeft hij de laatste tijd veel gedaan om te laten zien dat hij achter Trump staat. Facebook is gestopt met factchecken, nadat Trump het bedrijf hierom fors bekritiseerd had. En onlangs zei Zuckerberg dat diversiteitsbeleid is doorgeschoten en het Amerikaanse bedrijfsleven ‘cultureel heeft gecastreerd’. En dat bedrijven meer ‘mannelijke energie’ nodig hebben om succesvol te zijn. Dat zijn nogal alarmerende uitspraken, die een soort ‘bro-cultuur’ goedpraten die kan leiden tot seksuele intimidatie. Terwijl we sinds de #MeToo-beweging juist alerter zijn geworden op zo’n intimidatiecultuur.

„Eerlijk is eerlijk, een bedrijf als Facebook kan makkelijk uit elkaar vallen als de Amerikaanse overheid besluit iets aan zijn monopolistische macht te doen. Zuckerberg zal ongetwijfeld weten dat hij een enorm probleem heeft als Trump een mededingingszaak tegen Meta aanspant. Hetzelfde geldt voor de baas van Apple, Tim Cook, en voor de andere miljardairs die op het podium achter Trump stonden bij de inauguratie, zoals Elon Musk en de baas van TikTok, Shou Chew. Al deze bedrijven kunnen opgebroken worden door mededingingszaken vanuit de Amerikaanse overheid.”


Lees ook

Gaan ook Nederlandse bedrijven hun diversiteitsbeleid terugdraaien?

In Amsterdam werd in maart 2024 de Feminist March gelopen, vanwege Internationale Vrouwendag.Foto Kim van Dam/ANP/HH

Was DEI-beleid bedrijven opgelegd of gingen ze hier op eigen initiatief mee aan de slag?

„President John F. Kennedy heeft bedrijven die een contract hadden met de overheid in 1961 bevolen dat ze actief iets moesten doen aan discriminatie binnen hun bedrijf, al hebben hij en zijn opvolgers nooit voorgeschreven wat je daar als bedrijf precies aan moet doen. De invulling hiervan komt vooral vanuit bedrijven zelf. Na de moord op George Floyd in 2020 was er bij bedrijven een enorme golf van nieuwe diversiteitsprogramma’s, volledig vrijwillig. Liberale tech-bedrijven stelden bijvoorbeeld targets voor hoeveel mensen van kleur ze wilden aannemen. En ze maakten vervolgens informatie openbaar over het aantal vrouwen en mensen van kleur in het personeelsbestand.”

In Nederland is het verboden om informatie over bijvoorbeeld etniciteit bij te houden van medewerkers. Wat vindt u daarvan?

„Het is moeilijk om landen met een totaal andere geschiedenis met elkaar te vergelijken. Ik kan me voorstellen dat er voor Nederland historische redenen zijn, zoals de Tweede Wereldoorlog, om deze informatie niet bij te houden. Maar als je het mij vraagt is het voor bedrijven bijna onmogelijk om vooruitgang te boeken op het gebied van diversiteit en inclusie, als je geen inzicht hebt in deze data.”

Door deze programma’s te stoppen wordt het alleen maar moeilijker om een rechtvaardige samenleving te zijn. Dat is ontmoedigend

U zei eerder tegen NRC dat diversiteitstrainingen ineffectief zijn. Welke vormen van diversiteitsbeleid zijn wel succesvol bij bedrijven?

„Sommige manieren om diversiteit binnen een bedrijf te bevorderen hebben eigenlijk niets met diversiteitsbeleid te maken. We weten bijvoorbeeld dat het werkt om een formeel verwijzingsproces in te voeren, waarbij alle medewerkers kunnen zien welke banen er open zijn en iemand die ze kennen bij hun baas kunnen aanbevelen voor de baan. Mensen van kleur zullen eerder een andere persoon van kleur aanbevelen, want zo gesegregeerd is de samenleving nu eenmaal, en zo wordt het personeelsbestand dus diverser.

„Je kunt ook iedereen die nieuw is in het bedrijf een training geven over hoe de branche en het bedrijf in elkaar zitten. In overwegend witte organisaties krijgen witte medewerkers deze training vaak al op een informele manier, via een vriend of andere bekende binnen het bedrijf. Door iedereen een training te geven, zorg je dat alle medewerkers op hetzelfde niveau beginnen en uiteindelijk hun baan beter kunnen doen. Dit is geen diversiteitsbeleid, maar wel een zeer effectieve manier om mensen van kleur in je organisatie te behouden.

„Of denk aan mentorprogramma’s. Mentorschap is nu vaak informeel geregeld, waardoor niet iedereen een mentor heeft. Door dit formeel te regelen kun je zorgen dat iedereen een mentor krijgt, en succesvolle mentorprogramma’s zijn bewezen effectief voor het behoud van medewerkers van kleur.”

Wat zijn de risico’s van het terugdraaien van diversiteitsbeleid door Trump?

„Mensen van kleur worden nog steeds gediscrimineerd op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Ze hebben niet dezelfde kansen als witte mensen met dezelfde diploma’s en vaardigheden. Door deze programma’s te stoppen wordt het alleen maar moeilijker om een rechtvaardige samenleving te zijn. Dat is ontmoedigend. Het druist in tegen hoe we als land willen zijn. Gelijke kansen zijn een soort grondbeginsel van ons land, ook al zijn we ooit opgericht met slavernij. Het idee was aanvankelijk dat in ieder geval onder witte Amerikaanse mannen iedereen de kans zou hebben om vooruit te komen. Dat principe werd na de Burgeroorlog geleidelijk uitgebreid naar zwarte Amerikanen, ten minste als ideaal.

„Er zijn daarnaast ook zakelijke risico’s. De afgelopen jaren was de werkloosheid in de Verenigde Staten zeer laag en de arbeidsmarkt erg krap. Bedrijven moeten daarom wel talent uit alle groepen aantrekken. Werkgevers van welke omvang dan ook kunnen niet zomaar grote delen van de beroepsbevolking negeren of uitsluiten, want dan kunnen ze geen banen invullen en krijgen ze niet de beste mensen. We weten bovendien uit psychologische studies dat mensen van kleur meer geneigd zijn om bij een organisatie te blijven werken en zich ervoor in te zetten als ze het idee hebben dat het bedrijf diversiteit probeert te bevorderen.

„Als bedrijven Trump te nauw volgen, zullen ze op den duur minder competitief zijn. Ze zullen belangrijk talent verliezen. Ik bedoel, als ik een vrouw was die bij Meta werkte, dan zou ik nu op zoek zijn naar een andere baan.”