In misschien wel zijn laatste duel levert Feyenoord-trainer Priske een onwaarschijnlijke stunt

Op de dag dat volop werd gespeculeerd over het ontslag van hoofdtrainer Brian Priske gaf Feyenoord in een onwaarschijnlijk Europees duel het beste antwoord mogelijk. In de eigen Kuip wonnen de Rotterdammers woensdagavond van Bayern München, een ploeg vol wereldsterren in topvorm. De doelpunten kwamen van Santiago Giménez (2x) en Ayase Ueda: 3-0.

Het was vooraf een ondenkbare prestatie, zeker gezien de vele blessures bij Feyenoord en de tegenvallende vorm waarin de club de laatste weken verkeert. Na de winterstop verloor Feyenoord in de competitie van FC Utrecht (1-2), gevolgd door een gelijkspel tegen Willem II (1-1) afgelopen zaterdag. In dat laatste duel raakte ook de laatste beschikbare verdedigend middenvelder, Ramiz Zerrouki, geblesseerd.

Maar tegen Bayern hervond het gemankeerde elftal van Priske plots wat de trainer dit seizoen zo vaak bij zijn spelers mist: het “heilige vuur” om een wedstrijd tegen elke prijs in het eigen voordeel te willen beslissen. Want elke denkbare statistiek was woensdagavond weliswaar in het voordeel van de bezoekers, maar dat was onvoldoende tegen de hartstocht en vechtlust van de thuisploeg.

Naderend ontslag?

Hoe anders was de voetbalavond begonnen. In voorbeschouwingen en interviews ging het niet over het Europese topduel dat stond te beginnen, maar over het naderende vertrek van de trainer. Nadat de geruchten al langer gingen, wakkerde het Deense Tipsbladet de discussie woensdagmiddag écht aan: volgens het sporttijdschrift had de Rotterdamse clubleiding al besloten Priske te ontslaan. Zelfs een stunt tegen Bayern zou daar volgens het blad niets meer aan veranderen.

Te midden van al die speculatie toont Priske zich woensdag kort voor aanvang onverstoorbaar, geconcentreerd. Met de armen losjes langs het lijf steekt hij het gras van de Kuip over. Terwijl rechts van hem het groen-witte vuurwerk van de harde kern het stadion vult met rook houdt de Deen zijn blik strak gericht op reservebank, pal tegenover spelerstunnel.

Pas als hij bijna bij de rode stoeltjes is, lijkt Priske aandacht te krijgen voor wat er om hem heen gebeurt. Een paar tellen lang klapt hij fanatiek in zijn handen, in de richting van een groepje fans net achter de spelersbank. Dan neemt hij plaats op de punt van zijn trainersvak en steekt de handen in zijn zak, een houding die hij groot deel van het volgende kwartier aanhoudt.

Natuurlijk weet hij hoe het bij een club zoals Feyenoord werkt, zegt Priske even eerder voor de camera’s van Ziggo. Als de punten uitblijven “zijn er altijd vragen over de trainer”. Die zijn “onderdeel van voetbal”. En de werkelijkheid is dat Feyenoord niet zo presteert als gehoopt: in de competitie staan de Rotterdammers vierde, op tien punten van koploper PSV en negen punten van nummer twee Ajax.

Gevraagd naar de commotie rondom zijn persoon kiest Priske de woorden die vrijwel elke trainer in zijn positie zou uitspreken. Dat zijn aandacht uitgaat naar de club, de spelers, de wedstrijd van vanavond. “Ik volg de meningen over mij niet. Als ik dat doe, ga ik me slecht voelen. Maar goed, ik ben ook niet dom en naïef. Ik weet ook wat er kan gebeuren.”

Snelle uitbraken

De beste remedie in tijden van twijfel en crisis is een stunt, weet Priske ook. Feyenoord is daartoe in staat, heeft de club eerder dit seizoen al laten zien. In de derde speelronde van de Champions League overrompelden de Rotterdammers Benfica in Portugal (1-3), een maand later speelde Feyenoord gelijk tegen Manchester City (3-3), na een aanvankelijke 0-3 achterstand.

Maar dat was op een moment dat Priske de spelers voor het uitkiezen had. Nu is de aanloop “niet optimaal”, zegt hij met gevoel voor understatement. Bij gebrek aan controleurs zet hij centrale verdediger Thomas Beelen verdedigend op het middenveld. Ook de aanvallende middenvelders Antoni Milambo en Calvin Stengs spelen veel verder naar achteren dan gewoonlijk – samen met de vier verdedigers vormen ze een hecht blok, waar Bayern veel moeite mee heeft.

De doelpunten zoekt Feyenoord in snelle uitbraken. De laatste dagen keken spelers eindeloos beelden van tegenstanders die het Bayern eerder lastig maakten, zei spits Giménez dinsdag. De verdedigers van de Duitse topploeg staan bij aanvallen soms meer dan 60 meter van het eigen doel. Door in de omschakeling meteen de diepte te zoeken, hoopt Feyenoord tot een kans te komen voordat bij Bayern de organisatie terug is.

Santiago Giménez viert zijn eerste goal
Foto Maurice van Steen / ANP

Toch valt het eerste doelpunt niet uit zo’n counter, maar uit een aanval die Feyenoord zelf van achteruit opbouwt. In plaats van de bal meteen diep te geven op de snelle Igor Paixão gaat hij terug, om uiteindelijk bij linksback Gijs Smal te belanden. Die zoekt via een lange bal Giménez, die zich ontworstelt aan twee verdedigers en de bal langs doelman Manuel Neuer prikt. Met twee vingers in de lucht springt Priske richting zijn assistenten.

Het lijkt dan nog een uitschieter, een misser die Bayern simpel kan herstellen. Tot aan de rust zetten de Duitsers onophoudelijk druk, met een flink aantal kansen tot gevolg. Eerst schiet linksbuiten Kingsley Coman voorlangs, daarna kopt Michael Olise net over, gevolgd door een schot van dichtbij van Harry Kane, die Feyenoord-doelman Justin Bijlow in een reflex nog net kan wegtikken.

Als een volgende Duitse aanval, diep in de blessuretijd, op niets uitloopt, breekt Feyenoord nog een laatste keer uit. Het lijkt op niets uit te lopen, de bal is via de zijkant al bijna uitverdedigd als verdediger Raphaël Guerreiro onhandig Stengs omver loopt, nog net in het strafschopgebied. Feyenoord krijgt een strafschop, net voor rust, die Giménez hard binnenschiet.

Bij de toeschouwers ontstaat dan voor het eerst geloof dat een verrassing mogelijk is, een stunt misschien nog wel groter dan die tegen Manchester City. Zeker als Bayern in de tweede helft veel minder dwingend is dan vlak voor de rust. Uit een laatste uitbraak, vlak voor tijd, volgt nog een derde treffer, van invaller Ueda. Lang viert Priske dat niet: hij geeft wat spelers en tegenstanders een hand en verdwijnt dan in de spelerstunnel.


Lees ook

Als PSV het moeilijk heeft, kan het altijd terugvallen op een beproefd wapen: de kopkracht van Luuk de Jong

PSV-aanvoerder Luuk de Jong na zijn tweede goal.