Met een spervuur aan decreten en aankondigingen trok een van opwinding stuiterende Donald Trump in de eerste dagen van zijn presidentschap de aandacht van de hele wereld. In Europa leek er even zelfs geen ander onderwerp te bestaan. Dat is ook logisch: Europa heeft veel te verliezen.
Europa is economisch verweven met de Verenigde Staten en Europa wordt door de Verenigde Staten beschermd. Als dan een president aantreedt die Europa niet in de eerste plaats als militaire en politieke bondgenoot ziet maar als economische concurrent, zijn onmiddellijk grote Europese belangen in het geding. Als het tot een handelsoorlog komt, kost dat welvaart. Als Trump de NAVO fnuikt of Oekraïne in de steek laat, moet een slecht bewapend Europa nog maar zien hoe het zich te weer stelt tegen Russische agressie.
Europese diplomaten hadden zich schrap gezet voor een „blitzkrieg” aan maatregelen en die werden op hun wenken bediend. Trump riep de hele week dat de EU de Verenigde Staten niet fair behandelen en dat er maatregelen zullen volgen – al werd hij nog niet concreet. In een vileine mix van stroop smeren en armpje drukken zei hij donderdag tijdens een videoverbinding met het World Economic Forum (WEF) in Davos dat hij van Europa houdt en er veel vrienden heeft, maar dat de VS er niet goed worden behandeld. Hij noemde handelsbelemmeringen en boetes die de EU grote Amerikaanse techbedrijven heeft opgelegd.
Kruit droog houden
De EU heeft zich sinds vorige zomer voorbereid op de komst van Trump en verschillende scenario’s voorbereid om snel op tariefmaatregelen te reageren. Onderdeel van de Trump-strategie was ook om de eerste barrage van Trump kalm af te wachten en het kruit droog te houden.
NAVO-chef Mark Rutte weet na deze week zeker dat hij heeft getekend voor een lastige klus, met een Amerikaanse president die in één zin de NAVO steunt én niet steunt. „Ik weet niet zeker of wij er ook maar iets aan moeten bijdragen”, zei Trump in een interview over de NAVO, „maar we moeten ze zeker helpen”. Hij zei ook: „Wij beschermen hen. Zij beschermen ons niet.” Trump herhaalde dat de norm voor defensie-uitgaven voor NAVO-landen meer dan verdubbeld moet worden, van 2 procent bruto binnenlands product naar 5 procent. Europese diplomaten en analisten vinden dat niet realistisch.
Toch heeft Rutte ook weer niet getekend voor een onmogelijke klus. Trumps minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, verzekerde Rutte deze week van Amerikaanse steun. „Minister Rubio herhaalde de Amerikaanse toewijding aan de NAVO en het belang van de alliantie voor de internationale veiligheid”, zo vatte het State Department een gesprek tussen Rutte en Rubio samen.
De Verenigde Staten zijn „open for business”, riep Trump de elite uit politiek en bedrijfsleven in Davos toe. Het land staat vooral open voor onderhandelingen. Over tarieven, over NAVO-normen, over internationale belastingen, over de aankoop van Amerikaanse fossiele brandstoffen.
Trump dwingt Europa dus op te komen voor zijn belangen in een bikkelhard onderhandelingsproces. Maar Trump dwingt Europa ook na te denken over zijn plek in de wereld. Europa heeft niet alleen enorm geprofiteerd van de band met de VS, het voelt zich ook helemaal op zijn gemak in de liberale na-oorlogse wereldorde die de VS hebben gebouwd en waar Trump niet zoveel in ziet.
Lees ook
Donald Trump wil door de internationale porseleinkast denderen: welkom in de nieuwe wereldorde
Europa’s zelfbeeld
De rules-based-order, de op regels en normen gebaseerde orde, was een Amerikaanse vinding, die op veel steun kon rekenen in beide Amerikaanse partijen en die tot bloei kwam dankzij Amerikaanse overmacht in de wereld. Maar het is evengoed een Europese ordening. Democratie, recht en regelgeving zijn ook de uitgangspunten van de succesvolle samenwerking van 27 Europese landen in de Europese Unie. Trump bedreigt niet alleen Europese belangen, maar ook Europese geloofsartikelen en Europa’s zelfbeeld.
