Commissie Toeslagenschandaal zeer kritisch op handelen overheid, adviseert ‘methode-Laurentien’

Een aanzienlijk deel van de slachtoffers van de Toeslagenaffaire wordt niet goed geholpen. Daardoor kan volledig herstel van alle ouders nog vijftien tot twintig jaar duren. Ook voldoet de hersteloperatie niet aan de rechtstatelijke normen. Dat schrijft de ‘spoedadviescommissie hersteloperatie toeslagen’ donderdag in een rapport. De commissie die door voormalig CDA-Kamerlid Chris van Dam wordt geleid, acht stevig ingrijpen noodzakelijk.

Volgens de commissie zijn er meerdere knelpunten. Allereerst moet de overheid niet beloven dat de aangerichte schade volledig hersteld kan worden. De commissie adviseert de staat om te luisteren en het probleem te erkennen, de schade te compenseren en ondersteuning te bieden.


Lees ook

Wat is er aan de hand met de hersteloperatie Toeslagen?

Een vrouw wordt getroost tijdens het debat over de toeslagenaffaire in de Tweede Kamer.

De overheid beloofde „keer op keer” meer snelheid en kwam met nieuwe initiatieven, maar dit ging ten koste van de kwaliteit en de uitvoerbaarheid van de hersteloperatie, aldus de commissie. De dossiers zijn niet op orde, waardoor de bezwaarprocedures in de knel raakten. „We zien dat betrokken partijen te veel hun eigen wedstrijd spelen. Niemand heeft het volledige overzicht. Er is geen coach die boven de partijen staat […].”

Daarom adviseert de commissie onder meer om de hersteloperatie via de private Stichting (Gelijk)waardig Herstel te regelen volgens de ‘methode-Laurentien’. Deze methode komt neer op minder bureaucratie, gesprekken op basis van vertrouwen die worden afgesloten met een schikking met behulp van letselschade-experts en een finaal bedrag voor de gedupeerde. Slachtoffers die niet met de stichting willen werken, kunnen zich door een advocaat laten bijstaan en zelf de onderbouwing leveren voor de geleden schade.

DNA

Momenteel ruziën het ministerie van Financiën en Stichting (Gelijk)waardig Herstel over de uitvoering van de hersteloperatie. De overheid moet elke uitgekeerde euro verantwoorden, maar betrokkenen bij de methode-Laurentien verzetten zich tegen overheidscontrole van compensaties. Ook beschuldigden ambtenaren prinses Laurentien anoniem van grensoverschrijdend gedrag.

De commissie stelt dat ruimhartigheid niet in het DNA van de betrokken overheidsorganisaties zit. „Ouders hebben te maken met een overheid die hen steeds om bonnetjes vraagt en hen niet lijkt te vertrouwen.” Zo zouden ambtenaren bang zijn om slachtoffers te overcompenseren en kunnen overheidsmedewerkers niet altijd toezeggingen doen, tot frustratie van de slachtoffers.