Het is dan ook niet vreemd dat juist Europeanen zich zorgen maken over het presidentschap van Trump. De rest van de wereld heeft daarentegen vrij hoge verwachtingen van de nieuwe president, bleek uit opinie-onderzoek van de European Council on Foreign Relations (ECFR).
Onderzoekers vroegen eind november 28.500 mensen in 24 landen of Trump goed of slecht is voor hun land. In de traditionele bondgenoten Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea ziet slechts 11 procent Trump als positief, in elf EU-landen is dat gemiddeld 22 procent. Buiten het Westen ligt Trump bijzonder goed in de markt. In Brazilië is 43 procent positief, in Saoedi-Arabië 61 procent, in India zelfs 84 procent.
Europa staat tamelijk alleen met zijn vrees voor Trump, zei Ivan Krastev van ECFR bij de presentatie van het onderzoek. „Terwijl de meeste Europeanen de president zien als een ontregelaar, zien anderen in de wereld hem als een vredesstichter.” Het heeft volgens de denktank dan ook geen nut dat Europa zich opwerpt als de aanvoerder van het mondiale verzet tegen Trump.
Terwijl de meeste Europeanen de president zien als een ontregelaar, zien anderen elders in de wereld hem als een vredesstichterIvan Krastev onderzoeker bij denktank ECFR
Historicus Timothy Garton Ash onderstreepte dat Europa er nu niet eenzaam en machteloos bij staat. De mondiale reputatie van Europa is goed, zei hij, „dat zou leiders de hoop moeten geven dat er ruimte is voor een sterk onafhankelijk Europa in de wereld.”
De ‘wereld’ gelooft, afgaande op hetzelfde onderzoek, overigens ook dat het aantreden van Trump samenvalt met een meer bescheiden mondiale rol van de VS. Een meerderheid ziet voor de VS een rol als één van een handvol grootmachten in een multipolair stelsel.
‘Een spirituele crisis’
Europa moet in die nieuwe wereld een positie voor zichzelf opeisen op basis van Europese belangen en liever niet op basis van morele opvattingen, adviseerde ECFR. Europa moet leren zichzelf als grootmacht te zien en betere relaties aanknopen met landen als Brazilië, Zuid-Afrika en India, waar de EU als een machtige potentiële partner wordt gezien.
Kan Europa dat opbrengen? Economisch staat de EU, zeker in vergelijking met de VS, er niet zo rooskleurig voor. In een handvol landen is op dit moment een demissionaire regering aan de macht. Centrale speler Duitsland zag de basis onder zijn economische model – goedkope energie uit Rusland, export naar China – wegkwijnen en maakt zich op voor verkiezingen. Frankrijk, ook niet onbelangrijk, waggelt van de ene politieke misère naar de andere.
Donald Tusk, premier van Polen, maakte in het Europees Parlement gewag van een „onzekere sfeer”, „een gevoel van verlies” en „een spirituele crisis”. EU-Buitenlandchef Kaja Kallas zei: „We leven niet langer in een tijdperk van optimisme maar van oppositie.”
Bemoedigend is wel dat Europese leiders al langer inzien dat Europa weerbaarder moet worden, economisch en militair. De Europese Commissie liet voormalig ECB-voorzitter Mario Draghi een catalogus opstellen met maatregelen om Europa’s concurrentiekracht op te krikken. Over ruim een week komen de EU-leiders bijeen om samen met NAVO-chef Mark Rutte en de Britse premier Keir Starmer plannen te beramen voor het aanjagen van de Europese defensie-industrie.
Aan ideeën is in Europa meestal geen gebrek, maar de vraag is steeds weer of de consensusmachine van 27 soevereine staten snel genoeg op daden overschakelt. De verkiezing van Trump móet tot verandering leiden, zei de Duitse vice-kanselier Robert Habeck (Groenen) in Davos. Als Europa denkt dat dit overwaait „dan doen we het helemaal fout”.